Pagini

luni, 18 februarie 2013

Inițiativa ARPCC de unificare a practicii în materia relațiilor părinți-copii

Începând cu octombrie 2011, data intrării în vigoare a noului cod civil, ARPCC a pornit o campanie de monitorizare a modului în care noile prevederi sunt puse în practică. Obiectivele acestei campanii sunt:
  • de a înţelege care sunt bunele practici în domeniu
  • de a vedea dacă există variaţii între modul în care anumite probleme de drept sunt tratate diferit de către instanţe (practică neunitară)
  • dacă există variaţii între doctrina şi practica în domeniu
În urma monitorizării situaţiei din primul trimestrul al anului 2012 s-au identificat două probleme de practică judecătorească neunitară. Drept urmare s-au realizat demersuri cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie pentru unificarea practicii judecătoreşti:
  • În baza demersurilor ARPCC şi bazându-se pe materialul documentar pus la dispoziţie de către ARPCC, Ministerul Public a redactat iniţial un punct de vedere transmis Curţilor de Apel din România. Ulterior Ministerul Public a promovat în ianuarie 2013 un recurs-în-anulare.
  • Cel de al doilea RIL este încă în lucru şi se referă la faptul că instanţele acceptă ca motive temeinice de a retrage exerciţiul autorităţii părinteşti simpla declaraţie a părintelui în cauză. O primă reacţie a Ministerului Public cu privire la această problemă se poate consulta aici.
Asociaţia Română pentru Custodia Comună invită pe toţi specialiştii interesaţi (judecători şi avocaţi) să ne semnaleze şi alte probleme care necesita armonizarea practicii judecătoreşti în domeniul reglementării relaţiilor părinţi-copii post-divorţ. Puteţi transmite informaţiile dvs. la adresa noastră contact [at] arpcc [dot] ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC