Pagini

miercuri, 29 martie 2017

CEDO. Răpirea internațională de copii. Motivarea refuzului de a dispune înapoierea copilului

Articolul in original poate fi gasit aici : https://goo.gl/jtjDZQ  sau aici : https://goo.gl/FEX6Xt





1 martie 2016 CEDO
Marți, 1 martie 2016, în hotărârea pronunațată în cauza KJ împotriva Poloniei (cererea nr. 30813/14), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât, în unanimitate, că a fost încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Cauza privește plângerea unui cetățean polonez cu privire la procedura în fața instanțelor poloneze pentru înapoierea copilului său în Regatul Unit, unde locuiește în prezent și unde copilul a fost născut și a crescut în primii doi ani din viață. Mama, de asemenea, poloneză, a părăsit Marea Britanie cu fiica lor pentru o vacanță în Polonia, în iulie 2012 și nu a mai revenit. În acțiunea ce a decurs în temeiul Convenției de la Haga, instanțele poloneze au respins cererea tatălui pentru înapoierea fiicei sale.


Curtea a constatat, în special, că mama nu a susținut existența unui risc concret pentru fiica ei dacă s-ar fi întors în Marea Britanie, ci s-a referit numai la destrămarea căsătoriei și la teama ca fiicei sale să-i fie interzis să părăsească Regatul Unit. Cu toate acestea, instanțele poloneze au acceptat aceste motive ca fiind suficient de convingătoare pentru a concluziona că – cu sau fără mamă – înapoierea copilului în mediul obișnuit din Marea Britanie, ar pune-o pe aceasta într-o situație intolerabilă.


Curtea a considerat că această apreciere a instanțelor poloneze este greșită. În primul rând, nu a existat nici un obstacol obiectiv pentru întoarcerea mamei în Marea Britanie. În al doilea rând, pentru a aprecia că revenirea copilului în Marea Britanie cu mama ei nu ar avea un impact pozitiv asupra dezvoltării copilului, instanțele nu au luat în considerare concluziile raportului psihologilor care releva faptul că fetița care s-a adaptat cu ușurință, era în stare de sănătate fizică și psihică bună, era atașată emoțional de ambii părinți și percepea Polonia și Marea Britanie, pe picior de egalitate.

ref.[ngo4734]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC