vineri, 9 ianuarie 2015

Alienarea Parentală - fenomen luat în considerare de către legislația din Puerto Rico

O audiere publică delegată de către Comisia pentru Bunăstare Socială și de eradicare a Sărăciei din Porto Rico (Proiectul de la Camera 1309, abuzul părintelui alienator) va avea loc la data de 21 Ianuarie, 2015.
Audierea va lua în considerare amendamentele pentru legislația relevantă cu privire la drepturile familiale, mai exact, alienarea parentală ce reprezintă o formă de abuz asupra copilului și, prin urmare, un act incriminator.
Vă rugăm să consultați anunțul original în limba spaniolă (a se vedea aici http://goo.gl/1kmKYa)
Puerto Rico reprezintă acum cea de-a treia autoritate judiciară din America Latină (după Brazilia și mai multe state din Mexic) care a luat în considerare sau care a implementat amendamente legale, interzicând, în mod clar, alienarea parentală, impunând măsuri punitive împotriva părinților alienatori și prin prescrierea unor măsuri de remediere pentru copiii înstrăinați, în special schimbarea locuinței, custodiei și a responsabilității parentale.
Mai exact, se propune ca Legea 246/2011 privind Siguranța, Bunăstarea și Protecția Copilului, Art. 58, să fie modificată, întrucât orice acțiune a unuia dintre părinți, bunici, tutori sau custozi ai unui minor de denigrare, de intervenire pentru a bloca și de a distruge relația copilului cu celălalt părinte, bunic sau persoană care nu locuiește împreună cu acesta sau care nu deține custodia sa, constituie un act de încălcare a prezentei legi. De altfel, amendamentele propuse au intenția de a aplica sancțiuni pentru actele de alienare parentală care sunt definite mai sus.
Preambulul modificărilor legislative
,,Statul asigură drepturile atât ale copiilor, cât și cele ale părinților de a interacționa și de a menține legături familiale adecvate.”
Mai mult decât atât, amendamentele propun ca timpul, petrecut de copil împreună cu părintele care nu deține custodia sa, să fie mai îndelungat, deoarece:
,,...este unul dintre cei mai importanți factori psihologici pentru dezvoltarea copiilor și pentru protejarea legăturii emoționale dintre copii și părinții lor".
Preambulul legislației care oferă o descriere a alienării parentale după cum urmează:


,,În orice caz, în timp ce statul asigură acest drept, există momente în care una dintre părți devine un obstacol în relația dintre copii și celălalt părinte, în unele cazuri, transformând conștiința copiilor prin folosirea unor strategii cu scopul de a denigra, de a interveni pentru blocarea sau distrugerea relației copilului cu celălalt părinte. Acest fapt este cunoscut ca alienare parentală, și apare în principal din contextul disputelor pentru câștigarea custodiei și îngrijirii minorilor.
Amendamentul continuă prin descrierea daunelor psihologice și prejudiciul cauzate de alienarea parentală:
  "Efectele asupra copiilor și părintelui alienat sunt considerate a fi o formă de abuz emoțional și psihologic, fiind una dintre multele forme subtile de abuz asupra copilului, care la rândul lor pot provoca daune psihologice permanente relației dintre părinte și copil, precum și dezvoltării copiilor implicați. "
Mulțumim doamnei Gladys Monge pentru activitatea sa ca membru PASG, care, din momentul alienării copiilor săi, actuali adulți, a demarat o campanie publicitară în anul 2008, împotriva alienării parentale din Puerto Rico. Campania sa, care va culmina în cadrul audierii de pe data de 21 ianuarie 2015 a început cu publicarea, în anul 2008, a primei sale cărți intitulate ,, O mamă fără copii, copii fără mamă ".

Așa cum se întâmplă adesea cu părinții alienați, Gladys a descoperit o misiune nouă și un scop pentru viața ei: crearea unei organizații non-profit "Fundația împotriva alienării parentale, Puerto Rico (Fundación nr a la Alienación parental en Puerto Rico, Inc.)" accesibilă la adresa http://www.facebook.com/alienacionparental

Misiunea și scopul fundației sunt de a:

• educa publicul, profesioniștii, părinții, și autoritățile competente cu privire la prevenirea abuzului psihologic asupra copilului,

• apăra drepturile copiilor de a avea o relație cu ambii părinți, și,

• de a avea o legislație relevantă care să adopte legea cu privire la alienarea parentală, pentru a fi considerată o infracțiune și să instituie o Comisie pentru Prevenirea Alienării Parentale din cadrul Departamentului de Sănătate.

Autoarea a publicat, de asemenea, un ghid practic online: ,,Mamă, tată, unde sunteți? Sindromul alienării parentale ".

În anul 2011, Gladys prezintă declarații legislatorilor, pentru ca alienarea parentală să fie privită drept o infracțiune (Rezoluția 1839).

După o schimbare de guvern, Gladys a influențat  din nou legislatorii. În cele din urmă, în august 2013, activitatea sa și cea a fundației au dus la introducerea unui proiect de lege ce categorizează alienarea parentală drept infracțiune și o formă de abuz asupra copilului.

Gladys își continuă activitatea sa și intenționează să publice în anul 2015 următoarea carte a sa, "Copii pierduți - Alienarea parentală este un abuz asupra copilului". Vă rugăm să accesați pagina www.pasg.info pentru publicațiile lui Gladys.


W. Bernett (coordonator PASG)

----
ARPCC Ref. [ngo2747]

Niciun comentariu:

Cele mai citite