INTREBARE
Am un copil in varsta de 2 ani,custodia comuna imi permite sa il iau la mine in vacanta sau in weekend?In present suntem despartiti in fapt.(intrebare de la dnul DMU)
RASPUNS:
Raspunsul nostru scurt: De principiu da – aveti dreptul sa interactionati cu copilul. Totusi nu ati dat prea multe detalii. Dati-ne mai multe detalii, ca un comentariu la acesata postare pe blog.
Nu dati date personale (numele dvs sau al copilulului ca nu intereseaza). Ce intereseaza:
- Locuiti sau nu in aceeasi localitate?
- Ati fost vreodata casatorit cu mama copilului
- Ati vazut pana acum copilul?
- Mama se opune cumva ca sa interactionati cu copilul?
- Exista vreo sentinta judecatoreasca care sa stabileasca vreun program de legaturi personale?
- Exista vreo sentinta judecatoreasca definitiva prin care ati obtinut autoritatea parinteasca?
Colectivul ARPCC
-----------------------------------
ref. [ngo3161]
BUNA ZIUA
RăspundețiȘtergeredivortat de aproximativ 3 ani, in hotarirea de divort este trecut custodie comuna asupra celor 2 copii ( gemeni ) , mentionez ca fosta ( mama copiilor ) este cu domiciliul in bucuresti , eu locuind acum in galati cu actuala sotie si cu un copil minor de 2 ani si jumatate , pot sa cer sa iau copii la mine de doua ori pe an in vacante cite o saptamina ? Cum sa procedez? Este o persoana care cind am timp si vreau sa vizitez fetele nu raspunde nici la telefon nici pe mail .
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereNe bucuram ca in ceea ce ii priveste pe gemenii dumneavoastra, custodia este comuna. Este conform legii, a parerii asociatiei noastre si a majoritatii specialistilor in dreptul si psihologia copilului, singurul aranjament post-divort care asigura access-ul suficient al copilului la ambii parinti, si de asemeni implicarea suficienta a ambilor parinti in deciziile importante in ceea ce ii priveste pe minori (gemenii in cazul dumneavoastra).
Nu este clar din mesajul dvs. care este actualul program de legaturi personale decis de instanta la momentul acordarii custodiei comune. Cu siguranta ca trebuie sa faceti tot posibilul sa maximizati legatura reciproca intre gemeni si dvs., deci este perfect firesc sa doriti sa imbunatatiti programul de legaturi personale curent. In ceea ce priveste modalitatea practica, va sfatuim sa incercati variantele de mai jos pe rand (am adaugat si cateva elemente orientative de cost si durata):
- in primul rand intelegerea amiabila a partilor (adica intelegerea intre dvs. si mama copiilor) - cost zero, aplicabilitatea imediata;
- mediere - apelati la un mediator - costuri moderate, cateva saptamani pana la cateva luni pana la incheierea unei intelegeri intre parti;
- un nou proces - in acest caz va recomandam calduros sa apelati la asistenta de specialitate (avocat) - costuri semnificative, cateva luni pana la cativa ani pana la finalizare cu o noua decizie;
In toate situatiile, pentru claritate va sfatuim calduros sa gestionati modalitatea efectiva de exercitare in comun a autoritatii parintesti utilizand un mecanism de tip "plan parental" (ca punct de start puteti porni de la propunerea ARPCC de aici).
In speranta ca v-am fost de folos, va dorim mult succes, si va mai asteptam cu intrebari/clarificari suplimentare.