Pagini

joi, 31 mai 2012

Cum se stabilește locuința minorului? La o anume adresă fizică sau în mod generic la un anume părinte?


Cum se stabilește locuința minorului? La o anume adresă fizică sau în mod generic la un anume părinte?

Întrebare

Potrivit art.400 NCC locuinta copilului minor se stabileste la parintele cu care locuieste in mod statornic. In dispozitivul hotararilor ce le vom pronunta este suficient sa precizam "Stabileste locuinta minorului X la domiciliul/resedinta mamei/tatalui" sau este nevoie ca acest domiciliu/resedinta sa fie individualizata cu nr. de strada, imobil, etaj, apartament? Daca aratam doar "domiciliul/resedinta mamei/tatalui" dispozitivul este un pic neclar. Parintele poate avea domiciliul legal la o adresa, locuieste 11 luni pe an in Italia unde munceste, iar cand vine acasa de sarbatori locuieste efectiv la domiciliul parintilor. Astfel, pot aparea neclaritati cu privire la locul unde trebuie sa se afle copilul minor. Daca precizam o adresa exacta, ori de cate ori parintele se va muta va trebui sa sesizeze instanta cu o cerere de stabilire a locuintei la noua adresa.

Răspuns

În mod cert în lege se vorbește de o adresă fizică clar identificabilă. De altfel conform algoritmului de scoring judecătorul trebuie să verifice care dintre cei doi părinți are o situație locativă mai bună (de exemplu unul are o casă proprietate personală iar celalalt stă în chirie fără acte și schimbă reședința în medie o dată la fiecare 6 luni de zile). Manualul de implementare al custodie comune propune o frazare standard de genul:
Instanţa decide ca locuinţa minorului să fie la adresa din (...) şi obligă părintele rezident să obţină acordul părintelui nerezident cu privire la orice schimbare a locuinţei la o altă adresă decât cea specificată în această sentinţă. În cazul în care cei doi părinţi nu se înţeleg, părintele rezident va trebui să apeleze la instanţă de judecată pentru o decizie. Orice schimbare a locuinţei minorului în afara ariei de competenţă a instanţei trebuie luată de comun acord de către cei doi părinţi şi trebuie încuviinţată de către instanţă. Scoaterea minorului din ţară, indiferent de scop, se poate face doar cu acordul ambilor părinţi
Pentru mai multe detalii puteți consulta următoarele articole relevante:
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC