luni, 25 noiembrie 2013

Mama a inscris copilul la gradinita fara acordul meu. Ce fac?

Întrebare:
Apelez la dumneavoastra in disperare de cauza,avand nevoie de un sfat.
Sunt tatal unui baietel de 3 ani de care sunt despartit din decembrie trecut.In momentul de fata il vizitez dupa un program stabilit prin ordonanta presedintiala (am fost nevoit sa recurg la aceasta solutie).In procesul de fond in care mama a cerut custodia comuna , domiciliul copilululi si pensie alimentara suntem in faza de formulare apel.Prima instanta a acordat custodia comuna dar sentinta nu e definitiva. Mama l-a inscris la o gradinita fara acordul meu (desi stia ca nu sunt de acord),eu nedorind sa frecventeze acea gradinita.Mai mult,a depus la dosarul de inscriere o copie a mea de buletin fara acordul meu (mi-a oprit-o fara ca eu sa stiu in momentul in care eu am plecat din domiciliul conjugal).Cei de la gradinita n-au intrebat nimic despre situatia familiala a copilului inscriindu-l fara sa ceara si semnatura mea. Va intreb:in aceste conditii daca eu nu sunt de acord ,gradinita poate sa-l primeasca?Nu a incalcat legea inscriindu-l si  - mai mult - acceptand o copie a unui act al altei persoane decat cea care a depus dosarul fara sa verifice sau sa ceara amanunte despre persoana mea?
As putea sa o dau in judecata pe mama pentru folosirea unor acte care nu-i apartin , in mod abuziv?

Răspuns: 
-          Art. 530 ncc permite unui părinte să înscrie copilul la şcoală/grădiniţă fără acordul celuilalt – Mama a încălcat legea în acest caz dar legea nu prevede sancţiuni directe. Nu vă sfătuim să o daţi în judecată pentru faptul că a folosit actele dvs. Ar putea fi eventual clamat în procesul de custodie comună ca să arătaţi reaua voinţă a mamei. Nu are rost să încercati vreo penalizare pentru utilizarea copiilor după actele dvs. Nu veţi avea vreun câştig de cauză şi doar riscaţi să inflamaţi şi mai tare spiritele, ceea ce nu ajută copilul şi vă pune într-o situaţie defavorabilă în faţa judecătorului în procesul de custodie comună.
-          Dpdv al unităţii de învăţământ, şcoala cel mai probabil a considerat cu bună credinţă că mama are acceptul dvs.  Legea prezumă bună credinţă a terţilor care nu au fost notificaţi de disensiuni între părinţi.  Cf. art. 530 terţul (grădiniţa) nu e pasibilă de sancţiune pentru că “a fost de bună credinţă” De aceea va trebui să notificaţi instituţia de învăţământ pentru viitor. Să explicati în notificare că între dvs şi mamă există disensiuni (dar dvs aveţi autoritate părintească comun – nu s-a luat vreo altă decizie de vreo instanţă judecătorească). Prin urmare orice pt. alte decizii privitoare la copil e important ca grădiniţă să vă ceară acordul şi să nu mai considere ca fiind suficient  simpla semnătură a mamei. În special dacă mama va dori, de exemplu, să mute copilul, terţul ar fi dator să vă ceară acordul înainte de a acorda mamei actele copilului şi avizul pentru transferul la altă grădiniţă. Oricum, acesta e un domeniu delicat şi nu vă sfătuim să fiţi “Gigi contra”  -- veţi inflama doar spiritele. Daţi-vă acceptul şi aşa veţi intra pe calea detensionării relaţiilor care, pe termen mediu şi lung, e mai uşoară şi mai utilă copilului.
-          Un model de notificare veţi putea găsi la adresa web http://www.arpcc.ro/formulare
-          Menţionăm că acest răspuns va fi publicat şi pe blog-ul nostru deoarece e relevant pentru mai mulţi părinţi.
Cu deosebită consideraţie

Colectivul ARPCC.

4 comentarii:

Traiann spunea...

Buna ziua.sunt despartit de un ani de zile avem un coli de 6 ani cu custodie comuna asupra copilului cu mentiunea in hotarare judecatoreasca prin intelegete pe care mamanu o redpecta.in intelegere eta mentionat sa imi vad copilu la gradinita sa mi l iau in vacanta numai ca instanta a spus daca ne am inteles asupra acestori lucruri sa nu mai fie scrise doar custodie in comun si programu de vizita.mama a profitat de acest lucru ca nu este scris intelegerea si nu imi da voie sa il vad la gradinita nu respecta intelgetea cu vacanta nu ma pot implica in educata copilului.face numai ce vrea dansa cu copilul.stiu ca la custodie comuna amandoi parintii trebuie sa fie egali.a inscris copilu la scoala fara sa stiu nimic fara sa stiu la ce scoala este.ce este de facut un sfat va rog.sunt un tata bun si imi iubesc copilul.va multumesc

Unknown spunea...

Depinde de actiunile dv., inteleg ca nu stiti unde e inscris la scoala, insa ati intrebat mama despre asta, ati avut cunostinta despre calendarul de inscriere, ati notificat-o, ati mers la scoala de cartier sa verificati inscrierea, ati incercat sa il inscrieti dv. pe copil?
Cat de mult il vedeti azi pe copil?
Trebuie notificata gradinita si, din pacate, un program de vizitare.
Nu stiu daca asa a decurs intreg anul, insa e cam mult un an sa asteptati.

Unknown spunea...

Buna seara, situatia mea este ca m-am despărtit de fostul concubin si avem un copil impreuna in varsta de 2 ani si in toamna o sa trebuiască sa il înscriu la gradinita imi trebuie semnătura tatălui pt al inscrie?tin sa mentionez ca nu Am hotărâre judecadoreasca.

bianca maria spunea...

Buna ziua,
sunt despartit cu hotarare definitiva ,avand custodie comuna.Copii sunt la mama in intretinere,insa mama a fugit din tara si acestia au ramas cu mine la acelasi domiciliu.trebuie sa inscriu copilul la scoala in grupa 0.precizez ca exista pe rol un proces pentru custodie totala la mine.pot inscrie copilul la scoala fara acordul mamei?

Cele mai citite