duminică, 9 octombrie 2011

Primele doua cazuri din România rezolvate prin autoritate părintească comună

A. Este poate prima sentinţă din Romania în care instanţa a decis cu privire la autoritatea părintească acordată ambilor părinţi şi beneficiază de experienţa colegilor din Ungaria unde custodia comună este introdusă de mult mai mult timp. Este vorba, practic, de un aranjament de tip custodie comuna legala, în care copiii stau majoritar la unul dintre părinţi.
Ce este bine:
Considerăm ca este vorba de o sentinţă interesantă prin faptul că:
1. Permite accesul copiilor la părintele nerezident în fiecare zi din timpul săptămânii, pentru trei ore (copiii fiind preluaţi direct de la şcoală/creşă/grădiniţă) … pe vechea legislaţie deosebit de rar se întâmplă ca părintelui nerezident să i se permită accesul la copii în timpul zilelor lucrătoare ale săptămânii.
2. Oferă părintelui nerezident posibilitatea de a găzdui copiii până la jumătate din toate vacanțele. Pe vechea legislaţie multe din vacanţe erau ignorate (de exemplu vacanţa inter-semestrială din februarie sau vacanța din octombrie, cate o săptămână fiecare)
Ce s-ar putea îmbunătăţi şi mai mult:
În opinia noastră, considerăm că aranjamentele de tip custodie comună legală trebuie să cuprindă mai multe nopţi petrecute de copii cu părintele nerezident decât clasicul “primul şi al treilea weekend din luna” (mai ales că deseori sunt luni care au 5 weekenduri !). Cu toate acestea, deoarece nu cunoaştem particularităţile speței nu ne putem pronunţa relative la acest aspect.
B. Este vorba de o tranzacţie încheiata la notariat în Sectorul 5 din Bucuresti - Prin aceasta tranzacţie, în fapt, părinţii au convenit asupra unui aranjament de tip custodie comună fizică în care minorii vor locui alternativ perioade de câte două săptămâni cu fiecare dintre părinţi.
Ce este bine:
Considerăm al doilea document este de asemenea interesant pentru că (deşi nu perfect) arata complexitatea aspectelor pe care, în mod normal, o decizie cu privire la autoritatea parintească comună trebuie să le abordeze pentru a evita neînţelegerile ulterioare.
Ce s-ar putea îmbunătăţi şi mai mult:
În această privinţa vă vom transmite în curând un exemplu de plan parental standard (preluat si adaptat după legislaţia nord-americană) pe care, în mod ideal părinţii trebuie să îl completeze singuri sau ajutaţi de un mediator, ÎNAINTE de a apela la notar sau la judecător. Acesta surprinde intr-un mod structurat mult mai multe din aspectele pe care părinţii trebuie să le ia în considerare când este vorba de a stabili “contractul” după care vor interacţiona în viitor.

Niciun comentariu:

Cele mai citite