marți, 13 noiembrie 2012

De ce se supendă plata pensiei pe perioada vacantei?

Întrebare:
Tatăl părintelui a fost obligat prin sentinţă judecătorească şi definitivă la plata unei pensii de 700 de lei pentru copil. Tatăl mi-a atras atenţia recent că nu va plăti pensie pentru perioada verii în care copilul locuieşte la el deoarece. Deşi copilul a locuit în vacanţa de vară cu el timp de  6 săptămâni tatăl a suspendat plata pensiei pentru întreaga vacanţă de vară (iulie, august şi septembrie). Mie mi s-ar fi părut normal să suspende plata pensiei de întreţinere pentru 6 săptămâni şi nu pentru 3 luni de zile.

Răspuns:
Stimată doamnă. Nu ştim exact pe ce argumentaţie se bazează fostul dvs. soţ ştim însă că recomandările asociaţiei noastre, preluate din bunele practici din străinătate, sunt acelea ca plata pensiei de întreţinere să se suspende pentru dublul perioadelor de timp în care copilul locuieşte la părintele nerezident.  Logica pentru această afirmaţie este prezentată în iurispedia.ro (a se vedea, de exemplu art. 402). O să încercăm să o reproducem:
Prin lege obligaţiei de întreţinere a copilului este a ambilor părinţi. Cel mai probabil instanţa a pronunţat (implicit) pentru dvs. o obligaţie de întreţinere în natură iar pentru tatăl copilului (explicit) o obligaţie de întreţinere în bani.
Pe perioada petrecută de copil în grija tatălui este anormal să consideraţi că tatăl vă datorează pensie. Pensia nu este un drept al dvs. ci un drept al copilului de care, tatăl, pentru această perioadă de timp se achită cumpărând bunuri şi servicii pentru copil. Înţelegem că acest aspect îl consideraţi normal şi ne bucură să observăm această deschidere.
Totuşi vă rugăm să observaţi că şi dvs. aveţi o obligaţie de întreţinere a copilului pentru perioada în care copilul se află în grija tatălui. Aceasta ar însemna că pentru perioada considerată dvs. ar trebui fie să furnizaţi bunuri şi servicii (echivalente cu cele furnizate în timpul anului minorului) fie să transferaţi o sumă de bani către tatăl minorului pentru ca minorului să nu îi lipsească cele necesare traiului în perioada în care locuieşte la tatăl său.
Pentru că aceste sume de bani nu pot fi cuantificate exact şi pentru a se evita fluxurile nenecesare de bani între părinţi este recomandarea iurispedia.ro şi ARPCC  ca întreţinerea datorată de tată către dvs. pentru perioada vacanţei de vară în care copilul locuieşte la dvs. să se compenseze cu întreţinerea datorată de către dvs. pentru perioada vacanţei de vară în care copilul locuieşte la tată. De aici rezultă, în mod logic, posibilitatea părintelui nerezident de a suspenda plata pensiei de întreţinere stabilită de către instanţă pentru o perioadă egală cu dublul timpului pe care copilul îl petrece  cu sine, pentru a permite ca sumele astfel „salvate” să fie utilizate pentru copil, prin plata unor bunuri şi servicii necesare copilului în timpul vacanţei.
În concluzie, considerăm că tatăl a procedat corect şi vă sugerăm să preluaţi şi dvs. această interpretare privind din perspectiva copilului care are nevoie de îngrijire adecvată în această perioadă de timp pe care o petrece la tatăl său. De asemenea, vă rugăm să observaţi că în sine o astfel de înţelegere a situaţiei pensiei de întreţinere nu vă cauzează vreo daună în mod real, sumele pe care oricum tatăl vi le plăteşte nefiind în sine banii dvs. personali  ci, de fapt, bani ai copilului, care ar trebui să fie utilizaţi pentru creşterea şi educarea acestuia. Altfel ar fi aplicabile prevederile art. 534 din codul civil.
Ne manifestăm speranţa că acest răspuns vă clarifică asupra acestei probleme şi evită neînţelegeri viitoare dintre dvs. şi tatăl copilului relativ la aceste aspecte.

Colectivul ARPCC.

4 comentarii:

Anonim spunea...

cea mai mare prostie..daca copilul va sta 1 luna la tata de ce se i se ia dreptul de la plata pensiei la dublu timpului pe care il petrec cu ei???

Anonim spunea...

Eu am scris asa in intampinare si in cererea reconventionala:

"solicit ca parintele la care se va afla copilul in grija in mod majoritar intr-o anumita luna sa primeasca contravaloarea contributiei stabilite de instanta pentru celalalt parinte, in cota fractionara (proportional cu durata de sedere a minorului la el), prin depunerea in cont a acestei sume de catre celalalt parinte. Astfel, daca CM, CT sunt contributiile stabilite de catre instanta pentru mama si pentru tatal copilului, luna in cauza are 30 de zile si copilul a stat la tata 26 de zile si 4 zile la mama, tatal va primi de la mama copilului (26/30) x CM, prin depunerea sumei in contul tatalui. Daca copilul va sta exact jumatate de luna la tata si jumatate de luna la mama, ambii parinti isi vor trimite sumele calculate potrivit modalitatii de calcul evidentiate mai sus. Solicit acest mod de calcul si de decontare pentru faptul ca serveste mai bine intereselor copilului."

Unknown spunea...

Buna,

Imi puteti recomanda un avocat cu experienta pe directia asta?

O zi perfecta,
Adrian

Unknown spunea...

Este logic si sunt perfect de acord cu raspunsul de mai sus. Banii respectivi sunt ai copilului. Copilul primeste acei bani de la parintele nerezident.cel putin la fel de mult trebuie sa primeasca si de la parintele rezidend. din total parintele rezident va trebui sa achite cheltuielile legate de intretinerea copilului. Astfel daca eu pun 5 lei si celalat parinte va pune 5 lei,nu neaparat fizic ci "in natura".
Din cei 10 lei se va asigura intretinerea copilului. Daca parintele nerezident tine o luna copilul, atunci parintele rezident nu are cum sa isi achite obligatiile in natura copilul ne stand in acea luna cu el. In consecinta ar trebui platita pensie alimentara pentru copil....sau luna urmatoare nu va fi platita pensia alimentara: deci 2 luni de neplata pentru o luna de "vacanta". Are logica ce zic? Am inteles corect?

Cele mai citite