Articolul in original poate fi gasit
aici sau
aici
Traducător: Luisa Valentina Crînguș
Studiu privind ajutorul diferențiat oferit în funcție de sexul persoanelor, ajutor ce ar trebui să se focuseze pe reducerea impactului financiar asupra mamelor și a celui social, vădit disproporționat, asupra taților
Divorțul afectează bărbații și femeile mult mai mult dacă aceștia sunt părinți – în special ai unor copii mici – decât atunci când nu au copii, potrivit studiul nostru. Aceste descoperiri sugerează faptul că am putea afla noi metode de protejare a copiilor împotriva traumei cauzate de divorț.
Experții au înclinat spre concluzionarea că divorțul în sine dăunează copiilor. Studiul nostru identifică problemele specifice divorțului părinților – dar care pot lipsi în cazul divorțurilor între persoanele ce nu au copii – și care pot explica o parte din aceste efecte negative asupra copiilor. Aceste probleme sunt legate, în mare parte, de bani și relațiile familiale. Legiuitorii și practicienii ar trebui să ia în considerare dacă astfel de probleme ar putea fi atenuate în cazul părinților care divorțează.
Cercetările noastre indică faptul că copii ar putea să perceapă divorțul într-un mod mai pozitiv dacă suferința individuală a părinților – și probleme care par să stea la baza acesteia – ar putea fi minimizată, astfel încât divorțul acestora să semene mai mult cu cel al cuplurilor fără copii. Pe scurt, dacă am acorda mai multă atenție părinților care divorțează, copiii lor ar putea suferi mai puțin.
DIFERENȚE MAJORE ÎNTRE EXPERIENȚELE MAMELOR ȘI TAȚILOR
Am descoperit două mari diferențe între suferința simțită de părinți și cuplurile fără copii care divorțează – și fiecare diferență este accentuată de deosebirile dintre sexe.
În primul rând, în timpul unui divorț, mamele resimt pierderi financiare mult mai mari spre deosebire de femeile care nu au copii sau de tați. În al doilea rând, spre deosebire de mame sau bărbații fără copii, tații care divorțează plătesc, de regulă, mult mai mult în vederea menținerii bunăstării familiei lor.
“Copiii ar putea suporta mult mai ușor un divorț dacă suferința individuală a părinților lor – și problemele care par să stea la baza acesteia – ar putea fi minimizată astfel încât divorțul să semene mai degrabă cu cel al cuplurilor fără copii.”
Descoperirile noastre se bazează pe datele unui sondaj ce a inclus peste 2000 de bărbați și femei căsătoriți – inclusiv părinți și cupluri fără copii – din Germania care au divorțat în perioada cuprinsă între 1985 și 2012. Au fost chestionați cu privire la sentimentele lor legate de bunăstare în general, economică și familială. Sondajul nostru este printre primul de acest fel, care compară cuplurile fără copii cu cele cu copii. De asemenea, am examinat importanța diferențelor dintre sexe și vârsta copiilor în determinarea bunăstării.
IMPACTUL NEGATIV ASUPRA BUNĂSTĂRII FAMILIEI
Unele dintre efectele negative asupra bunăstării pe care le-am observat la părinți în primii ani după divorț, au avut un impact mult mai mare asupra acestora spre deosebire de alte evenimente nefaste din viața lor.
De exemplu, în primii ani după divorț, tații copiilor în vârstă de până la 4 ani, au raportat că percepția lor cu privire la bunăstarea familiei s-a diminuat cu până la de trei ori mai mult comparativ cu opinia generală a unui bărbat asupra bunăstării familiei în momentul pierderii serviciului. Percepția negativă a mamelor asupra bunăstării familiei a fost destul de scăzută – aproximativ o treime din cea simțită de tați. Impactul divorțului asupra bunăstării familiei a fost chiar neglijabil în cazul bărbațiilor sau femeilor fără copii.
În schimb, elementul financiar al divorțului a afectat mai mult mamele spre deosebire de tați – și, din nou, a fost redus în cazul cuplurilor fără copii. Pentru mame, impactul cu privire la bunăstarea finaciară a fost aproximativ la fel de mare ca în cazul celui resimțit de o femeie atunci când îi moare soțul.
Impactul economic asupra mamelor a fost de două ori mai ridicat comparativ cu cel experimentat de tați și acest lucru a continuat mulți ani după despărțire.
ESTE NECESAR SĂ EXISTE UN SPRIJIN MAI ALES ATUNCI CÂND COPII SUNT MICI
Cercetările nostre au sugerat că un ajutor oferit părinților care divorțează ar avea un impact pozitiv, mai ales atunci când sunt implicați copii mici, din moment ce am descoperit că suferința resimțită de mame și tați este deosebit de mare. Este necesar ajutorul atât în timpul divorțului, cât și în perioada imediat următoare – am descoperit că, exceptând impactul economic asupra mamelor, diferențele majore dintre bunăstarea părinților și cea a cuplurilor fără copii, s-a diminuat pe parcursul timpului și a dispărut după șase ani.
Totuși, ar trebui să fim precauți atunci când afirmăm că diferența în ceea ce privește nivelul bunăstării a dispărut complet. Această concluzie se bazează pe raportările făcute de un grup de indivizi ale căror sentimente au fost examinate în fiecare an. Acest lucru ar putea însemna că, mai târziu, se întorc, preponderent, părinții care se descurcă mai bine, în timp ce cei ale căror probleme majore continuă, nu sunt predispuși la a raporta acest lucru, motiv pentru care nu sunt înregistrați.
Este ușor de speculat de ce efectele asupra bunăstării diferă pentru mame și tați. Multe mame, în mod deosebit cele cu copii mici, ar putea să nu fi avut un serviciu pe o perioadă mai lungă de timp, motiv pentru care ar putea fi dificil pentru ele să se întoarcă în câmpul muncii din cauza responsabilității lor de a avea grijă de copii. Între timp, mulți tați nu își pot vizita copii după divorț, fapt ce ar putea explica viziunea brusc alterată a acestora cu privire la bunăstarea copiilor, în mod deosebit printre tații care au copii de până la 4 ani.
UNII PĂRINȚI AU NEVOIE DE MAI MULT AJUTOR SPRE DEOSEBIRE DE ALȚII
Studiul nostru nu ne spune cum să ajutăm părinții după divorț. Dar ar trebui ca legiuitorii și practicienii să se focuseze pe acest aspect. Primul mesaj este că părinții suferă profund, deși diferit, în urma unui divorț. Într-adevăr, datele noastre pot subestima nivelul de suferință al unor părinți. Spre exemplu, cifrele noastre referitoare la tați nu fac o diferență între cei care își văd copiii deseori după divorț și cei care nu și-i văd des. Raportul referitor la bunăstarea acestor două categorii distincte ar putea fi extrem de diferite.
De asemenea, cifrele reprezentând viziunea mamelor asupra bunăstării din punct de vedere financiar acoperă un grup foarte diversificat. Include mamele angajate cu normă întreagă, precum și pe cele care primesc o pensie de întreținere din partea taților sau care nu primesc niciun ajutor financiar.
Aceste grupuri de mame pot avea experiențe diferite din punct de vedere financiar.
Totuși, suferința părinților se poate combina cu cea a părinților. Prin urmare, o metodă importantă de a ajuta copiii pe parcursul unui divorț ar putea fi de a ajuta părinții. A proceda astfel poate necesita o abordare diferențiată pe sexe, deoarece suferința resimțită de mame și cea a taților este diferită. Ar putea fi necesar să fie ajustat ajutorul financiar în funcție de nevoile mamelor, în timp ce poate fi oferit un ajutor social taților.
ref. ngo[cb5062]
Colectivul ARPCC