vineri, 13 noiembrie 2015

De ce divorteaza cei mai multi romani in octombrie?




Acest articol poate fi gasit in original aici 
Copia acestui articol o puteti gasi aici 


Marti, Institutul National de Statistica a transmis un comunicat cu rivire la miscarea naturala a populatiei. Adica numarul nasterilor, deceselor, casatoriilor si divorturilor. Aflam ca in septembrie au fost de pilda 2501 divorturi, iar in primele 9 luni peste 21.000 de cupluri au divortat oficial. Daca ne uitam pe seriile de date, observam ca matematic, numarul divorturilor este cel mai ridicat in luna octombrie. Atunci se produce "varful", la polul opus fiind luna decembrie, cand cuplurile sunt preocupate mai degraba de Sarbatori decat de separarea in acte. Vezi mai jos care este explicatia doamnei Silvia Pisica, Director general al Directia generala de demografie si statistica sociala, dar si cele 5 lucruri pe care probabil ca nu le stiai inca despre divortul la romani.

"Referitor la numărul ridicat de divorturi înregistrate în luna octombrie, o posibilă explicaţie poate fi vacanţa judecătorească din luna august, în luna octombrie finalizându-se toate divorţurile rămase nerezolvate din lunile precedente vacantei.

Numărul mai redus din luna decembrie poate avea ca explicaţie sărbătorile de iarnă şi zilele libere de care beneficiază populaţia în mod tradiţional în această lună de sfârşit de an", spune pentru HotNews Silvia Pisica, "sefa" statisticii demografice din INS.

Despre legatura dintre numarul divorturilor si evolutia economica am mai scris aici. In esenta, scaderea numarului de divorturi este o veste proasta pentru economie. Exista o intreaga literatura de specialitate care analizeaza legatura dintre numarul casatoriilor sau cel al divorturilor, de mersul economiei. Concluziile sunt  aceleasi: cand economia merge bine, creste si numarul divorturilor. Statisticienii au gasit si o corelatie intre evolutia pietei muncii si cifra reprezentand rata divorturilor: o crestere cu un punct procentual a somajului, scade rata divorturilor cu 1,7 puncte procentuale. 

  • 1. Una din cinci casatorii se termina prin divort. Infidelitatea creste puternic dupa 20 de ani de mariaj

Cei mai multi romani divorteaza de comun acord. Violentele fizice reprezinta 2,3% din motivele invocate, alcoolismul -2,5% iar infidelitatea- 3,3%. Una peste alta, "luand in considerare promotiile de casatorii in anii in care au fost incheiate, indicatorul conjunctural al divortialitatii arata ca 19,7 casatorii din 100 s-au terminat prin divort", se arata in cercetarea INS. 



Sa luam aceste cauze de divort si sa le impartim dupa durata casatoriei. Observati ca in privinta infidelitatii, avem doua varfuri. Unul mai mic, care se produce la circa 5-6 ani de casnicie, si un altul, mult mai "abrupt", dupa 20 de ani de convietuire impreuna. La fel si cu alcoolismul si violenta domestica 

  • 2. Primul divort e mai greu. Celelalte vin la intervale din ce in ce mai scurte de timp
Aici e bine sa facem o observatie. Multi romani s-au aflat in 2013 nu la primul, nici la al doilea, ci la al treilea sau al patrulea divort. Durata casniciei pana la primul divort este cea mai lunga, de regula. Pe urma, se scurteaza tot mai mult. Oamenii nu mai au rabdare, stiu ca nu e un capat de tara daca divorteaza, normele sociale traditionale sau religioase se mai estompeaza. Primul divort este numit in statistica divort de rang I. "Valoarea maxima a numarului de divorturi de rangul I s-a inregistrat la grupa de varsta 35-39 ani pentru barbati, si la grupa de varsta 30-34 ani pentru femei", se arata in cercetarea INS.

Interesant este ca cel mai ridicat numar este cel al divorturilor produse dupa 20 de ani de casatorie. Cand probabil, s-au adunat toate "relele" si nu au mai putut fi conciliate diferentele dintre soti.

Femeile din grupa de varsta 30-34 ani si barbatii din grupa de varsta 35-39 ani detin cea mai mare pondere 19,9% din numarul total al femeilor si respectiv 21,4% din cel al barbatilor care au divortat.
  • 3. Ochii care nu se vad, se uita. Nu e o aluzie la SRI, ci la migratia externa
Daca va uitati in graficul de mai jos, veti avea o imagine clara. Bucuresti, Constanta, Iasi, Prahova si Brasov. La capatul opus, Covasna, Giurgiu si Bistrita. Daca ne uitam pe datele privind migratia externa, nu e deloc de mirare ca in Moldova sunt atatea divorturi, ba chiar ar merita un episod separat cu motivele de divotrt invocate in top 5 judete. Difera mult fata de medie.

