joi, 9 ianuarie 2014

DSM5 recunoaste PAS (sindromul alienării părintești)

                                                                                                                        mai 2013

Bună ziua,

Într-un fina DSM5 a fost publicat azi. Aşa cum ni s-a spus acum 2 - 3 ani, azi s-a confirmat că nu s-a dorit ca alienarea parentală să reprezinte o tulburare în manualul  diagnostic (un diagnostic separat, de sine stătător), însă, s-a considerat ca fiind un exemplu pentru alte tulburări, diagnostice în DSM5.
Noţiunea de alienare parentală nu se regăseşte în DSM % însă, există câteva clasificări diagnostice care pot fi folosite în astfel de cazuri. Aş spune că, deşi cuvintele propriu-zis nu se regăsesc în DSM %, spiritul acestora există.

Problemele legate de relaţia părinte - copil au şi o descriere acum în DSM 5 şi nu numai o etichetă, un titlu.. Descrierile explică faptul că problemele de natură cognitivă în relaţia părinte copil pot include "atribuiri negative şi intenţii ostile blamare din partea altora faţă de ceilalţi dar şi sentimente de înstrăinare fără o motivaţie clară, explicabilă." Este destul de sugestivă descrierea cu privire la atitudinea copilului faţă de părintele alienat însă folosirea termenului de "înstrăinare" este folosit  nepotrivit,.din păcate.

Abuzul emoţional al copilului - abuzul psihologic al copilului reprezintă un nou diagnostic în DSM 5. Este definit prin "acte verbale sau simbolice non-accidentale (care nu sunt la voia întâmplării) ale unui părinte sau îngrijitor al copilului (tutore, etc. altcineva decât părintele biologic) care au ca rezultat / potenţial rezultat afectarea  psihologică  negativă a copilului(cu consecinţe negative asupra stării psihologice a copilului).”

În multe cazuri.(situaţii) comportamentele părintelui care alienează copilul se constituie în forme de abuz emoţional al acestuia.

Copilul afectat de distresul relaţiei parentale - reprezintă un nou diagnostic în DSM 5.Ar trebui folosit în cadrul investigaţiilor  clinice atunci când "efectul negativ al discordiei (conflictului) interparental afectează negativ starea psihologică a copilului având ca şi consecinţe negative apariţia unor tulburări clinice de natură  fizică şi mentală la copil."

Tulburarea de disimulare impusă de o altă persoană este de asemenea un diagnostic nou în DSM 5. Definirea termenului - " denaturarea / falsificarea semnelor şi simptomelor fizice şi psihice sau inducerea unor suferinţe simularea unor suferinţe ale unei boli la altcineva care sunt asociate cu o înşelăciune identificată, (demonstrate ca fiind neadevărate) ".Simptomele delirante ale partenerului unui individ care suferă de o tulburare delirantă. Termenul este definit în contextul unei relaţii psihotice, materialul (conţinutul) delirant al partenerului dominant reprezintă - asigura suport pentru formarea la celălalt partener a unor credinţe - idei delirante, manifestări care însă, nu întrunesc criteriile unei tulburări psihotice diagnostică de DSM 5. În urma acestor discuţii, aş spune că prezenţa conceptului de alienare parentală este evidentă chiar dacă nu este reprezentată şi în mod material prin cuvinte în acest manual de diagnostic.

Este o mare realizare faţă de DSM IV, în special prin adăugarea de noi diagnostice care să definească "abuzul emoţional al copilului" şi "afecţiunile copilului date de distresul relaţiei parentale"

William Bernet, M.D.



Ref. [ngo768]

Niciun comentariu:

Cele mai citite