luni, 18 iunie 2012

Implicarea executorului in realizare programului de relatii personale


Investirea sentintei cu formula executorie la instanta de fond. Se face cerere după ce s-au epuizat toate căile de atac, care se timbrează cu timbru judiciar de 0,15 lei si taxa de timbru de 3 lei. Termen de solutionare cca. 2-3 saptamani de la depunere în camera de consiliu fără citarea părților.

După ridicarea sentinței investite de la judecătorie se contactează un executor judecătoresc cu experiență și disponibilitate pentru astfel de cazuri. Sunt de preferat executorii tineri și hotărâți.
La executor se depune o cerere, se prezintă sentința investită și se deschide un dosar de executare silită. Se achită către executor un avans din onorariul stabilit.

Executorul notifică persoana responsabilă cu obligația de a permite realizarea programului de relații personale (părinte custodian rezident) căruia îi acordă un termen de maxim zece zile de a se conforma sentinței. După expirarea acestui termen în caz de neconformare, executorul, însoțit de părintele solicitant și forțe de ordine (poliție, jandarmi, dacă este necesar) se prezintă la domiciliul minorului unde se discută inițial cu părintele rezident, cerându-i acestuia să încredințeze minorul pentru perioada stabilită în program. Încredințarea minorului presupune aducerea minorului în afara locuinței și predarea lui efectivă celuilalt părinte.
Refuzul se manifestă prin: nedeschiderea ușii, lipsa de la locuință a minorului la data și locul precizat în notificare, neaducerea minorului, neprezentarea acestuia că trebuie să meargă cu celălalt părinte, sfătuirea minorului de a nu se conforma programului de relații personale …..

Executorul poate stabili în sarcina părintelui rezident un onorariu reprezentând contra-valoarea serviciilor sale de până la 3.000 lei pe care îi poate obține silit prin poprire asupra tuturor veniturilor realizate.

Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite