Pagini

miercuri, 20 martie 2013

Invoiala parintilor nu este motiv temeinic de acordare a custodie unice

Asociația Română pentru Custodia Comună militează pentru stoparea practicii prin care un părinte renunță benevol la autoritatea părintească în fața instanței iar instanța acceptă acest lucru ca motiv temeinic pentru a acorda hotărâri ce implică autoritatea părintească exercitată în mod unic de către celălalt părinte. În acest sens un alt RIL (recurs în interesul legii) este în lucru cu Ministerul Public. Avem o primă reacție oficială a Ministerului în sensul de a confirma că practica despre care ARPCC a avertizat nu este o practică conformă cu legislația.

 "Urmare audienţei din 14 noiembrie 2012, prin care aţi solicitat promovarea unui eventual recurs în interesul legii referitor la problema de drept ce vizează modalitatea de exerciare a autorităţii părinteşti, în situaţia în care există părinţi ce renunţă benevol la acest drept, iar instanţele nu examinează aceste manifestări de voinţă prin prisma interesului superior al  copilului, de a beneficia de custodia comună, vă comunicăm următoarele: Din examinarea hotărârilor judecătoreşti transmise de curţile de apel de la nivelul întregii ţări, s-a constatat că referitor la problema de drept ce vizează „Interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 506 din Noul Cod Civil, raportat la art. 507 şi art. 398 alin.(1) din acelaşi cod, referitor la posibilitatea ca prin învoiala părţilor, autoritatea părintească să fie exercitată doar de către un singur părinte” practica judiciară este majoritar unitară, în sensul că dispoziţiile art. 506 din Noul Cod Civil trebuie interpretate şi aplicate numai prin corelare cu dispoziţiile art. 398 din acelaşi cod, astfel încât se poate lua act de învoiala părinţilor cu privire la exercitarea unilaterală a autorităţii părinteşti, dar numai pentru motive întemeiate şi dacă este în interesul superior al copilului."  (citat din răspunsul PARCHETULUI  DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE, SECŢIA JUDICIARĂ, 20.03.2013)

Totuși, din semnalele pe care le avem din țară, practica este destul de răspândită. Rugăm toți specialiștii care au acces la astfel de sentințe (definitive și irevocabile) să ne pună la dispoziție hotărâri de acest tip pentru a le putea aduce în atenția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.
Mulțumim anticipat.

Cu deosebită considerație,
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC