Documentul în original poate fi găsit aici
Anton Makarenko este unul dintre cei mai apreciați pedagogi ai lumii. Alături de Maria Montessori, UNESCO l-a recunoscut ca educatorul care a pus bazele educației moderne.
1. COMPORTAMENTUL TĂU ESTE CEL MAI IMPORTANT ELEMENT AL EDUCAȚIEI COPILULUI
Nu presupune că îți educi copilul doar când discuți cu el, când îi predai sau când îi ceri să facă ceva. Îi influențezi dezvoltarea în fiecare moment al vieții tale, chiar și atunci când nu ești acasă.
Modul în care te îmbraci sau vorbești cu oamenii, modul în care te superi sau te bucuri, modul în care îți tratezi prietenii sau dușmanii, modul în care râzi, chiar și modul în care citești un ziar… toate astea contează enorm pentru un copil. El simte chiar și cea mai mică schimbare în comportamentul tău. Îți surprinde orice gând, fără ca tu să-ți dai seama.
Dacă ești grobian, dacă bei prea mult sau, mai rău, îi insulți bunica sau mama, nici nu te gândi la educație. Nu te pricepi deloc. Niciun sfat, nicio metodă nu te vor ajuta.
2. EDUCAȚIA TREBUIE SĂ FIE SIMPLĂ, AUTENTICĂ, DAR SERIOASĂ
Modul în care îți educi copilul ar trebui să se ghideze după aceste trei atribute. Seriozitatea nu înseamnă să fii, însă, supărat. Fii autentic, lasă-ți comportamentul să se potrivească momentului și realității din familia ta.
3. FIECARE PĂRINTE TREBUIE SĂ ȘTIE CLAR CE VREA SĂ VADĂ ÎN COPILUL LUI
Fii foarte clar în privința dorințelor tale ca părinte. Gândește-te bine la ele și vei afla unde greșești. Nu te lăsa descurajat, ai în față multe căi corecte pe care încă nu le-ai abordat.
4. TREBUIE SĂ-ȚI CUNOȘTI BINE COPILUL. UNDE ESTE? CE FACE ȘI CU CINE?
Bineînțeles, însă, că trebuie să-i dai copilului tău cât mai multă libertate. Copilul tău trebuie să descopere și alte abordări sau idei, nu doar pe ale tale. Trebuie să-ți ajuți copilul să descopere bunătatea și răul din oameni și situații, și să lupte împotriva răului, în timp ce analizează realitatea. Acest proces natural nu poate avea loc într-o bulă.
5. CHEIA EDUCAȚIEI ESTE ORGANIZAREA
Educația nu iartă micile greșeli. Educația nu e cultivată bine când apare indiferența. Buna organizare te ajută să fii atent la fiecare mic detaliu. Micile detalii au loc tot timpul, în fiecare zi, în fiecare oră. Ele construiesc un comportament.
Educația are nevoie de timp bine folosit, mai degrabă, decât o mare cantitate de timp.
6. NU ÎL FORȚA SĂ-L AJUȚI, DAR BUCURĂ-TE SĂ-L AJUȚI
Ajutorul părinților nu trebuie să vină forțat, să fie plictisitor sau enervant. Uneori copilul trebuie să se lupte puțin ca să învețe cum să depășească provocările și să-și rezolve sarcinile complicate.
Dar, întotdeauna încearcă să-ți urmărești copilul când lucrează. Nu-l lăsa să devină pierdut, confuz sau disperat. Uneori, copilul trebuie să-ți vadă atenția și vigilența față de el, dar, cel mai important, să-ți vadă încrederea pe care o ai în el.
7. NICIODATĂ NU-L RECOMPENSA SAU PEDEPSI PENTRU REZULTATELE MUNCII SALE
Dezaprob total introducerea unui sistem de recompense sau pedepse atunci când vine vorba de muncă. Simplul fapt că rezolvă o problemă existentă ar trebui să-i ofere bucurie copilului tău. Recunoașterea muncii făcute este cea mai bună recompensă pentru efortul depus. Aprobarea ta pentru autenticitatea, efortul și metodele folosite este cea mai bună recompensă posibilă.
Fii atent să nu abuzezi cu laudele. Nu ar trebui să-ți lauzi copilul în fața prietenilor tăi. Mai mult, nu ar trebui nici să-l pedepsești sau să amintești despre rezultatele lui slabe în fața prietenilor tăi. Principala idee este ca el să muncească și să o facă bine.
8. UN COPIL NU VA FI CAPABIL SĂ IUBEASCĂ, DACĂ NU ȘTIE CÂT VALOREAZĂ
Să iubești, să recunoști dragostea, să fii fericit- toate astea înseamnă să te respecți pe tine și să știi care-ți este valoarea.
9. NU TE SACRIFICA NICIODATĂ PENTRU COPIL
Auzim foarte des părinți care se plâng: „Noi, părinții, le dăm totul copiilor noștri. Sacrificăm totul pentru ei, inclusiv fericirea noastră.”. Ăsta este cel mai mare rău pe care i-l poți face copilului tău.
Este un dar cumplit. Pe de altă parte, dacă vrei să-ți otrăvești copilul, ai putea, la fel de bine, să-i dai copilului tău doar o ceșcuță din fericirea ta. E la fel.
10. NU-I POȚI PREDA COPILULUI FERICIREA, DAR ÎL POȚI EDUCA ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ FIE FERICIT
Dragostea este cel mai frumos sentiment, ea creează minuni, creează oameni noi și cele mai mari valori ale omenirii.
ref.[4475]
Colectivul ARPCC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.
Colectivul ARPCC