luni, 23 decembrie 2013

Instituţia de drept aplicabilă în situaţia copiilor minori abandonaţi de părinţi în grija bunicilor

Nota: Raspunsul DGPC se poate descarca si de aici

    Bună ziua,
  
    Prin prezentul mail, dorim să vă solicităm un punct de vedere cu privire la instituţia de drept aplicabilă în situaţia copiilor minori abandonaţi de părinţi în grija bunicilor ori a altor membri de familie.
    La nivelul oraşului Buhuşi, jud. Bacău, ne confruntăm frecvent cu situaţii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate de ani de zile, fără a mai ţine legătura cu familia şi fără a se mai interesa de soarta copiilor lor minori, lăsaţi în grija bunicilor sau a altor persoane din familie. Aceste persoane se confruntă cu numeroase dificultăţi în relaţia cu instituţiile publice, în sensul că nu pot ridica alocaţiile copiilor, nu-i pot înscrie la diverse instituţii de învăţământ, nu le pot face minorilor carte de identitate, etc., întrucât nu au calitatea de reprezentanţi legali ai acestora.
    Sunt astfel îndrumaţi la instanţă, pentru a formula cereri de instituire tutelă, însă dispoziţiile Noului Cod Civil în această materie nu permit luarea acestei măsuri în aceste situaţii, părinţii nefiind decedaţi, necunoscuţi, interzişi, dispăruţi sau decăzuţi din drepturile părinteşti. Pentru aceleaşi motive, nu pot fi aplicate nici dispoziţiile Legii nr. 272/2004 referitoare la plasament.
    De asemeni, aplicarea dispoziţiilor art. 399-400 NCC, în sensul stabilirii domiciliului minorilor la alte persoane, este posibilă doar în situaţia în care părinţii au divorţat (ceea ce nu este valabil pentru toate situaţiile întâlnite în practică), şi presupune cheltuieli financiare şi de timp de care, de cele mai multe ori, persoanele care îngrijesc aceşti copii nu dispun (fiind necesară în condiţiile NCC, citarea părinţilor prin publicitate, cu desemnarea unui curator avocat pe cheltuiala reclamantului, etc.).
    Cu deosebită consideraţie,

judecător Candet Ana-Maria,
preşedintele Judecătoriei Buhuşi, judeţul Bacău

***************************************************

Stimata doamna Tudor,
Incercam sa formulam impreuna un punct de vedere in aceasta problema ridicata de catre d-na judecator de la Buhusi?  Stiu ca noua lege 272/2004 (asa cum a fost modificata prin Legea 257/2013) are anumite prevederi si pentru aceste cazuri. ARPCC nu are expertia in domeniu si de aceea am aprecia feedback-ul si ajudtorul dvs.
Cu deosebita consideratie
Codin Baltagan

***************************************************

Stimata doamna Candet,
Va transmitem atasat raspunsul Directiei Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice la solicitarea dumneavoastra adresata Asociatiei Romane pentru Custodie Comuna.
Cu deosebita consideratie,
Elena Tudor, Director
Directia Protectia Copilului
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
 

ref: [ngo1004]

     

Niciun comentariu:

Cele mai citite