miercuri, 17 august 2016

DEPUTATUL INDEPENDENT REMUS CERNEA ȘI SOCIETATEA CIVILĂ SE ALIAZĂ ÎMPOTRIVA ABUZURILOR FAȚĂ DE COPIII CARE SUNT VICTIME ALE DIVORȚURILOR





BUCUREȘTI, 17 august 2016 - Deputatul independent Remus Cernea, împreună cu societatea civilă reprezentată prin Asociația Română Pentru Custodia Comună, depun un set de modificări legislative menite să sprijine victimele reale ale războiului dintre părinți – copiii, și reducerea fenomenului de alienare parentală, fenomen ce a luat amploare în România începând cu anul 2013.

Evenimentul va avea loc miercuri, 17 august 2016, între orele 12:45–13:30, la Palatul Parlamentului, București, intrarea A3S2.
Fenomenul alienării parentale a fost recunoscut ca forma de abuz psihologic sever asupra copilului de către Colegiul Psihologilor din România, pe 12 februarie 2016, și constă în acele activități de denigrare sistematică a unui părinte de către celălalt părinte, cu intenția alienării (înstrăinării) copilului de către celălalt părinte.

Propunerile legislative privesc modificarea și completarea unor articole din Codul Penal și din Codul de Procedură Civilă și vin în ajutorul copiilor ajunși armă sau instrumente în mâinile unuia dintre părinți - fapt ce generează pentru micuți grave probleme în dezvoltarea și formarea viitorului adult. Modificările vizează operativitatea și finalitatea cazurilor în care copiii sunt supuși constant unor situații tensionate și dificile care depășesc puterea lor de înțelegere, de către unul dintre părinți. Legislația în vigoare are deocamdată lacune care favorizează astfel de situații nedorite, dar modificările avute în vedere pot ameliora substanțial situația.

Din cercetările Asociației Române Pentru Custodia Comună, anual, anterior intrării în vigoarea a Noului Cod de Procedură Civilă și respectiv a Noului Cod Penal, se înregistrau, în medie, aproximativ 1700 de plângeri penale privind modul în care este gestionată problema custodiei copiilor. Dintre acestea sub 0.5% se soluționau cu trimiterea în judecată.

Noul Cod de Procedură Civilă a relaxat și îngreunat punerea în executare a sentințelor privitoare la minori, instituția autorității părintești stimulând tot mai mult fenomene de tipul răpirii de minori de către unul dintre părinți. Spre exemplu, adesea părintele la care nu s-a stabilit locuința copilului refuză aducerea înapoi a acestuia la finalul programului de legături personale! Se înregistrează situații în care copilul este mutat în altă localitate și chiar ajunge să fie înscris la o altă unitate de învățământ! În absența unor prevederi legale clare și cuprinzătoare pentru asemenea conjuncturi, procedura de executare durează uneori ani de zile și este, de cele mai multe ori, aproape imposibil de realizat. În aceste condiții, anual se înregistrează mii de copii pierd contactul cu unul dintre părinți pentru ani de zile, uneori pentru decade.

Noile modificări sunt de natură să armonizeze Codul Penal și Codul de Procedură Civilă în sensul de a descuraja riscul alienării parentale. Ele nu se referă la situațiile în care sunt înregistrate cazuri de violență domestică pentru care părintele agresor trebuie să suporte rigorile legii și, în cazul deciziei instanței, Ordinul de protecție instituit pentru celălalt părinte și pentru copii.

Proiectele de acte normative au drept scop să răspundă cerințelor de a asigura o mai bună protecție victimelor violenței psihologice reprezentată de alienarea parentală ca formă de abuz emoțional sever asupra minorului. Este vizată scăderea numărului de copii dezechilibrați emoțional după trauma unui divorț al părinților, care să păstreze relații normale cu ambii părinți, având alături două modele parentale. Nu în ultimul rând, modificarea va produce efecte cu privire la gradul de implicare a părinților în viața copiilor, după separarea cuplului, cât și o scădere a volumului plângerilor penale de instrumentat în materie de minori.



Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa: www.arpcc.ro ; blog.arpcc.ro sau https://www.facebook.com/ARPCC.RO/

Persoane de contact:
Deputat independent Remus Cernea
Tel. 0727.583.594
Email [email protected]


ARPCC: Iulia-Mihaela Calin
Relații Publice
Tel. 0736.317.667
Email [email protected]



Proiectele de lege și expunerile de motive pot fi consultate aici:

Propuneri modificare cod penal: https://goo.gl/GbT8Yv 
- Expunere de motive: https://goo.gl/8xU2Oj

Propuneri de modificare cod de procedură civilă: https://goo.gl/SKNsZt
- Expunere de motive: https://goo.gl/nHQj9W  











ref.[ngo4589]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite