Pagini

luni, 23 ianuarie 2017

Un week-end din două= 6 zile în 10 săptămâni.

Traducator: Cristina Scurtu
Corector: Dragos Plamadeanu






Aranjamentul „un weekend din două plus jumătate din vacanţă” dă impresia unei împărţiri acceptabile a momentelor în care copiii pot să locuiască cu fiecare dintre părinţii lor. Dar dacă numărăm zilele în care copiii sunt alături de fiecare dintre părinţi, se observă că realitatea e cu totul alta. În plus, faptul că vacanţa de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor se termină la mijloc de săptămână complică situaţia copiilor ai căror părinţi sunt separaţi. Să vedem cât de mult aceşti copii și-au putut întâlni pe fiecare dintre părinţi în timpul  ultimelor luni.

Potrivit deciziilor instanţelor, copiii au plecat de la părintele non-rezident, în majoritatea cazurilor, pe 20 august şi au petrecut 2 săptămâni cu părintele rezident, care adesea este mama. Ei au revenit în weekendul impar(pe care deci nu l-au petrecut cu tatăl lor) apoi au rămas cu mama pentru săptămâna reînceperii școlii. După acest prim tunel, ei îşi văd tatăl pentru  un weekend după 3 săptămâni de absenţă ( a se vedea biletul nostru din 7 septembrie 2016.)

Imaginea concretă a ritmului de alternanţă din timpul vacanţei din august
Ulterior, ritmul de 2 zile la fiecare 14 zile se reia pentru 4 săptămâni. Cu un asemenea ritm, este mai bine ca toată lumea să fie în formă încă  de vineri seara și până luni dimineaţa, pentru ca legăturile educative, de afecţiune și de încredere să poată fi menţinute.

Un weekend din două cade în timpul primei săptămâni de vacanţă cu mama. În consecinţă, se întâmplă ca, după o pauză de 2,5 săptămâni, ei să-și întâlnească tatăl într-o miercuri, pentru o săptămână. Pentru cei care ar avea posibilitatea de a închiria de sâmbătă până sâmbătă (n.t.: modalitate uzuală de închiriere turistică în Franța) este o ocazie ratată. Ar fi mai bine, deci, ca tatăl să aibă mijloacele logistice pentru a-i găzdui pe copii pe durata unei săptămâni, chiar dacă el nu are responsabilitatea copiilor săi pentru restul anului.

Datele vacanţelor amplifică conflictul

Vacanţa  Sărbătorii Tuturor Sfinţilor începe şi se termină în mijlocul săptămânii. În cazul unei reşedinţe alternate 50-50, părinţii trebuie să-şi negocieze plecările în vacanţă, dacă ei pleacă. Dar neînţelegerea se poate rezolva.

Cum se poate face cu jumătăţile de săptămână de la începutul şi finalul vacanţelor, în cazul reşedinţei la un părinte? Ce este de făcut când decizia judecătorească arată că prima săptămâna din vacanţă din anii pereche, începând cu ultima zi de şcoală va fi în sarcina mamei, schimbul cu tata efectuându-se vineri ?

 Evident, părinţii ar putea să se înţeleagă. Dar dacă nu reuşesc, dacă unul dintre ei face totul pentru că înţelegerea să nu funcţioneze, care sunt consecinţele pentru copii? În plus,  pornind de la  alternanţa foarte redusă, este credibil faptul că, aceste date de vacanţă care nu corespund nici unei decizii judecătorești au reacutizat conflictul.

Copiii își văd tatăl timp de 6 zile și trăiesc 60 de zile cu mama lor.

În total, din momentul în care ei au terminat vacanţa cu tatăl lor până în momentul în care ei se regăsesc pentru un o altă perioadă mai lungă, trec aproape 10 săptămâni. În timpul acestor 66 de zile, copiii nu şi-au văzut tatăl decât 6 zile întregi. Deci, între două momente  suficiente ca durată pentru a trăi evenimentele cotidiene care să permită construirea sau întărirea relaţiilor, copiii nu și-au putut întâlni tatăl decât 6 zile și au trăit alături de  mama lor 60 de zile!

Ne putem imagina construirea sau restabilirea relaţiilor în astfel de condiţii? Ne putem imagina în ce fel aceste fete şi aceşti băieţi își vor construi personalitatea adultă într-un astfel de dezechilibru?

Ce psihanalist sau psihiatru pediatru poate susţine cu argumente solide că acest aranjament, de un weekend din două pe lună, este convenabil pentru bunăstarea copilului?

Ce judecător sau asistent social poate susţine că acest aranjament,  un weekend din două, este preferabil unei reședinţe alternate ?


Ce responsabil politic sau ministru al familiei se  poate gândi că este suficient să decizi prin lege   dubla reședinţă  administrativă pentru ca legea actuală să respecte drepturile copilului ?





ref.ngo4646]
Colectivul ARPCC

Un comentariu:

  1. Buna ziua , putem intalni Judecatori care ar intelege acest fapt ca copilul isi petrece mai putin timp cu un parinte si mai mult cu cel rezident . Din pacate nici un politician nu va lua in evidenta acest aspect pentru ca ei in mare se despart doar pentru a nu li-se confisca averile .

    RăspundețiȘtergere

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC