miercuri, 1 mai 2013

Raportul Proksch - o analiză juridică din Germania care confirmă benecifiile custodiei comune


Prof. Dr. jur. Roland Proksch este un specialist în drept din Germania , fost director al Institutului de Asistenţă Socială şi culturală din Nürnberg (ISKA) şi fost preşedinte la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Nuremberg. Dr. Proksch a fost mult timp implicat în sprijinirea cercetării pe tema de separării părinţilor şi a divorţului. În 1998 Institutul a fost angajat de către de Ministerul Federal al Justiţiei din Germania, pentru o cercetare privind punerea în aplicare a reformei de dreptului copilului. Studiul a fost şi este cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de Raportul Proksch. Studiul afirma pentru prima oară, în baza unui set de date cuprinzător că, aranjamentul de tip custodie comună este în beneficiul minorilor prin reducerea tensiunilor între părinţi, ca urmare a separării.
Concluziile raportului Proksch sunt următoarele:
·         Cercetarea a putut astfel să demonstreze că nu există un conflict de mame împotriva taţilor, ci conflicte între părinţi cu care copiii locuiesc (părinţii rezidenţi) şi părinţii cu care copiii lor nu locuiesc în mod statornic (părinţii nerezidenţi). Conform Dr. Proksch "eliminarea" unui părinte în procesul de transfer a custodiei unice dă naştere la tensiuni considerabile în timp ce, pe de altă parte dacă custodia comună este obţinută, nu ar exista un" perdant".
·         Se afirmă că obţinerea custodiei comune are o mare valoare simbolică şi psihologică, în special pentru părintele care a fost în mod sistematic eliminat mai devreme. Deşi intervine celălalt părinte în educaţia copilului, aceasta promovează, din lipsă de alternative mai bune, satisfacerea regulii de bună purtare în discuţii partea ambilor părinţi.
·         Studiul afirmă că custodia comună necesită ca tatăl şi mama să fie implicaţi post-divorţ şi aceasta aduce beneficii copiilor. Se reduc astfel conflictul presant şi de multe ori extrem de emoţional precum şi procedurile costisitoare de judecată.
·         Studiul de asemenea precizează că custodia comună promovează cooperarea părinţilor în probleme de soluţionare consensuală post-maritale şi de acces ceea ce este benefic copilului.

Textul raportului şi un sumar se pot descărca de la următoarea adresă web: http://www.arpcc.ro/docs/pg/003

Codin Băltăgan

Niciun comentariu:

Cele mai citite