sâmbătă, 14 februarie 2015

Sentinta care recunoaste alienarea parentala la Judecatoria Sector 5 Bucuresti

Avem placerea sa punem la dispozitia publiclui o sentinta deosebit de interesanta jurisprudential care recunoaste fenomenul de alienare parentala si impune un program gradual de refacere a legaturilor parintesti dintre parintele alienat si minora de 5 ani. Textul complet al sentintei se poate consulta aici
http://goo.gl/58dLk4

Un citat relevant: "Mai mult, aceasta [minora] manifestă o anumită reticenţă în relaţia sa cu tatăl, refuzând sau acceptând cu greu întâlnirile cu tatăl său mai ales atunci când nu este  prezentă mama sau bunica maternă, atitudine determinată de anumite erori comportamentale comise de mamă, de conduita nepotrivită a acesteia în abordarea situaţiei și de neînțelegerile dintre părinți, așa cum rezultă din raportul de expertiză psihologică judiciară de la filele 130 - 150 din al doilea volum al dosarului şi din întreg probatoriu administrat în cauză [...] Afecțiunea paternă reprezintă un element de echilibru în viața oricărui copil contribuind la crearea un climat pozitiv de dezvoltare. Instanța constată că, având în vedere că se impune modificarea conținutului dreptului tatălui de a păstra legătură cu minora, între părți apar neconcordanțe sub aspectul modalității în care să se desfășoare acest program. La alegerea modalității concrete de exercitare a acestui drept, instanța urmează să țină cont de interesul superior al copilului, respectiv de necesitatea ca părintele în discuție să - l poată vedea pe minor și să țină personal legătura cu el, pentru a constata felul în care i se asigură îngrijirea, creșterea și sănătatea, dezvoltarea fizică și morală și pentru a putea realiza și o apropiere sufletească normală între copil și părintele respectiv, fără însă ca aceasta să interfereze cu activitățile normale ale copilului sau cu relația cu celălalt părinte, precum și fără a afecta sentimentul de stabilitate de care trebuie să beneficieze minorul. Instanța va avea în vedere la stabilirea programului de vizitare atașamentul minorei față de mamă, vârsta acesteia și starea psihică și emoțională a minorei. Astfel, instanța reține că minora prezintă o formă ușoară de alienare parentală, aș a cum rezultă din raportul de expertiză psihologică judiciară, ca urmare a erorilor comportamentale ale mamei, care nu a reuşit nici în prezent să depăşească resentimentele şi frustrările personale generate de comportamentul reclamantllui - pârât din timpul căsătoriei."


Sentinta pe scurt (copiata din ECRIS):

Ora estimata: 09:00
Complet: C3 minori
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea principală restrânsă. Admite în parte cererea reconvenţională. Modifică în parte programul de vizitare stabilit prin sentinţa civilă nr.8378/27.10.2011 pronunţată de Judecătoria sectorului 5 în dosarul nr.15660/302/2010 şi încuviinţează ca reclamantul să aibă legături personale cu minora B (...) , conform următorului program: - o perioadă de 2 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe în fiecare sâmbătă din lună, de la ora 10 la ora 13, într-un spaţiu adecvat pus la dispoziţie de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5, sub supravegherea şi consilierea unui psiholog autorizat desemnat de către directorul DGASPC Sector 5 fie dintre salariaţii instituţiei, fie dintre colaboratorii externi. Minora va fi adusă/luată la/de la locul desfăşurării vizitelor de către mamă sau de bunica maternă. - ulterior acestei perioade, pentru o perioadă de 2 luni : în fiecare zi de joi între orele 17.00 şi 18.00, câte două sâmbete pe lună (prima şi a treia), de la ora 10.00 la ora 18.00 şi câte două duminici pe lună (a doua şi a patra), de la ora 10.00 la ora 19.30, cu posibilitatea de lua minora la domiciliul tatălui şi obligaţia de a readuce minora la domiciliul său la finalul programului de vizitare; - ulterior acestei perioade: primul şi al treilea week-end din fiecare lună, de vineri ora 17.30 până duminică ora 18.00; în ziua de joi din a doua şi a patra săptămână a lunii de la ora 17.00 la ora 19.30; prima zi de Crăciun şi a doua zi de Paşti în anii pari între orele 10.00-18.00, ziua de 24 decembrie şi prima zi de Paşti în anii impari, între orele 10.00-18.00; ziua de 01 ianuarie în anii impari între orele 10.00-18.00, în ziua de 27 septembrie (ziua de naştere a tatălui) între orele 17.00-19.30, în perioada în care minora se află în grija mamei; 3 săptămâni în vacanţa de vară, în perioada 16 august ora 17.00 – 06 septembrie ora 18.00; primele 3 zile din vacanţa de iarnă şi din cea de primăvară începând cu ora 17.00 a primei zile şi până la ora 18.00 a celei de-a treia zile, cu posibilitatea de lua minora la domiciliul mamei şi obligaţia de a readuce minora la domiciliul său la finalul programului de vizitare. De asemenea, tatăl are dreptul de a participa la aniversarea zilei de naştere a minorei (01 iunie) şi a zilelor onomastice (15 august şi 08 septembrie), indiferent de locaţia celebrării acestora, în perioada în care minora se află în grija mamei. Prezenta hotărâre se va comunica DGASPC Sector 5. Respinge cererile părţilor privind cheltuielile de judecată ca neîntemeiate . Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23.10.2014. 
Document: Hotarâre  7329/2014  23.10.2014

Colectivul ARPCC, ref. [ngo3022]

Niciun comentariu:

Cele mai citite