sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Raportul consensual coordonat de dr. Warshaw, privitor la timpul parental de minim 35%

Bună ziua,

Avem bucuria de a vă pune la dispoziție un excelent document tradus de către voluntarii ARPCC (tradus circa 50% în prezent, sperăm 100% până la sfârșitul anului). Documentul poate fi consultat aici ->  http://goo.gl/zYacrL

Acest document va sta, probabil, la baza reformării sistemelor juridice din multe țari, inclusiv din România.

Raportul despre care vorbim și pe care avem plăcerea să vi-l punem la dispoziție a fost semnat si asumat de 110 specialiști psihologi, șefi de catedre universitare de psihologie. Certifică încă o data, dacă mai era cazul, că practica instanțelor privitoare la timpul petrecut de copil cu părintele nerezident este o practică daunătoare, neconformă cu nevoile de dezvoltare ale copilului, contrazisă unanim de studiile științifice de calitate (care respectă metodologiile cele mai înalte privitoare la eșantionare, care sunt revizuite de cercetători independenți, etc.). 

Concluzia principală pe care raportul o are este aceea că dacă statul reduce sub 35% timpul parental al copilului cu oricare dintre cei doi părinți, acesta se face în dauna copilului. Desigur vorbim de familiile "normale" în care nu există abuzuri săvârșite de părinte asupra copilului.

Este nevoie ca legislația și jurisprudența din România să se reformeze din acest punct de vedere. Programele de legături personale pe care instanțele (în absența oricărei ghidări legislative sau jurisprudențiale) le oferă copiilor din familiile aflate în divorț sunt insuficiente pentru a prezerva și dezvolta relația copilului cu părintele nerezident lucru care duce (chiar și atunci când nu vorbim de alienare) la îndepărtarea emoțională dintre copil și părintele cu care nu locuiește în mod statornic.


Colectivul ARPCC


*** SUMAR ***

Prezentul articol abordează două aspecte centrale, şi anume, cât timp trebuie să petreacă copiii de vârste fragede în grija aceluiaşi părinte sau dacă timpul trebuie împărţit cât mai echilibrat între ambii părinţi; iar al doilea aspect abordat încearcă să răspundă la întrebarea dacă este indicat pentru copiii cu vârste sub 4 ani să doarmă peste noapte în acelaşi cămin sau pot petrece nopţile în casele ambilor părinţi. Părerea generală a unui grup de cercetători şi medici specialişti recunoscuţi este că, în condiţii normale, probele existente susţin faptul că, în cazul părinţilor care locuiesc separat, copiii cu vârste sub 4 ani pot locui la ambii părinţi. Existenţa unor studii bine documentate ce indică o vulnerabilitate a relaţiei tată-copil în rândul părinţilor care nu se căsătoresc niciodată sau al părinţilor divorţaţi, a studiilor care identifică statul peste noate drept un factor de protecţie, asociat cu o implicare mai mare din partea tatălui în creşterea copilului şi numărul redus de cazuri în care tatăl renunţă la a se implica în creşterea copilului, precum şi absenţa studiilor care să demonstreze orice risc rezultat din statul peste noapte la celălalt părinte ar trebui să-i determine legiuitorii şi factorii de decizie să admită că dezvoltarea relaţiei dintre tată şi copilul de vârstă fragedă poate avea de suferit dacă acesta din urmă este lipsit de posibilitatea de a sta peste noapte şi în locuinţa tatălui. Nu există suficiente dovezi care să justifice amânarea acordării posibilităţii de implicare frecventă şi regulată a ambilor părinţi în viaţa bebeluşilor şi a copiilor de vârste mici, incluzând aici şi petrecerea timpului de peste noapte. Consideraţiile teoretice şi practice care sprijină ideea de petrecere a nopţilor de către copiii de vârste fragede cu fiecare dintre părinţi sunt mult mai numeroase decât temerile că acest lucru poate pune în pericol dezvoltarea copiilor.

Niciun comentariu:

Cele mai citite