miercuri, 15 februarie 2012

Întrebări despre autoritatea părintească

Referitor: Referitor la custodia comuna, cum vedeti dumneavoastra, concret, incuvintarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti? Acest lucru se va reflecta in hotararile pe care urmeaza sa fie luate cu privire la copil ( scoala, sanatate, etc)? Deci, daca se exercita autoritate parinteasca doar de unul dintre parinti, rezulta ca toate hotararile sunt luate de acesta si daca autoritatea parinteasca se exercita de ambii parintii, rezulta ca toate hotararile cu privire la copil se iau de ambii parinti. Dar ce se intampla daca desi instanta a hotarat ca autoritatea părintească sa fie exercitata de ambii parinti si parintele la care s-a stabilit domiciliul copilului nu colaboreaza cu celalalt parinte? ... atunci nu cumva copilul este cel care este la mijloc, exercitandu-se presiuni specifice asupra sa? Multumesc.

Răspuns: Un articol interesant (inclusiv graficul) il puteti gasi aici.
Exista decizii de zi cu zi, pe care fiecare parinte le poate lua individual si decizii majore (schimbat scoala/gradinita, schimbat locuinta, scos copilul din tara, operatiile medicale ale copilului). Cele majore ar trebui luate de ambii parinti.
Util ar fi ca parintii sa fie destul de maturi sa redacteze un plan parental  sa detalieze modul exact cum se vor lua deciziile asigurand un echilibru cu privire la aspectele asupra carora parintele nerezident va lua decizia finala in caz de neintelegere si asupra caror aspecte decizia finala va fi luata de catre parintele rezident.
Organizatia noastra militeaza pentru introducerea obligativitatii ca judecatorul sa ceara parintilor un plan parental detaliat pe modelul celor de aici.
O alta sugestie binevenita ar fi sa invitati celalalt parinte la mediere benevola cu privire la modul concret de exercitare al autoritatii parintesti, sa utilizati planul parental propus de catre noi (link-ul de mai sus) si sa apelati pentru asistenta la unul dintre mediatorii de aici. Toti cei care au fost expusi au subscris si utilizarii planului parental minimal ca suport al medierii.
Altfel, daca in continuare, parintele rezident boicoteaza colaborarea va trebui sa documentati acest lucru, iar faptele odata documentate pot consitui motiv de revedere a solutiei de stabilire a locuintei, cu posibilitatea (cel putin teoretica – inca nu stim cum vor judeca instantele) de schimbare a rolurilor de parinte rezident si parinte nerezident. Unul dintre criteriile cele mai importante de care judecatorii ar trebui sa tina seama cand stabilesc locuinta minorului este legat de disponibilitatea de colaborare a prezumtivului parinte rezident. Vedeti in acest sens si algortmul propus de noi aici.
Ne manifestam speranta ca atat dvs. cat si fostul partener veti reusi sa gasiti calea de mediere si conciliere cu privire la aceste aspecte (care nu e decat in folosul copiilor dvs). Dar daca acest lucru nu se intampla va sugeram sa documentati lucrurile si sa reveniti in instanta pentru a obtine o schimbare de locuinta pentru copil.

Niciun comentariu:

Cele mai citite