vineri, 13 iunie 2014

“Declaraţia Drepturilor Copiilor în caz de Divorţ”:

Traducere ARPCC (preluare de pe www.childefenders.com)
Toţi copii ar trebui să se bucure de următoarele drepturi inalienabile:
1.     Dreptul de a fi trataţi ca fiinţe umane importante, cu sentimente unice, idei şi dorinţe şi nu ca surse de ceartă între părinţi.
2.    Dreptul de beneficia de sentimentul de siguranţă şi apartenenţă care derivă dintr-un mediu iubitor care să îi protejeze de traume.
3.    Dreptul a avea relaţie continuă cu ambii părinţi şi libertatea de a primi dragoste de la ambii părinţi.
4.    Dreptul de a fi ascultaţi de părinţii lor.
5.     Dreptul de a-şi exprima dragostea şi afecţiunea pentru fiecare părinte fără a fi nevoiţi să-şi înăbuşească acea dragoste deoarece le este teamă de dezaprobarea din partea celuilalt părinte.
6.     Drpetul dea creşte şi a prospera într-o atmosferă care să nu implice exploatare, abuz  sau neglijare din partea părinţilor lor
7.     Dreptul de a şti că decizia părinţilor lor de a divorţa nu este responsabilitatea lor şi că deşi vor locui majoritar cu un părinte vor interacţiona frecvent şi consistend  cu celălalt părinte, atât la locuinţa părintelui cât şi la locuinţa sa.
8.     Dreptul la grijă şi călăuzire continuă de la ambii părinţi astfel încât să poată fi educaţi mental, hrăniţi spiritual şi dezvoltaţi armonios, într-un mediu de iubire necondiționată.
9.     Dreptul la răspunsuri oneste la întrebări despre relaţiile în schimbare din familie.
10.            Dreptul de a cunoaște şi aprecia ceea ce este bun la fiecare părinte fără ca un părinte să-l denigreze pe celălalt.
11.            Dreptul de a avea o relaţie relaxată, sigură cu ambii părinţi fără a fi pus în situaţia de manipula un părinte împotriva celuilalt.
12.            Dreptul ca părintele rezident să nu submineze calitatea timpului petrecut cu părintele nerezident sugerând alte alternative tentante sau ameninţând cu  împiedicarea vizitării ca o formă de pedeapsă pentru eventuale greșeli făcute de copil.
13.            Dreptul de beneficia de un timp interacțiuni regulate şi consistente ca şi întindere în timp precum şi dreptul de a cunoaște motivul real al inexistenţeri unui astfel de contact regulat şi consistent.
14.            Dreptul de rămîne copil şi de a fi izolat de conflictul şi problemele dintre părinţi
15.            Dreptul de a fi învăţat conform cu nivelul său de meturitate, dreptul de de a întelege valorile, de a îşi asuma responsabilitateapentru acţiunile lor precum şi consecinţele alegerilor lor.
16.            Dreptul de a fi lasat să participe la crearea propriului destin.


Niciun comentariu:

Cele mai citite