duminică, 19 aprilie 2015

Ambii soti locuim Italia si am aflat ca sotia a depus actele de divort la Judecatoria Sector 5


Ma numesc GP si locuiesc in Italia....nevasta mea a depus cerere de divort,procesul e la a cincea sedinta.....eu nu am stiut nimic iar cind am aflat era prea tirziu pentru ca sa imi permit un avocat sa ma reprezinte in tribunalul din Romania plus ca mi-a luat toate actele printre care si buletinul romanesc, pentru ca sa nu pot face procura prin consulat ptr un avocat sa ma reprezinte si sa ma tina la curent ...asa ca in momentul de fata nubstiu absolut nimic despre proces si nu am nici o posibitate de a afla ceva...ma puteti ajuta  cu ceva? va rog din tot sufletul....va scrie un tata disperat care are doi copii baieti in care 70 la suta din viata lor au stat cu tata si pot si demonstra prin concediile parentale care a trebuit sa le iau ptr cresterea lor....acum nu ma lasa sa ii vad decit cind vrea ea si atunci cu anumite servicii ......va rog mult de tot sa ma ajutati intr-un fel daca se poate sa stiu ce se intimpla la proces......aici in Italia sunt membru la o asociatie asemanatoare cu a voastra in la care presedintele v-a trimis si el un email despre mine....va rog sa-i raspundeti chiar daca e in romineste....multumesc din suflet...si sper


*******************************
(raspuns original in 17.04.2015)

Buna ziua,
Din ce stim noi exista legi internaitonale care precizeaza ca daca familia a locuit mai mult de 6-12 luni intr-o alta tara trebuie sa divorteze in acea tara. Cautati regulamentele Bruxelles I si Bruxelles II numit si Regulamentul 2201 din 2003 al CE

Totusi am vazut legea romana prevede pentru cetatentii romani in situatia dvs sa poata sa divorteze la Judecatoria Sector 5. Deci pare ca sotia dvs a procedat corect (cel putin din punctul de veder ela legii romane). Vedeti in acest sens
Vezi art 914. C.Proc. Civ. http://legeaz.net/noul-cod-de-procedura-civila/art-914

Este imperios necesar sa va luati un avocat care sa va reprezinte in mod onest drepturile altfel veti fi pus intr-o situaite extrem de defavorabila.

*********************************
(update in 20.04.2015 in baza comentariilor primite de la avocatii ARPCC)

Din ce intelegem ar putea fi incidente în speţa următoarele prevederi legale:

Art. 2600, paragraful (1) pct (a): "a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;"  (detalii aici: http://goo.gl/7TLJkU)

Art 914, paragraful (2): "(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti."  (detalii aici http://goo.gl/fWB45V)

Art 1069 paragraful (1):  "(1) Instanţa română de la locul cu care cauza prezintă o legătură suficientă devine competentă să soluţioneze cauza, deşi legea nu prevede competenţa instanţelor române, dacă se dovedeşte că nu este posibilă introducerea unei cereri în străinătate sau că nu se poate pretinde în mod rezonabil ca ea să fie introdusă în străinătate." (detalii aici http://goo.gl/hbrY5Q)

Regulamentul Bruxelles 2  art 8 pct 12: "(1) Instanțele judecătorești dintr-un stat membru sunt competente în materia răspunderii părintești privind un copil care are reședința obișnuită în acest stat membru la momentul la care instanța este sesizată. (2) Alineatul (1)"  (detalii aici http://goo.gl/KoM7Mp)

Citind prevederile de mai sus reiese că art. 1069 NCPC nu se poate aplica in speta descrisa. De asemenea articolul 2600 NCPC si Regulamentul Bruxelles 2  art 8 pct 12 sugereaza ca instanta competenta este instanta din Italia. Totusi art. 914 lasa o portita ca unul dintre parinti sa introduca cerere ala Judecatoria Sector 5 desi locuieste impreuna cu celalalt parinte si copiii de mai bine de 10 ani in Italia.  In opinia mea art 914 este incorrect formulat de legiuitor si permite abuzuri in sensul incalcarii art. 2600 NCPC si respectiv a art. 8  pct 12 din Regulamentul Bruxelles 2.  Practica ne arata ca judecatoria sector 5 se prevaleaza de acest articol pentru a porni procese de divort si stabilire a autoritatii parintesti pentru familii cu copiii care au de fapt locuinta obisnutia in strainatate, lucru care nu este ok.  Regulamentul Bruxelles 2 ar trebui sa se aplice atat in materia divortului cat si in materia autoritatii (=raspunderii) parintesti 

Colectivul ARPCC, ref. [ngo3010]

-------------------------------------------------------------------------

914 vorbeste despre competenta interna, dupa stabilirea competentei internationale catre instantele romane. Nu vad aplicabil nici 2600 si nici art 8 pct.12, resedintele partilor si minorului fiind in afara, nu?  J5 se prevaleaza de 1066. 
avocat LG

-------------------------------------------------------------------------
Buna ziua, recitind la "rece" cele de mai sus, se observa ca articolele 914, 2600 si 1066 se refera la cereri de "divort". Care nu sunt neaparat cereri de stabilire a responsabilitatilor parentale desi, acestea sunt capete accesorii divortului in cazul parintilor romani rezidenti in Romania. Deci cele trei articole nu se pot aplica legat de autoritatea parinteasca. Instanta competenta pentru rezolvarea cazului legat de exercitarea autoritatii parintesti este instanta din tara unde minorii locuiesc, conform Regulamentul Bruxelles 2  art 8 pct 12 care are precedenta asupra oricarori reglementari nationale daca ar fi (dar nu sunt). A se vedea in acest sens si articolul publicat pe juridice.ro aici:
http://goo.gl/H1pszI articol care confirma ca acest Regulament Bruxelles 2 este aplicabil pentru stabilirea responsabilitatii parintesti si respectiv pentru stabilirea pensiei de intretinere.
Codin Baltagan



-------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------

PS: a se vedea si comentariile - discutia a fost interesanta.

9 comentarii:

Mihai spunea...

Buna ziua,
O sa raspund scurt si punctual, sper sa fie de ajutor.
1. Nu aveti nevoie de procura pentru a angaja un avocat, doar luati legatura cu cineva.
2. Trebuie sa aveti un document valabil - pasaport, act rezidenta Italia. Folositi-l cu incredere.
3. Copiii sunt in Romania? Pe regulamentul 2201 procesul trebuie sa se desfasoare unde sunt localizati minorii. In titlul articolului se spune ca sunteti amandoi in Italia. Daca sunt si minorii acolo, mergeti la un avocat si depuneti o cerere de divort in Italia - se va anula cea din RO.
4. Sunt curios daca ati fost citat corect sau din acest motiv s-a ajuns la al 5-lea termen.
Mult succes.

Custodie Comuna spunea...

(mesaj cate avocatii voluntari ARPCC., Data:Du 19 apr. 2015 la 17:13)
Buna ziua,
Se pare ca intr-adevar js5 poate judeca divorturile intre oricare 2 cetateni Romani, chiar daca acestia stau de 10 ani in strainatate !!!
va rog mult (pt ca nu am timp sa citesc Bruxelles II si I – sa verificati si dvs – mie mi se pare un caz de supra-regleemntare … in care cele 2 legi se bat cap in cap … stiam ca legislatia internationala (probabil Bruxelles I si II) impugn ca judecata divortuluis a se realizeze in tara unde are familia resedinta nu in Romania
Dar asta era (aproape sigur) inainte de noul cod de procedura civila
Multumesc.

Custodie Comuna spunea...

Buna seara, am dorit sa raspund pe blog dar nu pot, imaginea nu este stabila.
Asa ca o sa va rog sa trimiteti raspunsul meu d-lui din Italia.
Chiar daca nu mai lociuiesc in Romania de mult timp, se pot judeca in Romania, la judecatoria sector 5 Bucuresti , daca ambele parti sunt de acord cu acest lucru.Acordul partilor , derogator , este prevazut si in Bruxelles 2.
Desigur ca procesul este destul de complex, dat fiind ca exista minori in cauza si se vor face anchete sociale prin comisii rogatorii si elemente de drept european.
Cel mai simpu este sa fie reprezentat in instanta de ub avocat roman
Daca doreste sa-i raspund si altor intrebari ma poate contacta.
Av.dr.GA

Custodie Comuna spunea...

Buna ziua si mersi de raspuns,

In speta in cauza omul nu doreste sa se judece in Romania pt ca au trecut 5 sedinte fara sa fie instiintat. Plus ambii soti locuiesc in Italia (doamna nici nu a venit in Romania, a depus actele de divort prin

Totusi nu inteleg de unde ar reisei ca ar exista o derogare de la la Bruxelles 2 "doar prin acord”. Citez din art 914:

“Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.”
(mesaj cate avocatii voluntari ARPCC., Data:Du 19 apr. 2015 la 17:39)

Daca e sa interpretez acest text de lege derogarea prin acord e valabila pentru orice judecatorie ar alege cei doi soti. Daca insa nu exista acord se pare ca totusi unul dintre ei (in mod unilateral) poate depune actele de divort in Romania, la Judecatoria Sector 5 … ceea ce mie mi se pare o incalare a Bruxelles 2 nu o derogare.

Custodie Comuna spunea...


(mesaj primit de la av.dr.GA)
instantele romane prot fi competente daca partie sunt de acord cu alegerea cstei instante prin derogare de la Bruxelles 2 (art. 8 al Regulamentului rezulta din preambulul acestuia, pct. 12) sau ca For de necesitate:

Art. 1069 Cod Procedura Civila prevede:
For de necesitate
(1) Instanţa română de la locul cu care cauza prezintă o legătură suficientă devine competentă să soluţioneze cauza, deşi legea nu prevede competenţa instanţelor române, dacă se dovedeşte că nu este posibilă introducerea unei cereri în străinătate sau că nu se poate pretinde în mod rezonabil ca ea să fie introdusă în străinătate.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dacă cererea este formulată de un cetăţean român sau apatrid domiciliat în România ori de o persoană juridică de naţionalitate română, competenţa instanţei române este obligatorie.
In practica , instantele romane se considera competente in baza acestui articol, fara a fi necesar acordul celuilalt. desigur, daca are un avocat specializat va sti cum sa contracareze sa nu fie competente insantele romane.

In practica , instantele romane se considera competente in baza acestui articol, fara a fi necesar acordul celuilalt. desigur, daca are un avocat specializat va sti cum sa contracareze sa nu fie competente insantele romane.

Custodie Comuna spunea...

si mai este si art 2600 cod civil care trebuie luat in considerare!! (av. CP)

Custodie Comuna spunea...

(20.04.2015)

Nu inteleg care este dificultatea, as vrea sa va explic, insa nu inteleg ce anume vi se pare ca se bate cap in cap. Regulamentul 2201 stabileste competenta tarii; in cazul in care tara competenta este Romania, vine mai departe Codul de procedura civila si stabileste care este instanta din Romania competenta teritorial.

Sunt doua competente de stabilit, succesiv, una international si una national. Nu stabileste Codul de procedura civila norme de competenta decat daca deja s-a stabilit ca sunt competenta instantele romane.

Multe, foarte multe instante nationale nu observa ca nu sunt competente general pentru ca nu reiese intreaga situatie de fapt din actele din dosar sau nu sunt interesate sau evita vreo declinare internationala de competenta sau partile nu stiu ca pot invoca asta etc.In afara de asta, sigur ca Regulamentul CE primeaza.
(av.LG)

Custodie Comuna spunea...

((L 20.04.2015 13:48))
Art 914 c pr civ se aplica atunci cand legea dupa care se judeca procesul este cea romana. Ca de exemplu in situatia art. 2600 alin 1 lit e din C. Civ.sau art 2600 alin 2 C.civ.
Disp art. 914 alin 2 puteau fi redactate un pic mai nuantat, in sensul de a se fi adaugat si sintagma ca js 5 e competenta cand legea aplicabila este legea romana. (av.CP)

Custodie Comuna spunea...

Eu as fi mizat pe 1066. E o acceptare tacita a competentei.
Nu vad de ce sa nu se poata introduce o cerere in tara unde stai, raportat la tara unde nu mai stai de 10 ani. Aia e o stare de necesitate, personala sau nu, si trebuie dovedita serios.

Totusi, instanta are la dispozitie 1071 ca sa puna in discutie competenta internationala, dar de regula nu o face pentru motivele aratate in mailul anterior, preferand sa aplice 1066 sau nimic.

(avocat LG)

Cele mai citite