duminică, 24 noiembrie 2013

Efectele hotărârii CEDO în cauza Zaunegger vs. Germania

Taţii necăsătoriţi vor avea mai multe drepturi în Germania. Cazurile de custodie implică toate deciziile fundamentale pentru un copil care îi afectează persoana,  bunurile sau aspectele legale. În viitor custodia comună se vrea a fi regula pentru părinții necăsătoriți dacă acest lucru nu contravine intereselor superioare ale copilului. Până acum taţii necăsătoriți nu au avut nici o posibilitate de a dobândi custodia comună împotriva voinței mamei. Atât Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cât şi Curtea Constituţională Federală Germană au semnalat această situație.

În urma consultărilor intensive între partenerii de coaliție, Ministrul Federal al Justiției a prezentat o propunere de compromis care să evite proceduri judiciare inutile în detrimentul copiilor afectați. 

Într-o primă etapă mama va primi inițial drepturile de custodie unică. Prin aceasta se evita presiunea asupra părinților de a avea custodie comună în cazul în care acest lucru nu este în interesele superioare ale copilului. Acesta ar putea fi cazul în care părinții nu se cunosc bine sau dacă au, în special, o relație conflictuală. 

Cu toate acestea, în cazul în care paternitatea este clară şi dacă tatăl depune ceea ce este cunoscut ca declaraţie de custodie, făcând astfel clar că doreşte să-şi asume responsabilitatea pentru copil, în cea de a doua etapă custodia comună este aplicată de judecător în cazul în care mama nu exprima nicio rezervă timp de opt săptămâni. Prin aceasta se evita proceduri judiciare inutile şi se oferă o soluţie non-birocratica pentru toate cazurile în care la analiza finală ambii părinţi sunt de acord că custodia comună nu este contrară intereselor superioare ale copilului.

Numai în a treia etapă Tribunalul pentru familie ia o decizie: în cazul în care mama are obiecţii cu privire la custodia comună în termen de opt săptămâni şi în consecinţă, tatăl merge în faţa Tribunalului pentru familie, aceasta trebuie evaluată din punctul de vedere independent al judecătorilor, fie ca custodia comună este sau nu în concordanţă cu interesele superioare ale copilului. 

Această propunere de compromis a rezultat în urma rezultatelor unui studiu de cercetare intitulat “ Custodia comună pentru părinţii care nu sunt căsătoriţi unul cu celălalt”.  Acest studiu comandat de Ministerul Federal al Justiţiei, arată că foarte mulţi factori diferiţi joacă un rol în momentul în care părinţii necăsătoriţi decid fie în favoarea, fie împotriva custodiei comune. Mamele au tendinţa de a respinge custodia comună nu numai când sunt periclitate interesele copiilor lor; mai curând, de exemplu, ele ar decide mai degrabă singure în situaţii de conflict deoarece nu sunt informate adecvat în privinţa custodiei comune sau vor să evite complicaţiile birocratice. Aceste motive multiple nu favorizează taţii care doresc custodia comună să meargă la Tribunalul pentru familie, chiar şi în cazurile în care mama este pur şi simplu tăcută în privinţa  dorinţelor ei. Custodia comună automat propusă în cazurile în care nu există obiecţii din partea mamei este un mod non-birocratic de a obţine custodia comună atunci când interesele superioare ale copilului nu sunt periclitate. Modelul promovează custodia comună la o vârstă fragedă şi prin urmare favorizează, de asemenea, împărţirea egală a responsabilităţilor asociate între ambii părinţi. Până când noile reguli sunt adoptate de către Parlament, o regulă de tranziţie stabilită de Curtea Constituţională Federală se aplică custodiei comune. Aceasta prevede că iniţial mama are custodia comună în cazul în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi unul cu celălalt. 
Până la propunerea unui părinte, Tribunalul pentru familie poate transfera custodia ambilor părinţi în cazul în care este de aşteptat ca acest lucru să fie în concordanţă cu interesele superioare ale copilului.




Niciun comentariu:

Cele mai citite