joi, 4 septembrie 2014

Am pregatit un plan parental care urmeaza a fi legalizat la notar, in Romania si as dori sa stiu daca acest plan se poate oficializa in Germania

INTREBARE:

Ma numes (... ) si as avea nevoie urgenta de consiliere in urmatoarea problema : sunt divortat, tatal unui copil de 9 ani , am custodie comuna cu mama copilului, copilul fiind la mama. Din septembrie mama si copilul se vor muta definitiv in germania . Am pregatit un plan parental care urmeaza a fi legalizat la notar , in Romania si as dori sa stiu daca acest plan se poate oficializa in germania si daca da cum se procedeaza ? Planul parental facut aici este valabil in Germania ?
Stiu ca va scriu in ultimul moment , eu maine trebuie sa semnez hartiile la notar , de aceea va rog, daca este vreo modalitate sa ma ajutati in timp util.
In speranta unui raspuns rapid, sau daca puteti sa ma puneti in legatura cu cineva care ar putea sa stie raspunsul, va doresc o zi frumoasa

RASPUNS:
Stimate domn. Un pan paretal este util si desigur ca poate fi legalizat la notar si se poate traudce sau apostila pentru a avea valoare in Germania. Ar trebui sa aiba valoare in Germania. Totusi (din ce intelegem noi) planurile parentale semnate la ntar au mai putina putere legala decat o hotarare judecatoreasca.. Exista anumite tratate si conventii internationale care protejeaza familiile transforntaliere. De exemplu conventia privitoare la pensia de intretinere sau la relatiile personale ale copilului cu paritnele nerezident. De asemenea exsita conventii privitoare la punerea in executare in alt stat a hotararilorr judecatoresti in materie civila. Dar cam toate vorbesc dspre hotarari judecatoresti si mai putin despre acte notariale. De asemeena chiar si in cazurile "nationale" un eventual refuz al unuia dintre parinti sa se conformeze celor agreate in planul parental va pune in imposibilitatea de a utiliza executorul judecatoresc (nu ca ar fi executarea judecatoreasca o formula functionala) deoarece executorul poate pune in executare doar hotarari judecatoresti iar nu acorduri notariale.



Pentru "siguranta" recomandam sa vorbiti cu un avocat si sa vedeti daca nu ar fi oportun sa supuneti aprobarii planul parental si instantei de tutela (instantei de pe aria unde copilul a avut ultimul domiciliu - presupunem ca e in acelasi loc unde ati domicilat dvs si mama). Astfel veti avea in mana o hotarare judecatoreasca pentru care conventiile despre care am amintit opereaza.

Daca ati decis impreuna sa mergeti pe o formula de tip plan parental, lucru pentru care va felicitam, inseamna ca exista anumite canale de comunicare si o anumita doza de respect si colaborare intre dvs ca parinti. Un lucru care lipseste din pacate multor familii aflate in divort. Cea mai buna cale de a va asigura ca plnul parental se respecta este de a face eforturi intentionate de reducere a conflictului, de arata disponibilitate fata de nevoile celuilalt de a opera mici modificari ale programelor atunci cand exista situatii neprevazute si de a va asigura, in general, ca nu exacerbati conflictul. Utilizati un ton neutru de tip "business like" cand discutati. Evitati sa va acuzati de lucrurile care v-au indepartat ca soti. Evitati conflictul. In timp lucrurile se vor linisti iar atunci planul parental va functiona din ce in ce mai bine.

Colectivul ARPCC
[ngo1953]

3 comentarii:

Alin Romulus Păcurar -mediator spunea...

Vă recomand să încheiați un Acord de Mediere cu fosta dvs. soție la un mediator. Acordul de Mediere ce va fii ,,construit ,, de dvs. și soția având la bază ,,noutățile produse ,, și ,,scheletul ,, unui Plan parental minimal ( stabilirea locuinței minorului , integrarea minorului într-un sistem educațional și de sănătate nou , relațiile părintelui nerezident cu minorul , circulația minorului însoțit de părinte din Germania unde v-a locuii pe viitor în România tur-retur sau în spațiul U.E cu acordul părintelui rezident , stabilirea de comun acord a contribuției la cheltuielile privind creșterea minorului și a pensiei de întreținere a minorului de către părintele nerezident , relațiile minorului cu familia extinsă a părinților , etc ) va fii încuviințat și consființit de către Instanța de Judecată competentă , în Camera de Consiliu , printr-o procedură rapidă ( Cerere de Consființire Acord de Mediere ) cu taxă de timbru de 20 lei , prin emiterea unei Hotărâri de Expedient ( Sentință ) în acest sens .Sentința v-a cuprinde integral Acordul de Mediere convenit de dvs. și soția și produce efecte juridice obligatorii pentru părțile semnatare. La baza celor scrise de mine vă argumentez juridic prin Legea 192/2006 ( Legea Medierii ) art. 64 -66 , art.59 pct.2 , art.11(1.a) din O.G.80/2013 și prevederi al noului Cod de Procedură Civilă. Mi-a permis să vă recomand contactarea unui mediator autorizat și să comentez acest articol având experiența ,,soluționării ,, unei spețe asemănătoare în luna noiembrie anul trecut și obținerea de către părinți a unei Sentințe în acest sens într-un timp scurt ...20 de zile.Mult succes !

Custodie Comuna spunea...

PARINTE: am constatat ca legea este departe de aplicabillitatea practica. Pe de o parte mama isi muta domiciliul (si majoritatea vietii totodata- servici, etc) intr-o alta tara, iar pe de alta parte ea are nevoie in fiecare an de hartie de la mine ca si tata ca sa poata scoate din tara copilul. Eu cred ca in realitate, in cazul in care parintii nu locuiesc in aceeasi localitate (ce sa mai vorbim de alta tara), in realitate nu se poate vorbi despre custodie comuna, in sensul in care este definita aceasta custodie, deoarece parintele nerezident este in imposibilitatea de a se achita de sarcinile zilnice ca parinte.

Custodie Comuna spunea...

ARPCC: Aveti dreptate ca legea nu are prea mare aplicabilitate practica atunci cand parintii locuiesc in localitati sau tari diferite. Totusi e putin mai bine cu custodie legala decat cu custodie unica. Statistic vorbind, abuzurile in partea parintelui rezident vor fi mai putine. La nivel social reduce astfel numarul si intensitatea conflictelor. Hartia la notar pentru iesirea din tara nu ar trebui sa fie necesara de vreme ce exista planul parental care precizeaza ca poate calatori liber in afara granitelor. Ar trebui sa tina loc de acord notarial la fel cum tine loc de acord notarial o sentint de divort prin care instanta decide ca parintele X poate iesi din tara liber.

Cele mai citite