marți, 14 ianuarie 2014

Pensie alimentara pana la 26 ani

Î.:Ma scuzati pentru ca indeaznesc sa va scriu,insa am gasit adresa pe net. Pe site-ul dvs am citit,dar nu gasesc raspuns la intrebarea mea si daca se poate sa ma lamuriti cu o informatie va rog. Cazul meu este urmatorul: in urma cu 6 ani parintii mei s-au despartit, in urma divortului tatal meu ne-a dat afara din locuinta si a refuzat sa mai imi dea bani. Pein urmare am actionat in istanta, iar judecatoarea mi-a stabilit pensie alimentara de 25% din salarul lui fiind unicul copil. Am urmat 3 ani de facutate si 2 de master. In aceasta sesiune am terminat masterul. Stiind ca am dreptul la pensie pana la varsta de 26 de ani( in prezent am 24), intrebarea mea este urmatoarea, trebuie sa fiu inscrisa la scoala urmatorii 2 ani pentru a primi pensie? Sau mai primesc inca 2 ani pensie fara a mai fi inscrisa la vreo intitutie de invatamant de stat? Va multumesc. P. O.


R.:Intr-adevar, conform art. 499 (3) din Codul "(3) Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.". Din aceasta perspectiva, in masura in care va continuati studiile, aveti dreptul legal sa solicitati  parintelui sa-si execute in continuare obligatia de intretinere.

Totusi, v-am recomanda prudenta in implementarea acestei solutii. Astfel, in functie de tipul de studii pe care il veti urma, este posibil sa se interpreteze ca nu sunteti neaparat in continuarea studiilor, astfel incat nu ati mai fi indreptatita la intretinere. Este astfel posibil ca parintele respectiv sa poata solicita in instanta pensia platita, in masura in care poate dovedi ca nu ati procedat cu rea-credinta sau nu ati fost in realitate in continuare de studii.
Va oferim cateva exemple fata de care trebuie sa manifestati atentie. Mai departe, este doar decizia dumneavoastra cum doriti sa procedati:
- inceperea unor studii la alta facultate/specializare decat cea pe care ati absolvit-o cu licenta ar putea fi negata de instanta ca fiind o continuare de studii. Un exemplu oarecum extrem, dar sugestiv: in masura in care ati terminat o facultate  de medicina, va fi greu de sustinut ca sunteti in continuarea studiilor daca incepeti o facultate cu profil economic.
- la fel, in privinta programelor de master: daca veti urma un master care poate fi considerat a nu avea legatura cu specializarea dobandita in urma licentei, s-ar putea sa nu fiti in continuare de studii. Oricum, este discutabil daca un program de master reprezinta "continuare de studii", acesta fiind o forma de invatamant care nu pune cursantul in imposibilitatea de a se intretine din munca, ci dimpotriva, este la baza un program creat special pentru a muncii in timpul derularii sale
- nu in ultimul rand, daca incepeti acum sa studiati, dar la implinirea varstei de 26 ani abandonati aceste studii, se va putea considera ca ati inceput studiile respective cu rea-credinta, doar pentru a primi pensie si fara nici o intentie de a le finaliza.

Au răspuns pentru dvs. av. Cătălin Oroviceanu și av. Liliana Grădinaru.

Colectivul ARPCC

16 comentarii:

Unknown spunea...

Buna ziua asa dori sa stiu si eu daca dupa ce fata mea a terminat facultatea de alimentatie si turism brasov si akum face un curs de farmacie se mai plateste alimintara Multumesc o zi buna

Custodie Comuna spunea...

ce varsta are in acest moment copilul?

Codin spunea...

Mai sunt valabile hotararile Tribunalului Suprem al RSR legat de pensia de intretinere? Le vad deseori citate, inclusiv in enciclopedii ca iurispedia.ro. Dar le mai gasim si prin variate documente adresate instantei de catre avocati, ori chiar citate de catre judecatori. De exemplu:

Tribunalul Suprem, Secţia civilă, decizia nr. 779 din 22 martie 1974, publicată în „ Repertoriu de practică judiciară în materie civilă a Tribunalului Suprem şi a altor instanţe judecătoreşti pe anii 1969-1975”: "Părinţii datorează întreţinere copilului devenit major, aflat în continuare de studii. Faptul că, într-o atare situaţie, copilul se căsătoreşte şi că, eventual, la rîndul său are un copil, nu împietează asupra dreptului său de a obţine rezultate corespunzătoare la învăţătură şi că nu are venituri săre a putea să continue studiile prin mijloacele sale."

av. Gradinaru spunea...

Sunt mai multe decizii de indrumare, nu cred ca aceea pe care o mentionati se refera la varsta.
Inainte de Codul civil actual, varsta de 25 si, apoi, 26 de ani reiesea dintr-o coroborare a nevoii de pensie reglementate de Codul familiei cu obligatia statului de a plati pensie de urmas.
Astfel, au aparut 2 decizii de indrumare ale Tribunalului suprem care doar constatau cam pana la ce varsta presupune statul ca au copiii nevoie de intretinere si, daca statul platea pensie de urmas pana la 25 de ani (modificat apoi la 26 de ani), insemna ca tot pana pe la varsta aia ar fi trebuit sa ii intretina parintii, vazand ca pensia de urmas se acorda celui care era lipsit de un parinte (si, evident, de ingrijirea acestuia).
Cu altre cuvinte, deciziile acekea de indrumare aveau ceva legislatie la baza.
Din pacate, legea pensiilor avea si niste norme metodologice tare bune, insa ele nu s-au aplicat in practica similar in pensii de intretinere ca si in cazul pensiilor de urmas... de exemplu a fost o perioada cand parintele platea pana la maxim 26 de ani, insa doar o specializare etc. etc.

Oricum ar fi, precizarile din 499 alin. 3 sunt si mai proaste, in sensul ca nu exista prea multe reguli de determinare a nevoii adultului de intretinere de la parintii sai. Ramane, din pacate, in sarcina parintelui sa dovedeasca ca tanarul de poate intretine. Si asta se face tot prin trimitere la legea pensiilor, a capacitatii de munca etc.
Articolul cu pricina sintetizat, scurt, cateva indrumari ale Tribunalului Suprem. Ar fi nevoie, dupa mine, de conturarea unei practici mai bune, complexe, a instantelor in aceasta problematica, vazand ca nu mai suntem un stat socialist, ca tinerii muncesc din liceu azi, ca munca face parte din educatie si cultura.
Adica e ok sa platesti pensie pana la 26 de ani, insa nu pentru 3 masterate la rand sau 4 scoli profesionale neterminate.
Parerea mea. Juridica si umana.

Elena spunea...

Bună ziua! Copilul a terminat cei trei ani de studii fără a susține licenta la momentul potrivit. Dorea sa dea în sesiunea din februarie. Acum zice ca va da în sesiunea de vara. Întrebarea este: pensia alimentara mai trebuie plătită ? Copilul nu mai merge la facultate, doar se pregătește pentru licenta. Mulțumesc!

Anonim spunea...

Da, pensia alimentara trebuie platita pana la decesul tatalui.
Multumita?

Anonim spunea...

La 25 de ani ar trebui sa va autointretineti dragi majori,copii nu mai sunteti la aeasta varsta,asteptati banii parintelui sa munceasca in locul vostru iar voi la 25 de ani va considerati copii,da asta e legea proasta care va tine in brate,sau in cluburi....

Anonim spunea...

Buna seara, o întrebare,ma poate lamuri cineva? Sunt anul 2 master,cursuri zi,muncesc 4 ore pe zi un venit de 500 ron pe luna,mai beneficiez de pensie de intretinere din partea tatălui meu?Mulțumesc.

Anonim spunea...

Introduceți comentariul dvs...Daca legea vorbeste de ambii parinti,de ce doar unul e chemat in judecata de copilul major?Adesea facultatea e departe de casa,nu mai locuieste cu un parinte,dar are preferinta doar unul sa plateasca!

Unknown spunea...

