miercuri, 4 decembrie 2013

Proiect de egalizare a varstei de pensionare intre femei si barbati

Autor Mirela Oprea, preluare de pe http://www.avocatnet.ro/
Varsta standard de pensionare va creste pana la 65 de ani pentru femei, fata de 63 de ani cat este in prezent, se arata intr-un proiect de act normativ aprobat miercuri de Guvern. Majorarea varstei de pensionare la femei se va realiza gradual pana in anul 2035 si se va aplica femeilor nascute dupa anul 1969. In ceea ce priveste varsta la barbati, aceasta va ramane  la fel ca si acum, de 65 de ani.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi modificata astfel incat varsta de pensionare la femei sa fie de 65 de ani, se arata intr-un proiect de lege lansat in consultare publica de Ministerul Muncii ce a fost aprobat miercuri in sedinta Guvernului. "Proiectul de Lege aprobat de Guvern reglementeaza varsta standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Aceasta masura urmeaza recomandarea de tara transmisa de catre Comisia Europeana", se mentioneaza in documentul de presa transmis de Executiv.
Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Concret, documentul prevede urmatoarele: "Art. 53 - (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru  barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare".
Propunerea legislativa modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde varstele de pensionare si stagiile de cotizare a fost modificat corespunzator de Ministerul Muncii si poate fi consultat in fisierul atasat. 
Potrivit tabelului mentionat, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 ai 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035 femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Cum motiveaza Ministerul Muncii cresterea varstei de pensionare?
Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii.
Mai precis, Comisia Europeana a constatat ca, desi pozitia bugetara s-a imbunatatit in Romania, nivelul redus de respectare a obligatiilor fiscale constituie o provocare majora iar sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii prezinta riscuri medii pe termen lung.
Potrivit recomandarilor Comisiei, Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta.
In plus, procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii in totalul populatiei, acest fenomen contribuind in mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat.
"Ca urmare, reforma sistemului de pensii prin cresterea varstelor de pensionare este importanta pentru restabilirea increderii in finantele publice si, totodata, pentru asigurarea unor pensii adecvate si viabile pe termen lung prin participarea mai activa pe piata fortei de munca a femeilor si barbatilor pe parcursul intregii vieti", sustin initiatorii in expunerea de motive.


Niciun comentariu:

Cele mai citite