marți, 10 ianuarie 2017

ÎNTOARCEREA MAMELOR LA SERVICIU MAI DEVREME NU DĂUNEAZĂ COPILULUI

Traducator: Luisa Crînguș


Copia acestui document poate fi gasita aici : https://goo.gl/cnhb1t




Un studiu efectuat în cadrul a trei state puternic industrializate relevă faptul că întoarcerea mamelor la locul de muncă mai devreme, imediat după naștere, nu influențează negativ dezvoltarea copiilor.  Acțiunea mamelor de a se întoarce la serviciu, imediat după ce au născut, nu afectează dezvoltarea copiilor, potrivit unor studii recente efectuate în SUA, UK (Regatul Unit) și Australia.

Studiile efectuate asupra copiilor născuți în perioada anilor 1970, 1980 și la începutul anilor 1990 au prezentat o imagine mai îngrijorătoare.

Aceste studii au descoperit faptul că comportamentul și capacitatea de învățare a copiilor a avut de suferit atunci când mamele s-au întors la serviciu în primul an sau în al doilea an de la naștere.

Descoperirile noastre s-au bazat pe un eșantion cuprinzând mii de copii născuți la începutul anilor 2000 în SUA, UK și Australia. În cadrul acestor studii, copii și familiile au fost urmăriți de la naștere până la înscrierea în clasa I.

Mamele au raportat experiența lor referitoare la serviciu după ce acestea au născut; capacitățile cognitive și comportamentale ale copiilor au fost evaluate direct de către educatorii de la grădiniță sau învățătorii din clasa I. Am utilizat tehnici avansate de statistică pentru a ajusta factorii – cum ar fi educația oferită de mame și experiența anterioară în muncă – care ar putea influența asocierea dintre revenirea la serviciu mai devreme și dezvoltarea copiilor. Acest lucru ne-a ajutat să aflăm felul în care serviciul mamelor influențează negativ sau pozitiv dezvoltarea copiilor.

REVENIREA LA SERVICIU ESTE FOARTE FRECVENTĂ ÎN PREZENT

Revenirea la serviciu mai devreme – în termenul de doi ani de la nașterea copilului – era des întâlnită printre mamele din aceste trei state, deși mamele din UK și Australia se întorceau mai tărziu la serviciu spre deosebire de cele din America – posibil datorită faptului că în UK și Australia există niște politici mai favorabile în ceea ce privește concediul de creștere al copilului. Aproximativ 70% din mamele din Statele Unite ale Americii s-au întors la serviciu înainte ca copilul să împlinească doi ani, spre deosebire de 60% în UK și o treime din mamele din Australia. Până la momentul în care copiii au început școala, procentele inițiale s-au inversat: procentul mamelor angajate în UK și Australia era mai mare spre deosebire de cel din America.

“Revenirea din concediul de maternitate mai devereme nu dăunează familiilor.”

Am descoperit că atunci când încep școala, copiii mamelor care s-au întors la serviciu mai devreme, aveau capacități cognitive și comportamentale similare copiilor ale căror mame nu aveau un serviciu în primii doi ani de la naștere. Acest lucru a putut fi observat în toate cele trei state.

Am analizat, de asemenea, dacă numărul de ore petrecute la serviciu, venitul mamelor sau numărul de ore petrecut de copii la creșă, au afectat legătura dintre serviciul mamelor și dezvoltarea copiilor. Am observat prea puține modele care indicau faptul că acești factori explicau sau alterau legătura dintre revenierea la serviciu a mamelor mai devreme și comportamentul ulterior al copiilor.

O PĂRERE MIXTĂ ASUPRA MUNCII CU NORMĂ PARȚIALĂ

Am descoperit niște indicii care sugerau că munca cu normă parțială poate influența diferit dezvoltarea copiilor în diverse state. În SUA am putut observa câteva mici indicii referitoare la impactul negativ asupra legăturii dintre serviciul cu normă parțială și comportamentul copiilor.

Copiii mamelor care lucrau cu normă parțială în  primele 9 luni de la naștere, prezentau abilități sociale mai reduse, în timp ce copiii mamelor care au mers la serviciu cu normă parțială, între 9 și 24 luni de la naștere, au evidențiat mai multe probleme la nivel comportamental. Prin comparație, atunci când mamele din UK și Australia s-au întors la serviciu cu normă parțială, între 9 și 24 luni de la naștere, am observat câteva mici influențe benefice asupra comportamentului copiilor.

VENITUL INFLUENȚEAZĂ MAI MULT GOSPODĂRIILE MAI SĂRACE

Venitul gospodăriei și venitul maternal ca urmare a deținerii unui loc de muncă, au reprezentat, de asemenea, factori determinanți în SUA și UK. În SUA, copii proveniți din familii cu venituri mici aveau capacități cognitive mai ridicate dacă mamele lor se întorceau la serviciu până la împlinirea a 9 luni de la naștere, iar problemele comportamentale erau mai mici dacă mamele lor se întorceau la serviciu atunci când copiii aveau între 9 și 24 luni.

