Buna seara,as dori si eu o informatie..sunt cetatean
roman cu rezidenta italiana,sotul meu la fel.as dori sa inaintez o actiune de
divort..am inteles ca pot face acest lucru fara a ma prezenta in romania,pot
delega un avocat sa faca asta.de asemenea,avem trei copii minori de 13,11 si
respectiv 5 ani.as dori sa stiu daca instanta va audia copiii si in ce
conditii?vor fii chemati in romania?daca da,se vor mai putea intoarce in
italia(mentionez ca tatal lor,sotul meu,mi-a spus ca in cazul in care ii voi
duce in romania,nu imi va da procura sa ma pot intoarce)?sau exista varianta sa
fie audiati in cadrul ambasadei?
Va multumesc !
O seara placuta!!!
AA (12.102.2014, REF. [ngo2072])
Buna dimineata,
RăspundețiȘtergereLegea romana prevede posibilitatea introducerii cererii de divort de catre avocatul cu procura speciala doar in cazul procedurii notariale. Pentru semnarea si inregistrarea cererii de divort la instanta de judecata trebuie sa fiti prezenta . La termenele de judecata nu este necesar sa va prezentati, puteti fi reprezentata.
In privinta audierii minorilor, daca nu ii aduceti pentru audiere, acestia vor fi audiati de instanta de judecata de la domiciliul lor din Italia, prin comisie rogatorie. NU pot fi audiati in cadrul ambasadei. Tot astfel, prin comisie rogatorie, se va efectua si ancheta sociala.
Veti putea iesi din Romania cu copiii fara acordul tatalui in situatia in care
instanta de judecata dispune, o data cu divortul, sa exercitati in mod exclusiv autoritatea parinteasca pentru toti copiii ( aceasta s-ar putea dispune daca tatal este consumator de droguri, alcool, violent, condamnat pentru infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale)
in situatia in care instanta de judecata stabileste , o data cu divortul, locuinta copiiilor la dvs, fiind necesar ca minorii sa ajunga acasa va suplini consimtamantul tatalui .
in situatia in care apreciaza ca refuzul tatalui este nejustificat iar in interesul superior al copiilor este necesar sa suplineasca consimtamanul tatalui . ( inainte de finalizarea divortului, printr-o procedura urgenta, pe cale de ordonanta presedintiala)
Toate cele bune.
Stimată doamnă,
ȘtergerePentru a formula o acțiune de divorț, mai întâi trebuie să știți că potrivit dispozițiilor art.914 (2) din Noul Cod de Procedură ,,Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.
Așadar, trebuie să stabiliți de comun acord cu soțul dumneavoastră o judecătorie comună care va judeca acțiunea de divorț, pentru că dacă nu vă veți pune de acord, competentă să judece acțiunea de divorț va fi Judecătoria Sectorului 5 București.
Acțiunea de divorț poate fi depusă și prin avocet cu procură specială care să vă reprezinte și pe parcursul procesului de divorț.
Prezența dumneavoastră nu este necesară în fața instanțe de judecată, deoarece dispozițiile art. 920 Noul Cod de Procedură Civilă (1) În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
Cu privire la audierea minorilor și la efectuarea unei anchete psiho-sociale efectuate în străinătate, acestea se vor efectua prin intermediul comisei rogatorii, conform LEGII Nr. 189 din 13 mai 2003 privind asistenţa judiciară internaţională în materie civilă şi comercială, republicată.
Este bine de știut și celelalte aspecte ale acțiunii de divorț, cum ar fi: păstrarea numelui dobândit în timpul căsătoriei sau revenirea la numele purtat anterior căsătoriei.
Potrivit dispozițiilor art.383 din Noul Cod civil 1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.
(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.
În eventualitatea în care mai doriți lămuriri sau informații suplimentare, vă stau la dispoziție.
Cu deosebită considerație,
Av.Dan Negoiță