miercuri, 21 decembrie 2016

Intrebare A.R.P.C.C : Tatal respecta doar jumatate de decizie ?





Intrebare

Bună ziua. În luna august 2015, s-a definitivat divorţul de fostul soţ iar instanţa de apel  a hotărât ca cei doi minori în vârstă de 10 ani respectiv 4 ani, să aibă domiciliul la mama, exercitarea autorităţii părinteşti să fie în comun iar fostul soţ să plătească pensia de întreţinere.
Din luna august şi până în prezent, fostul soţ nu îl lasă pe fiul cel mare să locuiască alături de mine şi fiul cel mic. Am apelat la un executor judecătoresc dar din păcate nici un rezultat. Executorul judecătoresc a trimis procesul-verbal la DGASPC care au introdus acţiune în instanţa la judecătoria X. Instanţa a dispus ca minorul timp de 3 luni de zile să participe la şedinţe de consiliere în cadrul DGASPC, din păcate aceste şedinţe nu au fost duse până la capăt, deoarece fostul soţ nu l-a mai lăsat pe minor să participe la şedinţele de consiliere.. In urma acestor şedinţe, DGASPC a introdus acţiune de decădere din drepturile părinteşti a fostului soţ faţă de minor. În prezent, fostul soţ încearcă prin intermediul fiului cel mare, adică se foloseşte de el să îl atragă şi pe fiul nostru cel mic. Am fost nevoită să apelez de multe ori la poliţie să îl recuperez pe cel mic dar din păcate nici cu poliţia nu l-am recuperat,.  Întrebarea mea este ce pot să fac eu în cazul acesta când fostul meu soţ nu colaborează cu mine şi încearcă să îl i-a şi pe cel de al doilea copil? Fostul soţ nu poate fi tras la răspundere, având în vedere că exercită un abuz psihic asupra copilului?



Raspuns

Buna ziua,


Referitor intrebarii dumneavoastra adresata catre colectivul A.R.P.C.C, raspunsul este oferit relativ simplu si cu 2 pareri care consideram ca ar trebui urmate.


1.Un prim pas ar fi necesara o plangere penala impotriva tatalui pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti.

2. In a presa DGASPC-ul pentru finalizarea decaderii din drepturile parintesti. Rapirea copilului de catre o persoana care nu mai are un drept parintesc este o infractiune foarte grava.

Din pacate nu sunteti singura persoana care este sub aceasta situatie, iar numarul cazurilor este intr-o continua crestere la care doar impreuna putem face o diferenta atat pentru dumneavoastra cat si pentru alte cazuri care sunt in desfasurare sau vor fi pe viitor.

Raspunsul dumneavoastra a fost oferit de catre voluntarii A.R.P.C.C care este format din mamici, tatici care au trecut prin tot felul de greutati, atat cat si avocati voluntari care doresc sa faca o schimbare in bine.


Feedback

Bună ziua. Mulţumesc pentru răspuns însă din păcate avem în ţara noastră procurori şi judecători incompetenţi, .
1. Am depus plângere penală împotriva fostului soţ de 1 an şi 4 luni. Domnul procuror după ce a ţinut dosarul la el jumătate de an, s-a gândit să clasaze plângerea mea prin ordonanţă. Pe lângă faptul că în cuprinsul ordonanţei nu preciza detaliat de ce a clasat-o ba mai mult a menţionat numele copilului meu cel mic. Am făcut acţiune în instanţă şi aştept.
1. Cu privire la decăderea din drepturile părinteşti precizez că după 6 luni de zile am primit termen, iar doamna judecător care habar nu avea despre ce este vorba în dosar, la cerea avocatei fostului soţ a hotărât că D.G.A.S.P.C.  nu are calitate procesuală activă. Potrivit hotărârii judecătoreşti definitive, copilul trebuie să domicilieze la domiciliul meu în X, acesta locuieşte în fapt în X, motiv pentru care Protecţia Copilului a introdus această acţiune, deoarece a montorizat cazul.
Am depus o petiţie la D.G.A.S.P.C. , care mi-au comunicat că nu au cum să monitorizeze această situaţie deoarece minorul nu locuieşte la mine.
Si eu şi D.G.A.S.P.C.  vom face apel însă din păcate timpul trece iar situaţia copilului meu se agravează.
Oare ce trebuie să fac? De trei ani de zile, fostul soţ îi  distruge psihic pe copilul cel mare.
Trebuie să mai fac o precizare. Am cerut program de vizită doar  pentru minorul cel mic care locuieşte cu mine. Până să rămână definitivă hotărârea, fostul soţ  se folosea de fiul cel mare, şi îl lua şi ce cel mic şi fugea cu ei, când mergeam la uşă cu poliţia, nu vrea să îi lase, spunându-mi că el nu aduce copii cu forţa. După ce s-a stabilit un program de vizită, îl respectă strict şi îl aduce pe minor la terminarea programului de vizită. Întrebarea mea este, cum o hotărâre judecătorescă o respectă şi pe cealaltă nu? , adică pe un copil îl aduci la mama lui şi pe celălalt nu, adică un copil de 5 ani de zile înţelege că trebuie să vină la mama lui şi un copil de 11 ani nu înţelege?
Cred că am să mă duc şi am să spun cazul meu presei,
Mulţumesc.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Incurajam toate persoanele care au citit aceste randuri sa lase un comentariu la acest caz pentru a contribui la o cauza buna si la o sansa de schimbare.


ref.[ngo4584]
Colectivul ARPCC

Un comentariu:

Anonim spunea...

1. In penal incadrarea corecta este Art 379 Alin 1 Cod Penal. Ordonanta de clasare data de procuror se ataca cu plangere la Prim Procuror in termen de 20 de zile de la primire. Ulterior, dupa inca 20 de zile, se face plangere in Instanta de camera preliminara.
2. In civil, in baza raportului psihologului si dupa ce executorul va fi reconsemnat refuzul minorilor de a merge cu\la dvoastra, la instanta de la locuinta in fapt a minorilor (DGASPCul indrituit este cel de la locuinta in fapt al minorilor), puteti cere penalitati pe zi de intarziere intre 100-1000lei/zi, in baza Art 913 coroborat cu Art 906 Cod Procedura Civila.

Cele mai citite