marți, 25 octombrie 2011

Să renunț la custodia comună ca să nu o supăr pe mama copilului?

Întrebare:
Noi, părinții copilului, nu am fost căsătoriți... copilul are doi ani și jumătate.... Din cauza neînțelegerilor, dintre mine și ea, doi avocați mi-au recomandat sa renunț la custodia comuna, lăsând-o sa decidă ea ce este mai bine pentru copil... Am reușit totuși sa o conving sa iau copilul direct de la grădiniță, respectiv sa ma invite la aniversările/serbările de la grădinița și de la scoală.
Răspuns:
Noi în nici un caz nu va sfătuim sa renunțați la custodia comuna. Veți avea mult mai puține șanse sa va implicați în viata copiilor sau sa vi se respecte programul de vizitare. Sau dacă nu, sa cereți schimbarea locuinței minorului la dvs, etc. Cu siguranța ca, în interiorul autoritatii parintesti comune, puteți sa acceptați de facto deciziile mamei, ca forma de bunăvoința, etc. Asta e altceva.
Acum divorțul este “cald” și de aceea apar tensiuni intre dvs. Dar NU renunțați la custodie comuna. Și NU renunțați la programul de vizitare acordat de instanta (care și asa e foarte mic). Când sunteți in program cereți sfatul mamei și asigurați-va ca mama are contact cu copilul, ca ii respectați, pe cat posibil sfaturile, doleanțele, etc. … În timp credem ca mama va înțelege ca nu stați aproape de copil cu scopul de a o șicana ci doar pentru ca doriți sa va implicați în creșterea si educarea copilului.
Preluarea copilului de la gradinita e foarte utila. Ideal daca apare si in textul tranzactiei e bine. Idem cu informatiile. Cititi si planul parental propus și vedeți și alte lucruri la care e bine sa va gândiți… nu neapărat acum, dar pe viitor. Copilul e mic acum, când va creste, cerințele și nevoile vor creste de asemenea și mai ales posibilitățile dvs. de implicare (sport, scoală, activități în parc, călătorii, excursii, etc.). Un lucru pe care acum (la cald) poate mama nu îl înțelege, dar il va înțelege pe parcurs. E păcat atât pentru dvs cat și pentru copil sa va pierdeți unul de altul.
De asemenea, incercati sa nu expuneti copilul la conflictul dintre dvs, sa fiti ferm dar să mentineti intotdeauna un ton políticos, respectuos, in discutiile in contradictoriu, etc. Pe termen lung aceasta e cheia succesului, calmul, rabdarea, fermitarea insotita de o anume “detasare”.

Niciun comentariu:

Cele mai citite