sâmbătă, 12 decembrie 2015

Se lanseaza Portalul de Jurisprudenta Romaneasca (ROLII)

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, vineri 11 decembrie 2015, un comunicat de presa privind conferinta de lansare a Portalului de Jurisprudenta Romaneasca. Evenimentul va avea loc miercuri, 16 decembrie 2015, de la ora 15:00, la sala Roma a Auditorium Pallady. Pe lista participantilor se regasesc, printre altii, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si presedintii CSM si ICC, judecatorii Marius Badea Tudose (foto) si Livia Doina Stanciu.

http://juri.ro/se-lanseaza-portalul-de-jurisprudenta-romaneasca-rolii 
Proiectul se deruleaza prin Institutul Roman pentru Informatii Juridice - Romanian Legal Information Institute – ROLII, in colaborare cu CSM, membru fondator, si Wolters Kluwer Romania, cu implicarea tuturor categoriilor de profesionisti in justitie reprezentati de organizatiile profesionale membre fondatoare ale ROLII - INM, UNBR, INPPA, UNNPR si Institutul Notarial Roman - si cu sprijinul Regatului tarilor de Jos.
Comunicatul CSM:
"Miercuri, 16 decembrie 2015, incepand cu ora 15.00, in sala Roma a Auditorium Pallady din Bulevardul Theodor Pallady nr. 40G, Sector 3, Bucuresti, are loc conferinta de lansare a Portalului de Jurisprudenta Romaneasca www.rolii.ro.
Acest eveniment marcheaza o etapa-cheie in cresterea transparentei actului de justitie din Romania si in dezvoltarea si promovarea accesului liber, general si gratuit la informatia juridica publica, legislatia si jurisprudenta romaneasca si europeana. Portalul reprezinta un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atat cetatenilor – ca destinatari principali ai acestui proiect, dar si tuturor categoriilor de profesionisti implicati in domeniul justitiei. Proiectul se deruleaza prin Institutul Roman pentru Informatii Juridice – Romanian Legal Information Institute – ROLII in colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, membru fondator si Wolters Kluwer Romania, cu implicarea tuturor categoriilor de profesionisti in justitie reprezentati de organizatiile profesionale membre fondatoare ale ROLII – Institutul National al Magistraturii, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Institutul National de Pregatire Profesionala a Avocatilor, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Institutul Notarial Roman si cu sprijinul Regatului tarilor de Jos.
Actualmente, atat sistemul judiciar, cat si justitiabilii si societatea, in general, simt nevoia unei practici judiciare unitare, constante, previzibile si conforme cu standardele europene. Diversitatea hotararilor judecatoresti pronuntate la nivel orizontal (instante de acelasi grad) si la nivel vertical (instante de grade diferite) impieteaza asupra acuratetei si justetei deciziei in sistemul judiciar, generand o anumita neincredere a publicului in actul de justitie. Prin lansarea portalului si publicarea tuturor hotararilor judecatoresti in spatiul virtual, integral si anonimizate, tara noastra se numara printre primele tari din Uniunea Europeana in care cetatenii si profesionistii in drept pot accesa gratuit hotararile pronuntate de instantele din Romania. Membrii fondatori ROLII se asociaza pozitiei exprimate in mod constant de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in sensul ca accesul publicului larg la jurisprudenta va duce la o mai mare transparenta si la o crestere a increderii publicului in actul de justitie. Pana la data de 16 decembrie 2016, aproximativ 2 milioane de hotarari judecatoresti anonimizate vor fi publicate pe portal, urmand ca in perioada urmatoare sa fie incluse hotarari judecatoresti definitive din ceilalti ani anteriori incepand cu anul 2007. Portalul ROLII va detine in aceste conditii un portofoliu de aproximativ 20.000.000 hotarari judecatoresti definitive. Hotararile judecatoresti sunt disponibile la cautare dupa criterii de genul: instanta emitenta, data sau/ si numar hotarare, obiect dosar, materie juridica, stadiu procesual, cat si o cautare generala in textul hotararii judecatoresti.
Sunt invitati sa participe la aceasta actiune membri CSM, presedintii Curtilor de Apel din Romania, avocati si notari, cadre universitare din domeniul juridic, jurnalisti si reprezentanti ai ONG-urilor. La eveniment au confirmat prezenta Excelenta Sa, doamna Stella Ronner-Grubacic – Ambasadorul Olandei la Bucuresti, precum si alti membri ai Corpului Diplomatic. Detalii privind evenimentul si participantii se gasesc in agenda evenimentului".

ref. [ngo3537] 

Niciun comentariu:

Cele mai citite