luni, 20 aprilie 2015

Dacă am venituri brute de 4000 de euro este corect să se acorde o pensie de 1000 de euro?


Întrebare:
Locuim în același oraș. Atât mama cât și eu avem venituri relativ mari. Eu am un venit salarial in jurul a 4000 de euro din care platesc insa rate la casa și la mașină. Am inteles de la avocatul meu ca instantele acorda automat o pensie alimentară de 25% pentru un copil fără să țină cont de cheltuielile reale ale copilului sau de ratele care grevează veniturile mele. Este adevarat?

Răspuns:
Noul cod civil indica preferința legiuitorului pentru acordarea pensiei de întreținere în natură în cazul în care se stabilește autoritatea părintească comună. Achitarea de responsabilitatea creşterii şi educării copilului prin furniyarea de bunuri si servicii este în spiritul custodiei comune. Aceasta permite o mai bună implicare a părintelui nerezident. Cu toate acestea ştim că există în continuare instanţe care pe de o parte se simt neconfortabil să stabilească penia de întreţinere în natură şi acordă pensie alimentară plătită în bani iar pe de altă parte aplică în continuare jurisprudenţa de tip comunist care indica utilizarea baremelor maximale în stabilirea pensiei de întreţinere. Aceste practici nu sunt corecte în opinia noastră. Cel mai simplu mod de a vă opune este de a cere să va achitaţi de obligaţia de întreţinere în natură achizionând dvs. în mod direct bunuri şi servicii pe cât posibil, încercând să vă armonizaţi planul de cumpărături cu planul de cumpărături al celuilalt părinte. În ce priveşte cuantumul pensiei de întreţinere a minorului vă prezentăm o opinie interesantă a serviciilor sociale din Luxemburg care consideră nejustificat de mare cuantumul al pensiei alimentare decise de către o instanța din Romania în cazul unui părinte care câştigă aproximativ 2500 de euro. 

"Mama este agent contractual la comisia europeană. Mama vorbeşte perfect limba franceză şi câştigă 2600 euro pe lună. Dna. plăteşte în fiecare lună o pensie alimentară de +/- 600 euro fiului său (de menţionat faptul că această sumă mi se pare foarte mare pentru o pensie alimentară). Având în vedere coeficientul corector calculat de Eurostat, suma pe care tatăl o ridică pentru fiul său, se ridică la +/- 400 euro. Începând cu data de (...) mama este căsătorită cu DI. (...)  care lucrează ca (...). Până când (fiul său) va împlini 12 ani, mama poate beneficia de un concediu parental neremunerat de 6 luni. Aceste 6 luni nu trebuie neapărat să fie consecutive, însă acest concediu trebuie cerut cu 2 luni în avans, şi trebuie să fie cel puțin 4 săptămâni consecutive. Astfel, mama ar putea să se organizeze pentru a fi disponibilă în cele 6 săptămâni în care (copilul) ar veni la Luxemburg.” (textul complet al evaluării poate fi consultat aici)

Realitatea este că e practic imposibil să e stabilească nevoile unui copil de către un terț, judecător. Mai ales în condițiile în care nevoile copilului pot evolua în sus sau în jos odată cu înaintarea în vârstă a copilului. Prin urmare această stabilire inflexibilă a pensiei de întreținere la exact 25% din venituri (pentru un copil) sau exact 33% din venituri pentru doi copii, este total nejustificată. Din păcate, se citează și acum, în mileniul 3, jurisprudența Tribunalului Suprem al RSR care indica să se acorde o pensie alimentară înspre limita maximală stabilită de lege, nefăcându-se o minimă verificare a nevoilor reale și nici a posibilităților reale ca respectiva pensie de întreținere să poată fi plătită (a se vedea, de exemplu, ratele la banca care pot fi împovărătoare, leasingul la mașina care pentru mulți părinți este un strict necesar în cazul navetei, etc.)

În concluzie vă sugerăm să cereţi explicit instanţei stabilirea pensiei de întreţinere în natură şi, să faceţi apel în cazul în care aceasta refuză să vă permită o astfel de modalitate a pensiei de întreţinere. 

Niciun comentariu:

Cele mai citite