În gospodăriile cu venituri medii, nu au fost observate efecte negative dacă mamele munceau atunci când copii lor aveau până în 9 luni. Totuși, am constatat câteva efecte mai puțin pozitive în rândul copiilor proveniți din gospodării cu venituri ridicate. Am descoperit un model similar în UK, în ceea ce privește venitul mamelor. Copii ale căror mame câștigau mai puțin, au părut a fi pozitiv influențați atunci când mamele lor se întorceau la muncă între 9 și 24 luni de la naștere, spre deosebire de copii ale căror mame aveau un venit mai mic și reveneau la muncă mai devreme de 9 luni sau mai târziu de 24 luni de la naștere.

UN MESAJ RECONFORTANT PENTRU MUNCA ÎN TIMPUL MATERNITĂȚII

Mesajul studiului nostru, de-a lungul acestor trei state, este acela că părinții pot fi asigurați de faptul că întoarcerea la serviciu imediat după naștere nu dăunează familiilor și chiar ar putea fi benefic în familiile cu un venit mic. De ce sunt constatările noastre diferite de cele ale altor studii realizate asupra copiilor născuți anterior? O posibilă explicație este aceea că implicațiile rezultate din întoarcerea la muncă mai devreme s-au modificat, deoarece, în prezent, este mai acceptată ideea că mamele pot munci și tații pot fi implicați în îngrijirea copiilor. De asemenea, este posibil ca discrepanțele să rezulte din felul în care a fost conceput studiul și factorii luați în calcul.

Faptul că mamele pot munci are efecte benefice la nivelul întregii societăți. Acest lucru sprijină cariera femeilor, încurajează egalitatea dintre rolurile femeilor și bărbaților în îngrijirea copiilor și măresc resursele financiare ale familiilor.

Studiul nostru indică faptul că, în general, copii din SUA, UK și Australia nu sunt influențați negativ de faptul că mamele lor muncesc.

INFLUENȚA PSIHOLOGICĂ POATE CÂNTĂRI MAI MULT COMPARATIV CU EFECTUL DETERMINAT DE VENITUL FAMILIILOR MAI ÎNSTĂRITE

Am descoperit câteva indicii care sugerează că venitul din muncă influențează distinct dezvoltarea copiilor, dar acest lucru diferă în funcție de statutul socio-economic al familiei.

Copii din SUA care provin din familii cu venituri limitate ce nu au la bază indemnizația maternală, pot fi influențați pozitiv dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu, pe când copii proveniți din familii cu venituri mari, pot fi puțin influențați negativ. În mod similar, copii din UK cu mame ce au venituri mici, pot fi influențați pozitiv dacă mamele se întorc la muncă între 9 și 24 luni de la naștere. Copii mai săraci din ambele state, au părut a beneficia de pe urma venitului obținut de mame; în familiile mai înstărite, venitul suplimentar al mamelor s-ar putea să nu cântărească mai mult comparativ cu influențele psihologice și sociale generate de întoarcerea la muncă mai devreme.

SUNT NECESARE POLITICI CARE SĂ ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ RAPORTUL MUNCĂ-FAMILIE

Rezultatele noastre evidențiează importanța politicilor referitoare la raportul muncă-familie, menite să sprijine abilitatea femeilor în echilibrarea legăturii dintre grija acordată copiilor și muncă. În prezent, în SUA nu există nicio politică referitoare la plata aferentă concediului de maternitate și există o politică limitată referitoare la neplata pe durata a 12 săptămâni pentru mamele apte să muncească. Concediul de maternitate este mai cuprinzător în UK, oferind mamelor o siguranță a locului de muncă de până la 39 de săptămâni de la naștere, deși doar primele 6 săptămâni sunt plătite în totalitate.

În Australia, mamele pot solicita plata salariului minim la nivel național pentru maxim 18 săptămâni.
Studiul nostru indică mai degrabă o corelație decât o legătură de cauzalitate și, prin urmare, se recomandă precauție în redactarea politicilor.

Totuși, rezultatele noastre sugerează că copii din SUA și UK pot beneficia ca urmare a unor politici mai cuprinzătoare referitoare la plata concediului de maternitate și care încurajează mamele să revină la serviciu după ce au născut în timp ce pun la dispoziție și un venit.

Mai mult decât atât, în SUA, impactul negativ referitor la legătura dintre munca cu normă parțială și dezvoltarea copiilor, sugerează faptul că venitul generat de munca cu normă parțială nu compensează timpul petrecut de mame departe de copii lor. În SUA, munca cu normă parțială nu este remunerată suficient și oferă puține beneficii cum ar fi asigurare medicală și concediu medical plătit. Prin comparație, munca cu normă parțială desfășurată în Australia și UK oferă un venit puțin mai are și mai multe beneficii. Rezultatele noastre sugerează că îmbunătățirea calității și venitului obținut din munca cu normă parțială ar putea îmbunătăți dezvoltarea copiilor în SUA.



ref.[ngo5073]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite