sâmbătă, 14 februarie 2015

Caz de exercitare a autorității părintesti față de un minor cetățean roman și american

(acord de mediere aplicabil in SUA)


Buna ziua,
Va scriu in calitate de mediator intr-un caz de exercitare a autoritatii parintesti fata de un minor cetatean roman si american.
Concret, sotii au fost casatoriti pe teritoriul Romaniei iar dupa divort au devenit parinti ai  minorului care in prezent locuieste impreuna cu mama (si ea cetatean american) in SUA.
In acordul de mediere s-a  inserat un acord parental in conformitate cu care partile au hotarat ca mama sa decida singura cu privire la educatia copilului, alegerea unitatilor de invatamant, a unitatilor sanitare, avand in vedere legislatia aplicabila in SUA , necesitatea ca mama sa poata solicita social security number pentru minor, inscrierea la scoala si distanta fata de tatal minorului.
Fata de continutul acestui acord Judecatoria Sector 3 a solicitat modificarea in sensul exercitarii in comun si luarii in comun deciziilor de catre parinti.
Avand in vedere elementele de extraneitate cat si experienta dvs., ne puteti sugera o modalitate de complinire a cerintelor instantei cu nevoia reala a partilor?
Va multumesc anticipat.
Cu consideratie,
Mediator CC

********************************** 

Bună ziua.
Fără să fim specialişti într-o astfel de cauză transfrontalieră, credem că putem oferi o opinie: Conform legii  L272/2004 un părinte nu poate renunţa la exerciţiul autorităţii părinteşti. Prin urmare dpdv strict legal acordul parintior privind autoritatea parentală exercitată în mod uni nu este posibil  a fi încuviinţat de către instanţă. Distanţă mare nu este un motiv temeinic de retragere a autorităţii parentale pentru părintele care rămâne în ţară. Părintele din România poate însă să se înţeleagă cu celălalt părinte asupra modalităţii concrete de exercitare. Astfel, prin cuprinsul acordului de mediere părinţii pot agrea cu privire la locuinţa copilului la adresa X din SUA (ideal o adresă exactă). De asemenea acest părinte poate să agreeze prin acordul de mediere ca părintele rezident (mama în acest caz) să se ocupe de înscrierea la şcoală, înscrierea la autorităţile medicale din SUA, deciziile medicale, schimbarea reşedinţei copilului la o altă adresă de pe teritoriul SUA, etc.  trebuie ca cei doi părinţi să se gândească cât mai atent ce tipuri de decizii se pot lua de către părintele rezident fără acordul (dar cu înştiinţarea părintelui nerezident) şi acesta să fie explicit menţionate în acordul de mediere. Având acordul de mediere incuvintat de către instanţă părintele rezident va putea, de facto, să se ocupe singur şi privitor la aceste aspecte menţionate în acordul de mediere fără a fi nevoie de acordu scrisl al părintelui nerezident. Respectiva sentinţă se va putea pune în aplicare şi în SUA o dată ce este tradusă şi legalizată conform legii (apostila de la Haga). Pentru mai multe detalii puteţi consulta şi aceast apostare pe blog: http://blog.arpcc.ro/2014/09/am-pregatit-un-plan-parental-care.html  De asemenea, vă precizăm că am transmis cazul dvs şi către câţiva dintre avocaţii voluntari ARPCC care s-ar putea să comenteze suplimentar
Cu deosebită considerație,
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite