vineri, 4 aprilie 2014

Program de vizitare pentru cazul in care copilul locuieste in strainatate? Exista sanctiuni pentru parintele rezident? Puteti recomanda un avocat?

ÎNTREBARE:
În cazul în care copilul locuieşte în afara României (Franţa) cu mama - are cineva exemplu de program de vizitare? Dacă obţin custodie comună acum (divorţ pe legea veche 2004) pot avea mai multe drepturi ca până acum? Sancţiuni pentru cine nu respectă există?
Recomandaţi avocat (Bucureşti)?

RĂSPUNS:
1) Nu cunoaştem despre astfel de programe standard pentru situaţia pe care o descrieţi. Cineva "propusese" că dacă copilul stă cu părintele rezident în majoritatea timpului la un părinte (toate weekendurile din perioada şcolară) ar fi normal ca în perioada vacanţei copilul să stea majoritatea zilelor cu părintele nerezident … pentru refacerea programelor de legături personale. Astfel s-ar putea asigura un 20-25% de timp petrecut de copil în grija părintelui nerezident şi este de sperat păstrarea unor numite legături personale între copil şi părintele în cauză. Era însă doar o idee. Nu am văzut o astfel de situaţie să fie însuşită de către vreo instanţă de judecată din România. Nu e sigur cum se va judeca un astfel de proces. Există totuşi o sentinţă de la Cluj în culegerea noastră de jurisprudenţa, sentinţă ce v-ar putea fi utilă. În acea speţă mama nerezidentă a recâştigat custodia comună şi s-a stabilit destul de amănunţit un program de legături personale. Ar putea să vă fie utilă.
2) Nu există sancţiuni pentru părintele care nu respectă cele stabilite de instanță. Mai mult, experienţa ne arată că dacă acel părinte abuzează (de exemplu dacă nu comunică informaţii despre minor sau nu este lăsat minorul să interacţioneze prin mijloace audio-video cu părintele nerezident) – judecătorii nu penalizează (într-un proces ulterior) pe părintele abuzator
3) ARPCC nu recomandă avocaţi sau mediatori. Totuşi aveţi pe situl nostru liste cu avocaţii şi mediatorii care sunt înregistraţi pentru a primi newsletter-ul nostru. Presupunem că aceşti specialişti sunt mai aproape în a înţelege problematica custodiei comune decât alţi avocaţi care nu sunt înregistraţi.
Cu deosebită consideraţie
Codin Băltăgan

Niciun comentariu:

Cele mai citite