Parintii sunt, amandoi, creditori. Ca debitorul (copilul) alege sa-l dea in judecata pe un creditor din doi e alegerea lui si, cu siguranta, nu avem cum sa va justificaam noi alegerea unei persoane pe care nu o cunoastem.
In general insa, copilul obtine acceptul sau intretinerea de la un parinte, fie in natura, fie in cativa lei de buzunar. Cand nu ii ajunge aceea, il da in judecata pe celalalt.
Nu stiu daca asta e situatia despre care intrebati.
Daca veniti cu precizari mai concrete despre situatia despre care va interesati, daca imi spuneti pentru cine intrebati (debitor, creditorul actionat in instanta, celalalt), incerc sa va ajut cu idei juridice. Dar motivatia intrinseca a debitorului nu am cum sa o cunosc.

Anonim spunea...

Buna ziua,
potrivit dispozitiilor art.499 Noul Cod Civil ''Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului minor,asigurandu-i cele necesare traiului,precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.''
Deci,aceasta oblgatie solidara este solidara si la alin 3 al art.499.

Conform dispozitiilor art.1443 Noul Cod Civil (Solidaritatea dintre debitori) Obligatia este solidara intre debitori atunci cand toti sunt obligati la aceeasi prestatie,astfel incat fiecare poate sa fi tinut separatpentru intreaga obligati,iar executarea acesteia de catre unul dintre debitori ii elibereaza pe ceilalti fata de creditor.

Parerea mea este ca daca creditorul obligatiei de intretinere (copilul major) poate fi multumit de suma ce i-ar reveni din veniturile obtinute de parintele pe care l-a dat in judecata,atunci nu este nicio problema ca nu l-a chemat si pe celalalt parinte. Parintele care a fost dat in judecata pentru plata pensei de intretinere copil major il poate chema in judecata pe celalalt parinte sa-i restituie jumatate din ceea ce el a platit cu titlu de intretinere copil major.

Unknown spunea...

Aveti dreptate la nivel teoretic. In practica, unul dintre parinti presteaza o intretinere cum poate si atunci copilul se adreseaza instantei impotriva celuilalt.

Anonim spunea...

:-)) pt ca procesul civil e guvernat de principiul disponibiliatii. Reclamantul decide pe cine cheama in judecata. Amandoi parintii sunt obligati la intretinere pentru copil. De regula, copilul locuieste cu unul dintre parinti si nu il cheama pe acela in judecata pentru ca acel parinte executa in natura obligatia de intretinere.

avocat. Claudia P.

Anonim spunea...

BUNA ZIUA COPILUL ESTE LA MINE DE DOUA LUNI SI RAMANE SI VACANTA DE VARA LA CARE AM DREPTU TREBUE SA AI MAI PLATESC MAMEI PENSIA ALIMENTARA STABILITA_

Daniela37 spunea...

Buna seara ma numesc Daniela si am si o nelamurire daca puteti sa ma ajutati cu un sfat cum sa procedez mia iesit o hotarere prin care reiese sa platesc pensie de intretinere fetei mele pina la 26 ani fata are 18 ani e in cls a 12 a si întrebarea mea este daca nu ia bacu si nu face facultate in continuare mai platesc pensie in continuare?cum pot sa aflu ca nu se mai duce la facultate fiind din alt oras iar eu din Braila ?cum deschid sau am dreptul sa deschid procesc ?va rog sa imi spuneti cum sa procedez ?cum pot afla si sa am un act doveditor ca nu se mai duce la facultate ca eu sa nu mai platesc acesti bani va multumesc si astept un raspuns concret si urgent o seara frumoasa

Anonim spunea...

NU . Trebuie sa sa intalneasca cu dvstra. si sa aiba dovada ca face studii iar daca nu vine inseamna ca trebuie sa suprimati pensia pana are hotarare judecatoreasca ! Dvstra nu trebuie decat sa sistati pensia si sa astepatati sa o ceara cu sau fara hotarare judecatoreasca dar obligatoriu ce adeverinta da studii .

Cele mai citite