joi, 12 ianuarie 2017

Divortul parintilor si copilul, cum il afecteaza si cum il ajuti sa treaca peste?

[ngo5050]
Un climat familial in care apar anumite disensiuni intre parinti, certuri, neintelegeri sau in care se instaleaza tacere, sugerand aparitia unei rupturi, este perceput de catre copil ca o traire de angoasa si anxietate, ca o teama a unui potential pericol. Ca urmare, desi parintii evita sa aduca problemele lor in fata copilului, incearca sa ii ascunda aceste situatii, nu ii spun ce se intampla, copilul resimte din plin tensiunea si atmosfera incarcata din familie.

Tensiunea din fata unui divort al parintilor nu se transmite numai prin cuvinte, ci este adesea perceputa ca gesturi, ca schimbari ce apar in viata de pana atunci a familiei, ca disparitie a unor ritualuri cotidiene, ca dispozitie si reactii ale membrilor familiei.

Copiii sunt foarte atenti si sensibili la toate aceste schimbari care apar si adesea ne surprind cu exactitatea observatiilor lor privind starea unuia dintre parinti.

Care sunt efectele divortului asupra copiilor?

Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, ne-a ajutat sa intelegem mai bine ce se afla in sufletul si in mintea unui copil atunci cand asista la o despartire iremediabila intre parinti. Iata care sunt cele mai pregnante si intense efecte ale divortului asupra copiilor:

Confuzia

A sti ca se intampla ceva, dar sa nu iti spuna nimeni exact despre ce e vorba, sperand ca o sa te prinzi singur pe parcurs poate fi extrem de ambiguu si de greu de suportat.
Pentru copil, a afla devine o preocupare si in lipsa unor informatii certe, isi va construi propriul scenariu cu privire la motivul pentru care in familia lui se produce o schimbare, au loc conflicte, unul din parinti se muta de acasa sau se muta in alta camera din casa.


Vinovatia

Atunci cand asista la discutii aprinse sau cand simt ca ceva nu este in regula intre parintii lor, copiii isi atribuie in dese randuri vinovatia, considerandu-se chiar el motivul pentru care se intampla acest lucru, chiar daca in realitate nu este adevarat. Se gandesc ca au fost "rai", ca nu s-au comportat cum trebuie, ca au dezamagit sau ca parintii s-au suparat pe ei.
Un moment extrem de dificil este acela in care copilul va fi pus sa aleaga intre cei doi parinti. Oricate argumente i s-ar da in favorarea unuia sau altuia, el nu poate imparti dragostea lui in doua si nu se poate imparti intre cei doi.
divort-influenta-copil

Incertitudinea

Familia este garantul stabilitatii si securitatii copilului. In momentul in care au loc schimbari, intregul univers al copilului se clatina si uneori ii este dificil sa integreze aceste schimbari.
Exista o serie de schimbari care il vor induce in eroare:
 • unul din parinti nu va mai locui permanent cu el;
 • se vor muta in alta casa;
 • poate fi mutat la o alta scoala;
 • se poate muta in alt oras;
 • va avea alti prieteni;
 • va avea alti colegi;
 • poate aparea un partener nou in viata parintelui cu care locuieste etc.

Furia

Expresie a suferintei si neputintei, furia apare ca singura modalitate de manifestare si de descarcare a trairilor si sentimentelor amestecate. Ea ppoate fi indreptata catre:
 • ambii parinti;
 • catre parintele considerat "vinovat";
 • poate fi deplasata catre membrii ai familiei (bunici, veri, frati);
 • sau din afara familiei (prieteni, colegi, educatoare, persoane straine).


Tristetea

Tristetea este o alta expresie a suferintei copilului, tristetea poate lua diferite forme:
 • o retragere a copilului din social;

 • lipsa de a mai participa;
 • de a se mai implica;
 • apatie;
 • plans facil;
 • o crestere a sensibilitatii si iritabilitatii;
 • o scadere a rezultatelor scolare;
 • aparitia unor imbolnaviri repetate sau stari de rau care nu au o cauza medicala, dar care pot fi puse in legatura cu climatul familial.

Abandonul


Plecarea unuia dintre parinti, disparitia lui din planul cotidian, din activitatile de zi cu zi facute impreuna, din obiceiurile intemeiate in timp confera copilului trairea starii de abandon.
Ceea ce simte el este ca parintele pleaca definitiv, ca il va parasi pentru totdeauna, ca si cum ar fi murit, ca nu se va mai intoarce niciodata.

Refuzul


Incapacitatea de a accepta separarea este insotita adesea de refuzul copilului de a accepta ceea ce se intampla si de a se adapta noii realitati.
Astfel, se comporta ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, vorbeste despre parinti ca si cum nu ar fi divortati, pastreaza la nivel de fantasma o familie asa cum si-a dorit-o el si o imagine ideala a parintilor care nu s-au separat. Pot aparea eforturi de a impaca cei doi parinti, opozitii si proteste vehemente cu privire la aparitia unor noi parteneri in viata parintilor.


Agresivitatea


Manifestarile violente ale copilului pot aparea atat in raport cu ceilalti, cat si in raport cu propria persoana.
Copilul poate vorbi urat, poate lovi, strica sau se poate lovi in incercarea de a pune in act tensiunea si teama pe care o resimte. Agresivitatea este unul din primele simptome ale unui climat tensionat sau conflictual si una din primele modalitati ale copilului de a-si exprima suferinta.

Cum ajutam copiii sa treaca peste divort?

Este importanta pregatirea copilului pentru ceea ce urmeaza sa se intample.
A-i comunica cum stau lucrurile, in ce situatie se afla relatia parintilor sai, ce hotarare au luat, de ce procedeaza asa o modalitate de a fi langa el si de a reduce posibilitatea aparitiei confuziei si scenariilor pe care si le va face in mintea lui. De asemenea, si  a afla care este parerea lui si cum simte el ceea ce se intampla sunt lucruri esentiale pe care trebuie sa le faci pentru a fi alaturi de copil si a-l ajuta sa treaca mai usor peste.
Iata si alte cateva trucuri prin care poti incerca sa diminuezi efectele divortului asupra copilului tau:
 ....
 (citeste mai mult)

Recomandare de carte:

Copilul și divorțul, Autor: Jacques Biolley

http://carturesti.ro/carte/copilul-si-divortul-238787?utm_source=2parale&utm_medium=Campaign&utm_campaign=fedcaaf36
http://philobia.com/ro/carte/133/copilul-si-divortul-jacques-biolley.html

Echipa ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite