miercuri, 13 noiembrie 2013

Importanta stabilirii de catre instanta a "modalitatii de comunicare a informatiilor"

Nu de putine ori, cu scop de sicanare, unul dintre parinti refuza sa comunice celullalt parinte informatii relativ la copil (de exemplu informatiile scolare sau medicale ale copilului). Desi textele legale (a se vedea legea 272/2400) sau chiar sentinta indica aceasta obligatie pozitiva a parintelui rezident de a a comunica aceste informatii, legea nu prevedere o anume metoda. Aceasta duce in "ridicol" orice obligatie trasata de instanta paritnele abuzator putand afirma "candid" ca el/ea a comunicat verbal (sau prin telefon) informatiile privitorare la copil iar parintele abuzat ne-avand o metoda concreta de a demostra instantei/autoritatilor ca acest lucru nu e valid

De asemenea, pot fi anumite intelegeri intre parinti cu privire la modificarea programului de legaturi personale care ar trebui documentate in scris. Astfel de situatii pot fi legate de:
- schimbarea modului de alternare a weekend-urilor
- prelungirea/scurtarea unei sederi la paritnele nerezident
- anumite excursii care dureza mai multe zile si afecteaza pe celalalt parinte
- schimbarea orei sau a locului de preluare a copilului (din alta locatie decat cea stabilita de catre instanta)
Este normal ca in viata de zi zi sa apara astfel de stituatii in care programul stabilit de instanta sa trebuiasca sa fie modificat iar ambii parintis sa fie de acord cu modificarea lui. Pentru a exista siguranta ca aceasta intelegere exista ea nu ar trebui sa fie verbala ci facuta printr-o metoda care sa fie auditata, de exmeplu prin e-mail, fax sau pe un caiet de corespondenta intre parinti care sa stea in bagajul copilului.

Prezentam mai jos un exemplu de cerere formulata instantei legat de specificarea in concret a modalitatii de comunicare:

5.Stabilirea modalității concrete de comunicare intre noi, parintii minorului, pentru transmiterea reciproca si transparenta a informatiilor relevante despre fiul nostru, prin intermediul email-ului,  iar, in caz de urgenta, telefonic sau în oricare alt mod, conform art 404 din NCC;

Raţiunea identificării unei soluţii de comunicare

Este imperios necesară în situaţia pendinte, neexistând vreun fel de comunicare intre noi, iar datorită stării deosebit de tensionate create prin certurile și scandalurile create la locuința reclamantei cu ocazia vizitelor, s-a ajuns ca subsemnatul să nu mai am dialog cu mama copilului și, mai grav, să nu-mi mai vad copilul din septembrie 2012, datorită refuzurilor acesteia. Din aceasta cauză am un dosar de executare silită pe rol.
Consider, în acord cu spiritul disp. art 486 din NCC, că sarcina rezolvării acestei chestiuni litigioase incumbă instanţei de tutelă, în caz de neintelegere, dat fiind că stabilirea unui mod de comunicare interparentală este o componentă importantă a dreptului de exercitare a autorităţii părintesti, vazut ca un sistem compact de drepturi principale și accesorii, care privesc persoana și bunurile minorului, drepturi apartinind egal ambilor părinti. Nu vom putea lua decizii comune privind minorul, dacă nu putem comunica, iar dacă nu avem dialog, orice punte de legatură dintre noi este distrusă, neputind-o construi decât intr-un mod anume, cu ajutorul instanţei, obtinind un titlu excutoriu pe care să-l respectam în acest sens.
Pentru ca acest copil să resimtă din plin cadrul familial propice dezvoltării lui sanatoase, parintii lui trebuie să comunice și în prezenta sa. "(3) Interesul superior al copilului, ca regulă generală, implică contactul cu ambii părinţi. Acelaşi lucru se aplică relativ la contactul cu alte persoane cu care copilul are legături afective, în cazul în care menţinerea acestor legături este benefică pentru dezvoltarea sa. -- [1]Codul Civil German – Secținea1626 - Autoritatea părintească, principii paragraful (3)

4 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
valentin spunea...

Din mesajele citite observ ca si e-mailul este o solutie dar cam cu cantec. Cand a fost cazul meu, ideia cu caietul a fost chiar a judecaoarei care in timpul procesului vazand ca nevasta insista ca nu putem comunica si ca-i este frica de mine, a cautat solutii pe care ni le-a propus. Judecatoarea a mirosit ca joaca teatru si ca joaca cartea neintelegrii cu scopul de-a obtine ea custodia totala. Ideia judecatoarei, ei cu caietul, probabil era mai veche, din alte procese de pe vremea cand inca nu era internet. Procesul meu a fost prin 2003, 2004. Caietul a fost sfant deci, fara inconvenientele e-mailului descrise de altcineva mai jos. Am si acum o parte din aceste caiete, o parte in original, alta in copie pentru ca daca se termina un caiet incepam altul si el ramanea la care se nimerea. Dar aveam grija mereu sa am fotocopie. Si acum iata cum s-a rezolvat problema ei ca-i e frica de mine, ca o bat sau ca-i vb urat. Ideia de la judecatoare: In regula generala copiii mergeau la sc. luni dimineata si dupa scoala mergeau la celalalt parinte, deci nu ne intalneam, deci nu scandal. Dar erau situatii cand eu ii luam de la ea si tot eu ii si duceam, eu avand masina. De ex. in vacante, de Craciun, aniversare, etc. Ii duceam in scara blocului, sunam la interfon si copiii urcau. Eu nu ma vedeam cu ea. Cand il luam, sunam la interfon si ei coborau. La telefon daca sunam, imi dadea copiii si transmiteam measjul. Deci contactul nostru era evitat. Daca judecatoarea a dat solutiile astea, pe care le-am discutat la proces, ea zicea una, eu una si nevasta alta si pana la urma judecatoarea inteligenta si intr-adevar ptr. copii, a rezolvat situatia si fosta nevasta nu a mai avut incotro. Din discutiile astea cu judecatoare ea chiar s-a convins ca nevasta juca teatru, dar nu a lasat-o ci a dat solutie realista. Cu timpul am mai si vorbit la telefon cu fosta pentru ca incet incet incepuse sa dezarmeze, nemaiavand de ce sa se lege si vazand ca si eu pot obtine ce vreau la tribunal. Cam asa fost, poate va inspira cumva. Parerea mea este ca justitia poate regla conflictele. Acele mame care folosesc copiii ca arma de razbunare, sicanare, pot fi dezarmate (in folosul copilului in primul rand) prin decizii inteligente ale judecatorului.

victor spunea...

Am mai scris si eu odata despre acest subiect. Iata cum s-a rezolvat la mine si cred ca ar fi aplicabil si pentru altii: Fosta nevasta a marsat pe ideia ca nu ne intelegem de nici un fel, ca-i este frica de mine, etc., in speranta ca judecatorul va acorda custodie unica. Adica ei, bineinteles! Judecatoarea insa inteligenta a gasit solutia: ne-a impus sa comunicam prin intermediul unui caiet. Am avut deci custodie comuna, adica o saptamana copiii erau la mine si una la ea, de luni dupa scoala pana luni dupa scoala. Conditia esentiala era ca ambii parinti sa locuiasca in proximitatea scolii. Fiecare din noi scria in caiet ce s-a petrecut in saptamana respectiva adica daca au fost probleme cu scoala, medicale (dentist, oftalmolog, vaccin, etc.), haine de cumparat etc. Sumar. Caietul il puneam in ghiozdan si celalat parinte citea si raspundea la fel. Acest caiet poate chiar sa descurajeze pe acel parinte care intentioant pune piedici deoarece el poate fi folosit ca proba. Pentru comunicari urgente puteam comunica prin telefon prin intermediul altei persoane si asta tot sugestia si decizia judecatoarei.

Mediator Bucuresti spunea...

Acelasi lucru trebuie recomandat si mediatorilor pentru a fi prins ca subiect in cadrul medierii si ulterior in acordul de mediere !

Cele mai citite