joi, 9 ianuarie 2014

Care este temeiul legal unde se prevede ca pentru custodia comuna fizica copilul poate petrece minim 30% din nr. zilelor din luna cu celalalt parinte ?

Care este temeiul legal unde se prevede ca pentru custodia comuna fizica copilul poate petrece minim 30% din nr. zilelor din luna cu celalalt parinte ? Daca in Romania custodia comuna fizica nu este inca legiferata, nr.zilelor in care copilul poate sta cu parintele nerezident poate creste de la cele 4 zile lunare pana la minimul de 30% prevazut de custodia comuna fizica ? Astept raspunsul dvs.Multumesc mult.

4 comentarii:

av. LILIANA GRADINARU spunea...

In Romania nu este reglementata custodia fizica. In forma ei practica, ea exista sub forma relatiilor personale dintre parintele nerezident si copil. Nu exista nicio reglementare si nicio limitare teoretica, generala, legala, a timpului petrecut de copil cu unul sau altul dintre parinti, nici in procente, nici in zile si nici altfel.

Totusi, aceste aspecte pot fi hotarate diferit in practica de la caz la caz, in functie de relatiile dintre parinti, dintre copil si fiecare parinte, distanta dintre locuintele parintilor, inclinatiile fiecarui parinte, cerintele lor etc.

Pentru aspecte concret raportate la un caz sau altul, ar trebui apelat la un avocat care sa studieze cu atentie ce doriti, care e situatia de fapt actuala, care sunt motivele pentru care doriti sa obtineti altceva, sa discute cu copilul eventual... abia apoi puteti sa va formati o idee realista despre ce anume puteti initia.
Puteti avea un timp de petrecut cu copilul de 4 zile, de 2, de 6 la un anumit interval, puteti ajunge la 30%, puteti trece peste, vi se poate micsora programul... toate acestea depind de situatia individuala a copilului si a ceea ce e legat de relatiile lui cu parintii, iar eu nu cunosc aceste aspecte.

Succes!

Av. dr. Antoanela Geaman spunea...

Buna zua .
Nu exista nici o prevedere legala care sa stabileasca procentul de 30%. De altfel nu exista prevazut nici un minim sau maxim in legislatia romana. Totul este la aprecierea instantei, in functie de probatoriu si convigerea sa.

Codin Baltagan spunea...

Conform cu liniile directoare cu privire la pensia alimentară pentru copii, stabilite în anul 1997, guvernul federal al Canadei a definit custodia comună fizică ca fiind aranjamentul în care copilul are două locuințe și petrece cel puțin 40% din timp la cea de a doua locuință (sursa: ministerul justiției din Canada, 1997)

Nu reprezinta însă o recomandare pentru instantele româneşti ghidarea respectiva. Judecătorul este atotputernic si in general putinii judecători înţeleg în prezent ca minorul are nevoie de mai mult de un weekend din doua petrecut cu părintele nerezident.

Speram ca în timp practica judecătorească sa preia recomandarea #1 a ARPCC disponibila la adresa web http://www.arpcc.ro/recomandari. Va sugeram sa o printaţi şi să o depuneţi la dosar.

Catalin Oroviceanu, avocat spunea...


Personal, nu stiu sa fie reglementata pe undeva aceasta custodie comuna fizica. La fel, nici un procent de 30% si nici un numar minim de 4 zile lunare pentru legaturi personale intre copil si parintele rezident. Da, este un obicei ca multe din programele de legaturi personale incuviintate de instante pentru parintii "nerezidenti" sa includa doua week-end-uri (deci 4 zile), dar acesta este doar o chestiune de practica, nu inseamna ca instantele nu pot acorda mai mult sau mai putin de aceste doua week-end-uri. Prin urmare, este doar o chestiune de practica nu una reglementata legal (iesind un pic din subiect, la fel de incetatenita este ideea ca daca doua persoane de sex diferit - doi iubiti, sa zicem - au locuit impreuna fara a se casatori timp de cel putin cinci ani, atunci persoana de sex feminin ar dobandi dreptul la jumatate din bunurile partenerului, insa nu exista o reglementare in acest sens in legislatie).
Prin urmare, raspunsul pentru domnul in cauza este ca nu are nici o garantie, nici pentru 4 zile pe luna, nici pentru mai mult, nici pentru mai putin. Poate incerca la instanta sa obtina un program de vizitare un pic mai mare de 4 zile/doua week-end-uri, dar nu este sigur ca il va si obtine.

Cele mai citite