Pagini

vineri, 12 octombrie 2012

Cum pot sa ma asigur ca planul parental redactat va rezista la testul timpului


Întrebare:
Bună ziua. Am reușit să ne înțelegem cât de cât, eu și mama copiilor, cu privire la redactarea unui plan parental pe care să îl supunem aprobării instanței. Nu am siguranța însă că acesta va rezista ”testului timpului”. Între noi sunt perioade în care reușim să cădem de acord cu privire la problemele legate de copii dar avem și perioade în care nu suntem de acord. Puteți să ne dați un sfat ? Menționez că avem doi băieți de 5 și respectiv 8 ani.

Răspuns :
Din experiența noastră cele mai mari probleme sunt legate de deciziile legate de bunăstarea copiilor unde, în timp, opiniile dvs ca părinți ar putea să difere și astfel să se nască tensiuni.  Câteva sfaturi :
1. Propunerea noastră este să utilizați planul parental minimal propus de ARPCC și care se poate descărca de la adresa web www.arpcc.ro/wiki/plan-parental .Acesta are avantajul că încearcă să prevadă, într-un mod structurat multe din deciziile și situațiile viitoare cu care familia dvs. s-ar putea confrunta. Dacă veți agrea dintr-un început  cum se vor rezolva aceste lucruri, nu va trebui decât să aplicați ceea ce ați agreat de comun acord la momentul semnării planului parental.
2. În caz că aveți resursele financiare (nu costă extrem de mult) utilizați una dintre perioadele de acalmie în relație și eventual apelați și la un mediator care să vă ajute să redactați planul parental pe modelul propuse de noi. Această persoană ar putea avea o relație pe termen lung cu dvs.  astfel încât, în caz de neînțelegeri cu privire la modul de interpretare sau aplicare a anumitor prevederi ale planului parental, să vă dea clarificările necesare. 
3. O altă variantă, complementară, ar fi, mai ales pentru că aveți doi copii, să încercați să agreați un algoritm de decizie în cazul în care există o divergență de idei privitoare la creșterea și educarea copiilor. Puteți stabili ca pentru un copil, în caz de divergențe, ultimul cuvânt să îl aibă mama iar pentru celălalt copil, ultimul cuvânt să îl aibă tatăl. Aceasta vă va permite să evitați ca conflictele să degenereze. Ca orice contract, planul parental naște drepturi și obligații. Cu siguranță că în cazul descris la punctual de mai sus, nu totdeauna veți fi de acord 100% cu decizia celuilalt părinte dar a ști să îți respecți cuvântul dat (respectiv promisiunea că nu veți contesta sau boicota decizia celuilalt) arată maturitate în gândire și vă va ușura pe termen lung relația creând premisele unei bune colaborări în viitor cu din ce în ce mai puține disensiuni între părinți.

Codin Băltăgan, ARPCC


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC