de Alex Dinu, prleuare de pe donatie.ro
(publicat, pentru că si ARPCC are nevoie de generozitatea dvs pentru a-şi duce misiunea la capăt)
Asta pînă mi-a picat în mână cartea lui Tor Norretranders – Omul Generos. Am citit-o pe nerăsuflate și mi-a demontat toate preconcepțiile despre generozitate. Dacă până atunci mi se părea firesc ca societatea să ne învețe că trebuie să punem mai presus de orice interesul propriu, că suntem în permanentă luptă cu cei din jurul nostru pentru succes, că doar cel mai puternic supraviețuieste, am realizat că, de fapt, generozitatea a existat din cele mai vechi timpuri și încă rezistă.
Or, asta înseamnă că problema nu e pusă corect. Că societatea noastra nu exclude generozitatea, ba chiar există multe motive pentru care e nevoie de ea. În continuare, o listă a lor care ar trebui să vă pună un pic pe gânduri:
1. E în natura noastră să fim generoși. Capitalismul nu exclude generozitatea. Dacă ar fi fost doar o genă greșită, o greșeală, o slăbiciune, ar fi dispărut până acum. Natura ne-a demonstrat că, până la urma, reglează orice echilibru. Doar că generozitatea a evoluat odată cu noi, mereu prezentă. Așa ne naștem și e o nevoie pe care dacă ne-o satisfacem suntem mai fericiți.
2. Generozitatea are reguli și metode, întocmai ca o disciplină. Iar asta îi demonstrează importanța. Nu e înțelept să sprijini pe cineva fără să îi arăți ce pași trebuie să facă atunci când ajutorul tău se termină. Construcția de mecanisme sustenabile ar trebui să fie principalul scop al generozității.
3. Generozitatea nu ține de bogăție. Gesturile mici, dar recurente, fac împreună mult bine.
4. Chiar dacă pe moment crezi că pierzi puțin din ce ai, pe termen lung ajutorul ți se întoarce înzecit. O societate puternică e ca un sol fertil în care toți cei care își au rădăcinele acolo au șansa să se dezvolte mai bine.
5. De multe ori ești generos fără să îți dai seama. Viața noastră e presărată de astfel de gesturi: pornind de la ridicatul unui stilou căzut până la cursurile de la facultate pe care le împrumutăm celorlalți. Asumă-ți generozitatea și cultivează-ți-o, astfel încât să te bucuri pe deplin de împlinirea pe care o oferă astfel de gesturi.
6. Cei pe care îi ajuți sunt egalii tăi. Ajutându-i nu-ți pui în pericol poziția privilegiată, încerci doar să rezolvi o situație care, pe termen lung, s-ar putea transforma și în problema ta. De exemplu, ajutînd copii din familiile sărace să meargă la școală, creezi o nouă generație de profesioniști și o lume mai bună pentru copiii tăi.
7. Sunt cauze care contează mai mult pentru tine. Încearcă să contribui și să îi convingi și pe alții să o facă. Astfel ai să vezi efectele mult mai repede și satisfacția va fi mai mare.
8. Odată încercată marea cu degetul, ai să vezi că există multi oameni generoși. Ai să fii uimit de cât de mulți oameni se implică în diverse cauze. Și ai să fii și mai uimit de cât de mulți sunt dispuși să o facă.
9. De cele mai multe ori nu există vinovați, ci doar efecte ale unor sisteme. Nu te gândi că repari o nedreptate, ci că șlefuiești o piesa nu tocmai perfectă a unui sistem.
10. Te face să te simti bine. Pentru că îți rezolvi o nevoie care e adânc înrădăcinata în tine.
Colectivul ARPCC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu