Traducător: Dragos Plamadeala
O copie a acestui articol poate fi descărcată aici: https://goo.gl/rJqTEg
În buletinul nostru din 3 februarie 2016 am arătat cum pentru copiii aflați în situații de custodie fizică unică, deobicei cu mama, sunt nevoiți, datorită succesiunii săptămânilor pare și impare în combinație cu vacanțele, să petreacă "tunele" (perioade n. tr.) de câte trei săptămâni în care nu se întâlnesc cu celălalt părinte, deobicei tatăl.
În fapt, în acest sistem mama este încărcată suplimentar cu responsabilități iar tatăl este lipsit de relațiile simple, cotidiene și regulate cu copiii săi.
De exemplu anul acesta, pentru zona A, primul weekend din aprilie este în săptămână impară, deci cu mama iar weekendul următor e în vacanță, deci tot în sarcina mamei (în ipoteza unui aranjament identic cu cel din buletinul nostru din 3 februarie). Acest aranjament creează încă un "tunel" de trei săptămâni în aprilie, după ce în februarie a mai fost unul din același motiv.
Prin urmare, în cele trei luni februarie, martie și aprilie, copiii și-au văzut tatăl timp de doar două săptămâni pline și două weekenduri. Au stat cu mama lor timp de unsprezece săptămâni pline, mai puțin două weekenduri.
Aranjanentul "custodie fizică unică" nu se ridică la standardele internaționale.
Studiile științifice internaționale converg către concluzia că dacă un copil petrece mai puțin de 35% din timp cu unul din părinți, starea sa de bine este alterată. În cazul tipic francez de custodie fizică unică, acest timp e doar de 25% pe parcursul lunilor februarie, martie și aprilie.
Cine mai poate să creadă că acest sistem, care, așa cum arată sociologul Jaques Marquet, este bazat pe o imagine a familiei de secol XIX, ar favoriza în vreun fel starea de bine a copilului (a se vedea buletinul nostru din 16 martie 2016)? Cine mai poate să creadă că persoanele care îl susțin ar acționa pentru un mai bun echilibru al împărțirii responsabilităților între bărbați și femei, între viața profesională și educarea copiilor, așa cum e cerută de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (a se vedea buletinul nostru din 6 ianuarie 2016)?
ref.[ngo3948]
Colectivul ARPCC
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cele mai citite
-
Î NTREBARE: Va cer ajutorul/sfatul pentru copilul meu, pentru siguranta ei atat fizica cat si psihica. O sa va relatez cat mai succin...
-
Ca urmare a petiţiei transmise Tribunalului Bucureşti, înregistrată la Biroul de Informare şi Relaţii Publice sub nr. 53L/BIRP/11...
-
Un tanar cu handicap face greva foamei in fata Tribunalului (UPDATE) DATA PUBLICARII: 30/05/2012 – preluare din ziarul de iasi – cazul ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu