miercuri, 28 noiembrie 2012

Proiectul de modificare a legii 272/2004 a fost avizat miercuri de către guvern și va intra in Parlament

Legat de proiectul de modificare a Legii 272/2004, avem astăzi plăcerea să vă anunţăm că proiectul a primit recent avizul Ministerului de Justiţie finalizând practic întreg ciclul de aprobare la nivel interministerial. Ne bucură să vedem că o mare parte din propunerile CSM susţinute de ARPCC au fost preluate în textul legii. Dorim prin acest e-mail să vă punem la dispoziţie textul final, aşa cum a intrat în şedinţa de guvern din data de 27 noiembrie 2012. Textul se poate descărca de aici (versiunea 2012.11.12). Tot ieri proiectul a fost avizat de guvern (cu mici modificări) şi va fi transmis în curând parlamentului.

Câteva dintre modificările importante aduse de lege în situaţia copiilor care trec prin divorţ sunt:
  • Definirea criteriilor care stau la baza interesului superior al copilului
  • Obligaţia pozitivă care revine părintelui rezident de a stimula legăturile personale cu părintele nerezident (principiul californian)
  • Prevederi legale mai clare de intervenţia a DGASPC şi SPAS în cazurile de alienare parentală (boicotul programelor de legături personale)
  • Măsuri asiguratorii pentru prevenirea situaţiilor de abuz legate de punerea în aplicare a legăturilor personale şi respectiv returnarea copilului la locuinţa sa statornică la finalul programului de legături personale       
  • Clarificarea explicită a faptului că un părinte nu poate renunţa la autoritatea părinteasc
  • Clarificarea explicită a motivelor temeinice care pot determina instanţa să decidă ca autoritatea părintească să fie exercitată de un singur părinte
  • Criterii obiective de stabilire a locuinţei minorului care includ:
    • principiul californian (principiul părintelui celui mai cooperant)
    • modul în care părinții respectă  dreptul minorului la legături personale
    • situaţia locativă a părinţilor
    • apropierea de instituţia de învăţământ (şcoală, grădiniţă)
    • istoricul de violenţă asupra copilului
Totuşi, câteva propuneri interesante venite din partea societăţii civile şi preluate de CSM şi MMFPS au fost eliminate de Ministerul de Justiţie în cursul procesului de avizare. Considerăm că acestea sunt strice necesare unei bune implementări a prevederilor din Codul civil legate de custodia comună. 

Propunerile pot fi identificate comparând versiunea actuală a proiectului de lege cu versiunea anterioară avizului MJ (versiunea 2012.09.17, care poate fi descărcată de aici). ARPCC va milita în Parlament şi pentru readucerea în textul legii a altor îmbunătăţiri care sunt necesare unei bune implementări a prevederilor noului Cod civil referitoare la relaţiile părinţi-copii post-divorţ.


Colectivul ARPCC

Pentru informații cu privire la poziția ARPCC relativ la modificarea legii 272/2004 și cu privire la variatele modificări suplimentare necesare în textul legii puteți consulta această pagină web

Niciun comentariu:

Cele mai citite