vineri, 27 februarie 2015

Hromadka și Hromadkova vs. Russia

Petiţia nr. 22909/10

Acest document este localizat aici http://goo.gl/r8E95i

Reclamanții sunt Zdenek Hromadka, un cetățean ceh care s-a născut în 1970, și fiica sa, Anna Valerie Hromadkova,  cu dublă cetățenie, cehă și rusă, născută în 2005,în numele căreia el a depus cererea. Domnul Hromadka locuiește în Praga, iar fiica sa locuiește  în Rusia alături de mama ei , O.H.,  de naționalitate rusă,

DESCRIEREA CAZULUI:
Cazul se referea la un conflict familial cu caracter transfrontalier. Soția domnului Hromadka ,O.H., cu care conviețuise în Praga, a intentat divort in 2007. Ambii părinți au solicitat custodia fiicei lor. În timp ce  procesul era în curs de desfășurare, O. H. a părăsit Republica Cehă împreună cu copilul în luna aprilie a anului 2008 și nu s-a mai întors.
Ea a obținut cetățenia rusă pentru copil în luna mai a anului 2008 și s-a stabilit în Sankt Petersburg. Domnul Hromadka a obținut o decizie provizorie de  la instanța cehă, acordându-i custodia temporară a copilului în iulie 2008 și o hotărâre judecătorească definitivă în iunie 2011, prin care i s-a acordat custodia . Cu toate acestea, ambele hotărâri au rămas neexecutate, cum O.H. a împiedicat contactul său cu copilul, și locul de reședință al ei și al  copilului a ramas necunoscut din mai 2011. Domnul Hromadka a  încercat, însă fără succes, să ducă deciziile de custodie în fața instanțelor rusești: prima cerere a fost respinsă pe motiv că decizia din 2008, fiind doar o măsură provizorie, nu a fost executorie în Rusia.
Cea de a doua cerere a fost respinsă deoarece O. H. nu a participat la audiere . Cererea domnului Hromadka de contestatie a deciziei care i-a acordat cetățenia rusă fiicei sale  a fost, de asemenea, respinsă de către instanțele rusești.

PLÂNGEREA:
Prin invocarea îndeosebi a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie), domnul Hromadka a pretins că autoritățile ruse nu au reușit să ia măsurile necesare pentru a-l ajuta a la  restabilirea legăturii cu fiica sa. El a susținut în special că dispozițiile de drept din Rusia
privind acordarea cetățeniei copiilorstrăini fără acordul celui de-al doilea părinte a avut ca efect legalizarea actului de răpire  acopilului de către mamă. În ceea ce privește refuzul de către instanțele judecătorești ruse de a recunoaște hotărârea judecătorească definitivă de custodie în favoarea sa, el a susținut că O.H. nu a negat posibilitatea de a participa la  în cauză.

Încălcarea Articolului 8
Curtea a acordat  despăgubiri pentru daune morale în valoare de 12.500 de EURO (  prejudiciu moral)și de 3375 de EURO (costuri și cheltuieli de judecată) domnului Hromadka.


Niciun comentariu:

Cele mai citite