Mai spunem ca, in general, numarul femeilor in varsta de pana la 30 ani care au divortat a fost de 2,2 ori mai mare decat numarul barbatilor apartinand aceleiasi limite de varsta si ca varsta medie a sotilor la divort a fost de 40,8 ani pentru barbati si 37,2 ani pentru femei, cu valori mai mari in urban decat in rural. 




Acum, o alta perspectiva: cine divorteaza mai des: persoanele instruite sau cele fara un nivel superior de educatie? Raspunsul e clar: persoanele cu o instruire sub cea superioara inregistreaza cele mai multe divorturi. Daca adunati numarul cuplurilor divortate in 2013 cu nivel de scoala primara, gimnaziala, profesionala si avand liceul terminat, veti observa ca acestea le depasesc cu mult pe cele avand o facultate absolvita.

  • 4. Inafara celui care a intentat actiunea de divort si se bucura ca devine liber, discret, se mai bucura cineva: bancherii
De fapt, cresterea numarului de divorturi- stiu, suna oribil- dar poate avea efecte benefice pentru economie, din simplul motiv ca e stimulata cererea de credite in vederea achizitiei de locuinte, de bunuri de folosinta indelungata samd. Cand doua persoane se separa, cel putin unul dintre ei va avea nevoie sa se mute poate intr-o casa noua, sa-si ia un televizor, o masina de spalat...bucuria bancherilor!

Nu putem sa nu mentionam insa faptul ca impotriva divorturilor lucreaza discret si taxa instituita de Guvernul Ponta, care porneste de la 500 de lei si poate fi majorata de autoritatile locale cu inca 100 de lei, conform Legii.

Numarul cuplurilor care au divortat in care existau copii minori a reprezentat 44,2% din  total, iar in anul 2013,in urma urma divorturilor pronuntate, 17,0 mii copii minori au ramas cu unul dintre parinti. Divorturile s-au pronuntat in 48,1% din cazuri din vina ambilor soti, 13,2% din vina sotului, 4,3% din cazuri din vina sotiei si 34,4% din alte cauze.

Majoritatea divorturilor s-au produs cu acordul partilor (64,5%). Cauzele invocate pentru desfacerea casatoriei au fost: 3,3% infidelitate conjugala, 2,5% alcoolism, 2,3% violente  f fizice, 3,5% cauze combinate si 23,9% alte cauze. Ponderea mare a motivatiei "acordul partilor" s-a datorat posibilitatii pe care o ofera Legea nr. 202/2010 de a divorta pe cale administrativa, fiind posibila constatarea desfacerii casatoriei si de catre ofiterul de stare civila sau de notarul public. Din numarul total al persoanelor care au divortat in anul 2013, o pondere semnificativa o detin cele cu nivel de instruire liceal: 41,2% dintre barbati si 42,3% dintre femei. Dupa nivelul de instruire corelat al sotilor, cele mai multe divorturi s-au pronuntat in casnicii in care ambii soti aveau nivel de instruire liceal (33,8%), urmand cele in care ambii soti aveau nivel de instruire superior (11,5%) si profesional (9,4%).

  • 5. Dupa divort, tatii sunt egali cu mamele in privinta copiilor
Acum o luna s-a aprobat de catre Adunarea Parlamentata a Consiliului Europei Rezolutia 2079 (2015) privind "Egalitatea si autoritatea parinteasca comuna: rolul tatilor". Este o decizie istorica menita sa schimbe legislatia si jurisprudenta la nivel european, scrie judecatorul Cristi Danilet pe site-ul sau, intr-un articol intitulat "Consiliul Europei: dupa separare/divort tatii sunt egali cu mamele in privinta copiilor".

Rezolutia aprobata luna trecuta propune masuri pentru a promova egalitatea intre barbati si femei in exercitarea autoritatii parintesti comune, inclusiv in cazurile de separare si divort.

Cristi Danilet pune la dispozitia celor interesati traducerea in limba romana a rezolutiei. De asemenea, raportul care a stat la baza rezolutiei a fost tradus in limba romana de catre ARPCC. Detalii, aici.




ref.[3497]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite