luni, 21 iulie 2014

Recomandarea CAFCAS din Anglia privitoare la locuinta copilului post-divort


Avem placerea să va retransmitem o recomandare interesantă venită din Anglia pentru uzul personalului CAFCAS. CAFCAS este organizatia care face recomandari instantelor privind stabilirea locuintei copiilor post-divort. Documentul a fost creat cu finanţarea și sprijinul Comisiei pentru egalitate si drepturile omului din Anglia.


CAFCAS nu a fost in anii anteriori sustinatoare a ideii de custodie comuna fizica dar in lumina ultimelor cercetări știițifice și a experientei pozitive din alte țări, și-a revizuit poziția față de problematica locuinței alternante. Edificator în acest sens este paragraful de mai jos (conținut în documentul antemenționat):

"Custodia fizică comună nu înseamnă că timpul copilului este neapărat împărțit în mod egal între cei doi părinți, cu toate că aceasta este este o opțiune pe care ar trebui să fie întotdeauna considerată ca un punct de plecare în discuții atât de către inspectorii CAFCASS cât și de către părinți, dacă nu sunt motive întemeiate de a se lua o decizie contrară. În Anglia, estimările recente arată că aproximativ 11% dintre copiii din familiile separate petrec în mod gal timpul în grija celor doi părinți. "

"Shared parenting does not mean that the child’s time is necessarily divided equally between the two parents, though that is an option which should always be considered as a starting point (by CAFCASS officers as well as the parents themselves) unless there is good reason to advise otherwise. In England, a recent estimate was that 11% of children in separated families share their time equally between both parents."

Aceasta afirmatie arată recomandarea CAFCAS :
1.    de a se porni de la premiza că locuința alternantă este prima opțiune
2.    de a înțelege că aceasta nu e o regula fixă ci, pentru motive întemeieate, poate fi rasturnată.

De asaemenea documentul oferă prima statistică cunoscută legată de răspandirea custodiei comune fizice în Anglia. Potrivit documentului, în prezent, aproximativ 10-11% dintre copiii din Anglia ar locui în aranjamente de tip locuință alternantă.

CAFCAS nu a fost în anii anteriori sustinatoare a ideii de custodie comună fizică dar în lumina ultimelor cercetări științifice și a experientei pozitive din alte tări, și-a revizuit pozitia față de problematica locuinței alternante.

Cu deosebită considerație,
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite