vineri, 5 mai 2017

CEDO. Imposibilitatea tatalui de a-si vizita copilul din cauza opozitiei mamei. Incalcarea art.8 din Conventie

Articolul poate fi gasit in original aici





In hotararea din 4 mai 2017 in cauza impotriva Italiei ( cererea nr. 66396/14 ), Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cu unanimitate, a constat o incalcare a art.8 din Conventie.

Cauza priveste imposibilitatea reclamantului de a-si exercita dreptul de vizita al copilului, din cauza opozitiei mamei.



Situatia de fapt

La scurt timp dupa nasterea fiicei sale de 25 martie 2010, reclamantul s-a separat de mama acesteia. Mama fetitei a schimbat incuietoarea  de la usa locuintei familiale  si a  decis  in mod unilateral  ca reclamantul  sa-si poata vedea fiica de doua ori pe saptamana, timp de jumatate de ora, in prezenta mamei.

In noiembrie 2010, reclamantul a solicitat instantei custodia comuna a copilului si un drept de vizita mai extins.
Instanta a scolicitat efectuarea unei inspectii pentru a determina nivelul de trai al reclamantului  si al mamei copilului si a ordonat  unui expert intocmirea unui raport  care sa indice  calitatea  relatiilor personale  si a aptitudinilor parentale precum si  cea mai potrivita  custodie pentru copil.
Raportul  expertului  a fost depus  in ianuarie 2013. Raportul  declara, in special, ca ar trebui  o custodie comuna si ca tatalui ar trebui sa i se garanteze posibilitatea de a-si vedea fiica, fara ca mama sa fie prezenta.

Intr-o decizie din 2 iulie 2013, instanta a acordat custodie ambilor parinti, a stabili locuinta copilului la mama si a stabili  modalitatile de vizita ale tatalui. Reclamantul a facut apel, solicitand un drept de vizita mai extins.

Intr-o hotarare din 19 martie 2014, instanta de apel a respins solicitarea reclamantului.

Reclamantul a contestat aceasta decizie. Procedura este inca pendinte in fara Curtii de Casatie.

Invocand articolul 8 ( dreptul la respectarea  vietii private si de familie ), reclamantul s-a plans ca instantele nationale nu au protejat dreptul  sau de vizita, subminand astfel in mod iremediabil relatia cu fiica sa.



Aprecierea CEDO

Curtea observa ca, in speta, reclamantul nu-si putea vedea fiica in mod liber din 30 aprilie 2010 si ca in primele douasprezece luni  de la declansarea procedurii, instantele nationale au permis mamei sa decida  in mod unilateral  termenii de vizita.
Prin urmare, instantele nationale au permis mamei ca, prin comportamentul sau, sa impiedice stabilirea  unei relatii veritabile intre reclamant si fiica sa.



CEDO considera ca,  in adoptarea  unei decizii care afecteaza  drepturile garantate  de articolul 8 din Conventie, este necesara o diligenta  suplimentara si promptitudine. Miza  precedurii pentru  reclamant impunea ca aceasta  sa fie tratata  de urgenta, deoarece trecerea timpului  poate avea consecinte iremediabile pentru relatia dintre fetita si tatal ei, care nu locuieste cu ea. Curtea reaminteste ca pierderea  contactului  parintelui  cu un copil  foarte mic poate duce  la o deteriorare tot mai mare a relatiei.

In plus, CEDO constata ca instanta  de apel a respins cererea reclamantului in baza rezultatelor raportului de expertiza  anterior, fara  a lua in considerare  ca fetita  a inceput sa-si vada tatal in mod regulat  si sa solicite actualizarea  raportului  pentru a verifica  care era  situatia copilului  si relatia sa cu reclamantul.

Din cauza deficientelor constatate in desfasurarea  acestor proceduri, Curtea  nu poate  considera  ca autoritatile italiene au luat masurile  necesare care erau  de asteptat in mod rezonabil  pentru a se asigura reclamantului  mentinerea  unei relatii de familie  cu copilul sau. Prin urmare, Curtea  a constat a fost incalcat  articolul 8 din Conventie.






Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite