miercuri, 23 septembrie 2015

Conferință Custodie Comună





UN MATERIAL PE CARE AR TREBI SA IL VIZIONEZE TOTI JUDECATORII DE MINORI DIN ROMANIA

Atenţie : In cazul in care subtitrarea nu porneşte automat , apăsaţi pe "Ecran Complet" sau "Full Screen", iar apoi in stânga butonului, după "Rezoluţie" / "Setări" găsiţi butonul de "Subtitrări" , click pe el.

Daca nu porneşte subtitrarea sau daca porneşte in alta limba apăsaţi buton de "Rezoluţie" / "Setări" , după care "Subtitrări", iar apoi selectaţi "Română".




În ceea ce priveşte co-parentalitatea deja, conform Legii din 18 iulie 2006, erau mulţi magistraţi care aprobau acest model de domiciliu alternativ. Totuşi, Legea din 18 iulie 2006, nu impunea co-parentalitatea ca un model de referinţă, obligatoriu. Adică, în lipsa unui acord între părinţi, în cazul în care soţul/soţia are custodie pentru creşterea copilului şi dacă unul dintre părinţi o cere, judecătorul trebuie să examineze cu prioritate co-parentalitatea.


Primul criteriu care determină neaplicarea co-parentalităţii este distanţa dintre cele două domicilii ale părinţilor. Bineînţeles, Belgia este o ţară mică, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectam ritmul de viaţă al copilului. Nu putem obliga un copil de 5-6 ani să se trezească în fiecare zi la 6 dimineaţa, de altfel asta este opinia mea de judecător, doar pentru ca părinţii să poată beneficia de co-parentalitate. Trebuie respectat ritmul de viaţă al copilului.


Un alt criteriu foarte important pentru aprobarea co-parentalităţii este vârsta copilului. Conform studiilor ştiinţifice, cea mai indicată vârstă pentru debutul co-parentalităţii este între 3 şi 12 ani. În opinia mea de jurist, co-parentalitatea trebuie să coincidă cu începerea şcolii primare. Trebuie, de asemenea, să ştiţi că, după vârsta de 12 ani, în cazul în care până atunci copiii au locuit împreună cu „părintele care are prima decizie”, sunt copii care preferă să rămână cu acesta pentru că deja au o întreagă reţea socială, desfaşoară toate activităţile în apropierea casei şi este foarte greu pentru un adolescent să devină nomad.

Totuşi, co-parentalitatea este foarte răspândită pentru că mulţi părinţi ştiu că este un model ce va fi impus într-o zi de către un judecător. Deja atunci când copilul este foarte mic, dacă părinţii sunt de acord şi se înteleg bine, întocmesc regulat acorduri pentru copiii foarte mici  - 1 ½ - 2 ani – dar este necesar ca părinţii să fie în coeziune, să aibă aceleaşi repere şi aceeaşi stabilitate în viaţă. Deci când părinţii se înţeleg, întocmim acorduri. 


Traducător: Florea Cristina

Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite