luni, 28 septembrie 2015

Belgia / Olanda au o veritabila regula privitoare la custodia comuna

Buna ziua,

Va retransmit mai jos un feedback interesant din Belgia/Olanda privitor la idea de custodie comuna. Eu spuneam ca scopul organizatiei noastre este introducerea prezumtiei de custodie comuna fizica. Raspunsul mediatorului din Belgia a fost acela ca nu ar trebui sa fie o prezumtie de custodie comuna ci o regula de custodie comuna care sa descurajeze orice conflict. Pentru ca daca e doar o prezumtie (spune acesta) sa va continua sa se alimenteze conflictul, un parinte incercand sa il atace si sa il scada pe celalalt parinte in ochii copiilor si/sau judecatorului….  In Belgia/Olanda parintii sunt obligati sa redacteze un plan parental impreuna. Daca nu se pun de acord, se judecatorul ordona (de cele mai multe ori) planul 50%-50%. Desigur ca judecatorul verifica circumstantel ecazului si, la nevoie, adapteza planul la nevoie copilului si posibilitatile parintilor.

Cam asta e situatia acolo in Belgia si Olanda, coerenta cu ceea ce explica d-na judecatoare din Belgia in filmul de aici http://blog.arpcc.ro/2015/09/conferinta-custodie-comuna.html 

Puteti deci observa ca modul in care s-a structurat jurisprudenta acolo este COMPLET diferit de jurisprudenta din Romania. Si acolo tot interesul superior al copilului il urmareste judecatorul. Doar ca in Belgia/Olanda se porneste de la o premiza diferita. De la prezumtia ca copilului ii este cel mai bine avand alaturi pe ambii parinti (adica locuinta alternanta pentru ca, evident, parintii nu mai locuisc impreuna). La noi se porneste de la premiza (scuze ca revin cu aceasta sintagma, nu o fac ca o jignire ci ca o constatare) de tip "codul familiei 1956" ca cel mai bine ii e copilului daca doarme intr-un singur pat (chiar daca asta inseamna program minimal cu unul dintre parinti). Ei pun in Belgia/Olanda valoare pe "stabilitatea emotionala" a copilului (care acceseaza regulat si echilibrat ambii sai parinti) in timp ce judecatorii din Romania pun valoare pe "stabilitatea geografica" a copilului (= adica 2 locuinte l-ar bulversa).

Eu zic ca e foarte putin probabil ca ambele categorii de judecatori sa aiba dreptate.  Sunt 2 paradigme sub care opereaza cele doua grupuri de specialisti. Intrebarea de un million de lire sterline: cum facem ca una dintre cele 2 grupuri de specialisti sa schimbe paradigma sub care opereaza.

Definitie wikipedia:  Paradigma este o construcție mentală larg acceptată, care oferă unei comunități sau unei societăți pe perioadă îndelungată o bază pentru crearea unei identități desine (a activității de cercetare de exemplu) și astfel pentru rezolvarea unor probleme sau sarcini. https://ro.wikipedia.org/wiki/Paradigm%C4%83

CB

From: Jan Piet H. de Man [mailto:de.man@scarlet.be]
Sent: Monday, September 28, 2015 3:29 PM
To: Contact ARPCC <contact@arpcc.ro>
Cc: Robert Whiston <robertwhiston1@sky.com>; cc-members# <colibri-europe@googlegroups.com>
Subject: Re: [colibri-members] RE: Expression of Interest for Partnership - DAPHNE CALL

A rebuttable presumption compels parents to rebut the good properties of the other parent and thus enhances their conflict (which is the most damaging to their children’s best interests!), instead of urging them to collaborate to elaborate (if necessary with a compulsory separation parents education and a compulsory mediation tryout) a compulsory common parenting time plan (as is the case in The Netherlands and in Belgian consensus divorce). When they don’t succeed to present a common parenting time plan and instead present 2 different plans, the judge must order the plan that ensures the child to spend the most equally shared parenting time with each of its parents. 

Jan Piet H. de Man 
child and family psychologist 
approved separation and family mediator 
European Institute for the Best Interests of the Child 
Equally alternating Shared Parenting and Nestcare workshop
Ter Voortlaan 58 
B-2650 Edegem 
Belgium 
Tel. (afternoon): 0(032)34405326 
Skype janpieth.deman

-------------------------
Op 28-sep.-2015, om 00:32 heeft Contact ARPCC <contact@arpcc.ro> het volgende geschreven:


However this is not part of the mission of Colibri. although it may be part of the mission of some of its members J We should stay focused on what is our mission: the rebuttable presumption for joint physical custody.


           

Niciun comentariu:

Cele mai citite