Pagini

vineri, 8 iulie 2016

Intrebare : Custodia comuna si cheltuieli exclusive




Intrebare

Detin custodie comuna cu tatăl copilului si in afara de pensia alimentara pe care o plateste nu este de acord sa impartim cheltuielile cu refacere pasaport minor sau alte procuri sau imputerniciri,ca cele pentru calatorie. Pot cere custodie unica? Sau ce as putea face daca nu ne intelegem. Pana acum am platit eu totul pentru ca am vrut sa evit conflictele, insa in prezent imi este dificil sa le platesc pe toate intrucat procura a fost emisa de ambasada Romaniei din Copenhaga si a costat mai mult decat taxele de emitre pasaport. Precizez ca locuiesc in Danemarca impreuna cu minorul in varsta de 6 ani si a fost necesar sa fac de multe ori compromisuri pentru a obtine procura de calatorie de la tată. Se poate sa obtin o imputernicire si sa nu mai fie nevoie de acordul lui de fiecare data?
Va multumesc anticipat



Raspuns oferit multumita colectivului A.R.P.C.C


Buna ziua.
Din pacate, neintelegerile dintre parinti cu privire la cheltuielile privind taxa pentru obtinerea pasaportului, nu afectează costodia minorului. Insa, potrivit legislatiei în vigoare mama nu poate fi obligat  sa achite contravaloarea procurii necesare obtinerii pasaportului. Intocmirea, respectiv transmiterea procurii este in sarcina tatatălui, inclusiv cheltuielile de redactare,  legalizare, etc. 
Presupun că, tatăl a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea copilului, si dacă plăteste aceste sume, nu poate fi obligat să achite si alte sume de bani pentru cresterea si educarea minorului. Insă, mama, pentru a putea dovedii mai târziu, trebuie să-l notifice in scris pe tatăl minorului  sa intocmească intr-un anumit termen acea procură specială pe cheltuiala lui exclusivă si să pună actul în original la dispozitia mamei pentru a putea cere obtinerea pasaportului necesar pentru călătoriile minorului, specificand că, cheltuielile privind obtinerea procurii speciale cade în sarcinaexclusiva a tatălui.
Doar în situatia în care tatăl nu dă curs favorabil cererii scrise mamei, numai atunci se poate deschide actiune civilă in instanţă (inclusiv pe procedură ordonantei presedintiale), suplinirea acordului tatălui prin hotărâre judecătorească, si da......după un timp, obtinerea autoritătii parintesti exclusive.
Cu stima,



ref.[ngo4566] 
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC