luni, 14 decembrie 2015
Considerații despre ancheta psiho-sociala
Inspector Bodgan Dumitru Moloman și avocat Lazăr-Ciprian Ureche au publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2013 <http://www.juridice.ro/311626/revista-romana-de-jurisprudenta-nr-32013.html> articolul intitulat: “Ancheta psihosocială a autorităţii tutelare – personaj special în distribuţia cauzelor aflate pe rolul instanţei de tutelă. Act administrativ sau simplu mijloc de probă?”.
Autorii analizează natura juridică a anchetei psihosociale a autorității tutelare, urmărind să stabilească dacă ancheta psihosocială joacă rol de mijloc de probă sau prezintă trăsăturile unui veritabil act administrativ.
În debutul articolului, subliniind importanța anchetei sociale în cauzele ce au ca obiect exercitarea autorității părintești asupra minorilor, cât și în cele ce urmăresc stabilirea locuinței copilului la domiciliul unuia dintre părinți, autorii urmăresc definirea conceptului de “anchetă socială”. Astfel, potrivit acestora, ancheta socială reprezintă cercetarea realizată de către delegatul autorității tutelare, ca urmare a solicitării primite din partea instanței de tutelă, în ceea ce privește condițiile în care este crescut un copil și modul în care părinții își îndeplinesc obligațiile față de minorul pe care îl au în grijă.
Autorii dedică o parte a lucrării definirii actului administrativ, prin apelul la vasta doctrină existentă în domeniul dreptului administrativ. În acest sens, aceștia pun accentul pe trăsăturile principale ale actului administrativ, și anume caracterul unilateral, obligatoriu, executoriu, emis în regim de putere publică și supus controlului de legalitate în fața instanței de contencios administrativ, afirmând că ancheta psihosocială nu întrunește aceste trăsături, fiind doar un înscris ce conține elementele de fapt constatate de funcționarii din cadrul autorității tutelare.
În viziunea autorilor, ancheta psihosocială reprezintă un veritabil mijloc de probă și consideră că trebuie să i se aplice acesteia regimul juridic al probelor, în susținerea afirmației lor autorii aducând drept argument similitudinea dintre ancheta socială și orice altă cerere sau excepție, în ceea ce privește necesitatea de a fi puse în discuția părților.
În concluzie, autorii resping caracterul de act administrativ al anchetei psihosociale, susținând că aceasta nu ar putea în niciun caz să fie cenzurată de instanța de contencios administrativ.
Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN <http://www.juridice.ro/raluca-andreea-trinca-gavan>
ref.[ngo3521]
Colectivul ARPCC
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cele mai citite
-
ÎNTREBARE: Sunt mama unui băieţel de 6 ani,am custodie comună cu tatăl lui.M-am recăsătorit şi soţul meu este în Anglia. Nu pot pleca c...
-
Avem plăcerea să punem la dispoziţia specialitilor H otărârea nr. 387-201/2014 din 12.06.2014 emisă de către Tribunalul Călăraşi ( Președ...
-
Întrebare de la un judecător: Potrivit art.400 NCC locuinta copilului minor se stabileşte la părintele cu care locuieşte în mod stator...
Un comentariu:
Foarte corect; mai mult decat atat, ancheta psihosociala descrie conditiile existente la data cand au fost facute constatarile; ea nu poate fi folosita ca mijloc de proba decat cu privire la cele continute in cuprinsul ei, daca constatarile facute sunt realizate de personal calificat.
Cristian Nicolescu
Trimiteți un comentariu