luni, 14 iulie 2014

CEDO - Cauza Blaga vs. România ( nr. 54443/10 )

Blaga v. România (petiţia nr. 54443/10 )
Cazul face referinţă la răpirea copilului la nivel internaţional.

Aplicantul, Octavian Blaga, este un cetăţean român şi american care s-a născut în 1967 şi trăieşte în Suwanee ( Statele Unite ale Americii ). În 1993 Dl. Blaga s-a căsătorit cu un alt cetăţean român şi american în Georgia, în Statele Unite ale Americii. Au avut parte de trei copii, născuţi între 1998 şi 2000. Au trăit cu toţii în SUA până în Septembrie 2008, când mama a dus copii în România, fără a se mai întoarce înapoi în SUA.

Drept urmare, Dl. Blaga a înaintat o cerere către autorităţile din SUA invocând Convenţia de la Haga ( asupra Aspectelor Civice a Răpirii Copilului la Nivel Internaţional ) privind întoarcerea celor trei copii ai săi, spunând că au fost luaţi din braţele sale şi de pe teritoriul SUA  în mod nedrept de către soţia sa, încălcând un acord privind custodia comună. Autorităţile din SUA, la rîndul lor, au trimis cererea la Ministrul Român de Justiţie în Decembrie 2008. Într-o decizie comună venită în Martie 2010, Curţile de Justiţie române, deşi admiţând că refuzul mamei de a-şi trimite copii înapoi în reşedinţa lor natală din SUA este în afara legii conform Convenţiei de la Haga, au respins cererea Dl-ului Blaga, în mare parte din cauza copiilor care în mod echivoc şi în mod liber şi-au exprimat dorinţa că nu vor să se întoarcă pe teritoriul SUA.

Între timp, procedurile de divorţ şi de custodie au fost aduse la adresa Dl-ului Blaga din partea soţiei sale, în România în Octombrie 2008. Curţile de Justiţie române au aprobat aceste proceduri în Martie 2014, acordând custodie unică a copiilor către mamă.

Bazându-se în mare pe Articolul 8 ( dreptul la respect al vieţii private şi de familie ), Dl. Blaga a pretins cum că, Curţile de Justiţie române au interpretat greşit dispoziţiile Convenţiei de la Haga, bazându-se exclusiv pe hotărârea copiilor săi de a-i interzice acestuia să îi aducă înapoi în SUA, şi că au eşuat în ceea ce priveşte argumentarea cu motive solide pentru ignorarea conjuncţiilor Curţii de Justiţie americane cât şi pentru documentele trimise de către autorităţile din SUA.

Tot Dl. Blaga s-a plâns invocând Articolul 6.1 ( dreptul la audiere într-o perioadă de timp rezonabilă ) despre demersul infernal de lung al procedurilor de divorţ şi custodie instituite împotriva sa de către soţie.

Violarea Articolului 8
Violarea Articolului 6.1
Cheltuieli de judecată : 9,750 Euro ( prejudiciu moral ) şi 8,000 Euro ( cheltuieli de judecată )  


Colectivul ARPCC

[ngo1906]

Niciun comentariu:

Cele mai citite